Trouwfotografie

Fotograferen met daglichtlampen

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp is een lamp met een kleurtemperatuur van 5000K tot 5500K. Deze kleurtemperatuur geeft een natuurlijk, wit licht dat vergelijkbaar is met daglicht. Andere witte lampen, zoals TL-verlichting, kunnen ervoor zorgen dat je roze of groene kleurzwemen krijgt. Een daglichtlamp doet dit niet omdat het licht alle kleuren uit het kleurenspectrum bevat. Daglichtlampen zijn handig voor portret-, product-, en videografie en komen in de vorm van flitslampen of continulampen. Tegenwoordig neemt de ledverlichting als continulicht de overhand.

Er zijn veel verschillende soorten daglichtlampen, zoals halogeenlampen, led lampen, spiraallampen of buislampen. Voor professionele daglichtlampenhouders is een buislamp of de led lamp goede opties. Je kunt hiermee namelijk heel je studio verlichten. led lampen vallen onder de meest zuinige en energiebesparende verlichting. De spiraallampen zijn energiezuinig en worden minder warm. De spiraallamp is aan te raden bij bijvoorbeeld filmopnames maar deze lamp geeft geen mogelijkheden in kleurtemperatuur. Halogeenlampen hebben de hoogste wattages en zijn traploos regelbaar. Uiteindelijk is de keuze voor het type lamp een persoonlijke keuze en moet je goed nadenken over het beoogde resultaat.

Daglichtlampen

Kleurtemperatuur

Wanneer je wilt weten welke kleurtemperatuur je nodig hebt kun je het beste onthouden: hoog is koel en laag is warm. Dus hoe hoger het getal, hoe koeler het licht en hoe lager het getal, hoe warmer het licht.

  • 3200K Warm licht (zoals direct zonlicht, late namiddag)
  • 4000K Huis-tuin-keuken licht (meest gangbaar voor in huis, geeft warm licht maar niet