flaylay fotografie

Flatlay fotografie: onze tips & tricks voor de perfecte flatlay foto op Instagram

Misschien heb je nog nooit van een ‘flatlay foto’ gehoord, maar je hebt er ongetwijfeld wel eens eentje gezien. Dat is zeker zo wanneer je Instagram gebruikt. Het zijn die mooie, van boven gefotografeerde beelden van bijvoorbeeld een prachtig opgemaakt bord.

In dit artikel vertellen wij jou alles over flatlay fotografie. Niet alleen hoe je dé ideale flatlay foto maakt, maar ook wat je daarvoor nodig hebt en natuurlijk hoe je deze beelden het beste inzet op Instagram. Zo gaan we bijvoorbeeld ook in op interessante flatlay hashtags. Een beetje fotografie, een beetje contentcreatie dus.

Snel naar: Wat is flatlay fotografie? | Waarom flatlay fotografie? | Tips voor flatlay fotografie | Statieven voor flatlay fotografie | Contact

Wat is flatlay fotografie?

Flatlay foto’s zetten merken vaak in voor commerciële doeleinden. Bijvoorbeeld voor het verkopen van producten, maar soms ook gewoon voor extra content op sociale media. En dat werkt! Door de aantrekkelijke opstelling van objecten spreekt dit type fotografie snel nieuwe klanten aan.

Geen wonder dus dat flatlay fotografie inmiddels een flinke trend is. Heb je nog geen duidelijk beeld van hoe zo’n flatlay foto eruit ziet? Hieronder zie je enkele leuke voorbeelden met verschillende thema’s. Zoals je ziet, is het dus een goed uitgedacht beeld van bovenaf. Als jij ook mooie flatlay foto’s wil maken, lees dan zeker verder!

flaylay fotografie

Waarom flatlay Instagramfoto’s maken?

Flatlay foto’s zijn op Instagram dus een echte trend! De voornaamste reden daarvan is hoe stijlvol ze eruit zien. Flatlays op Instagram geven sfeer én rust tegelijk. Dat is heel handig wanneer je graag iets laat zien met betrekking tot fashion, beauty of interieur design, maar ook wanneer je jouw persoonlijke stijl in slechts één beeld wil vastleggen.

Het leukste aan flatlays op Instagram? Ze geven jouw profiel direct een professionelere uitstraling. Voeg hier vervolgens ook gerust wat typerende flatlay-hashtags aan toe, zoals #flatlaystyle, #platlayphotography, #flatlayoftheday of #flatlaylove. Andere hashtags die vaak toepasbaar zijn bij flatlay foto’s, zijn: #ootd, #foodporn, #bookstagram, #vintage, #art of #fashionblogger. Wil je ook dé perfecte flatlay maken voor in je tijdlijn of story? Geen probleem! Met onze flatlay tips kom je al een heel eind.

Flatlay tips voor fotografen en contentcreators

Als beginnend fotograaf of contentcreator (in spé) wil je natuurlijk ook dé perfecte flatlay foto maken. Maar wat is de juiste ondergrond? Hoe kies je de juiste objecten en van welke afstand maak je de foto? Gelukkig hebben wij daarvoor allerlei goede tips! Als je ons onderstaande stappenplan doorloopt, heb ook jij straks ongetwijfeld een prachtige flatlay.

1. Bepaal het onderwerp en verzamel je props

Voordat je start met fotograferen, mag je creatieve brein even goed aan de slag. Want wat wil je eigenlijk vastleggen? Misschien gaat het om een bepaald product dat jij of jouw klant verkoopt. Of zoek je gewoon een mooie foto bij een bepaalde post? Als echte amateurfotograaf kan het zomaar zijn dat je zelfs een heel verhaal wil vertellen met jouw flatlay foto. Wat je onderwerp ook is, je hebt props nodig.

flaylay props

Props vullen jouw beeld en kunnen van alles zijn. Leeg bijvoorbeeld je tas eens op tafel, kies wat onderdelen uit je interieur of leg je lippenstiften netjes in een rij. Als het (gedeeltelijk) op de foto past en op jouw thema aansluit, is het een geschikte prop. Maar let op: selecteer niet alleen objecten op basis van thema, werk het liefst ook met een kleurenpalet!

Ter inspiratie, zijn dit een aantal leuke objecten:

  • Handgereedschappen zoals een hamer;
  • Herfstblaadjes, dennenappels, bloemetjes of andere dingen uit de natuur;
  • Plantjes in pot, zoals mini-cactussen;
  • Een bord eten of een glas met je favoriete drankje;
  • Kledingstukken, hoeden of schoenen;
  • Sieraden als ringen, horloges, kettingen of zelfs een zonnebril;
  • Parfumflesjes in verschillende formaten;
  • Tijdschriften, kranten of boeken;
  • Make-upartikelen zoals nagellak of een oogschaduwpalet;
  • Kaarten met leuke teksten erop.

2. Maak je flatlay fotografie compositie

Ooit gehoord van een ‘exploded view’? Flatlay fotografie is een ideale manier om alle onderdeeltjes van een product te laten zien, zoals op de foto van de camera hieronder. Maar je kan natuurlijk ook ander soort producten netjes naast elkaar opstellen of juist alles op een speelse manier naast elkaar leggen. Van alle drie deze opties zie je hieronder een voorbeeld.

Zoals je ziet, is de compositie voor je foto van groot belang voor de uitstraling. Heb je een hoofdonderwerp? Zorg dan dat dit object groter is dan de props daaromheen. Het is ontzettend leuk om te spelen met schillende opstellingen. Laat wat ruimte tussen de verschillende props, leg ze half op elkaar of zet ze zelfs over elkaar heen. Speel daarnaast ook eens met details. Wat dacht je van wat puntenslijpsel bij een potlood? Dit soort kleine dingetjes geven jouw foto straks meer diepte.

flaylay fotografie

3. Pak de camera er maar bij!

Mooie compositie gevonden? Begin direct met foto’s maken! Bij elke grote verandering van jouw opstelling maak je weer een nieuwe foto. Zorg er natuurlijk wel eerst voor dat je een goede spiegelreflexcamera of Polaroid camera hebt die je de flatlay foto’s laat maken, precies zoals jij ze het liefste ziet. Hoewel Polaroid camera’s niet heel gebruikelijk zijn voor het maken van flatlay foto’s, geven we wel een heel leuk typerend effect. Achteraf niet helemaal tevreden? Dan werk je gewoon digitaal het eindresultaat nog een beetje bij!

Bonustip: maak ook eens een Polaroid flatlay! Jouw Polaroid camera of Polaroid foto’s kunnen ook het middelpunt zijn van je flatlay beeld. Dat zorgt voor unieke kiekjes, zoals op de beelden hieronder.

Flatlay fotografie statief kopen

Bij flatlay fotografie maak je de foto’s dus uitsluitend van bovenaf. Het gaat hierbij niet zozeer om een vogelperspectief in het algemeen, maar echt een foto recht van boven. Daarnaast zijn flatlay foto’s meestal extreem scherp. Een goede groothoeklens helpt je daarbij, maar een statief is ook echt onmisbaar.

Werk je zonder statief, dan leg je onmogelijk meerdere keren exact dezelfde compositie vast. De hoeken liggen dan steeds weer anders. Heb je een statief, dan ben je direct van dat probleem af. En nog mooier: door het statief heb jij je handen vrij. Zo verschuif je gemakkelijk items en zie je direct het effect van je handeling op de foto.

flaylay fotografie

Wil je ook een goed statief kopen voor flatlay fotografie? Bekijk hier alle statieven van Kamera Express. Voordat je een statief aangeschaft, is het belangrijk dat je controleert of deze geschikt is voor flatlay foto’s. Je wil de statiefkop helemaal naar beneden kunnen draaien met jouw cameralens tussen de poten. Kan dit niet, dan krijg je de poten zichtbaar op je foto.

Tips of advies nodig voor jouw flatlay foto?

Natuurlijk mag je altijd contact opnemen met Kamera Express als je ergens niet helemaal uitkomt. Weet je bijvoorbeeld niet welk statief je het beste koopt? Wij weten precies welk statief op welke camera past en wat je nodig hebt voor dé ideale flatlay foto.

Bekijk meer fotografietips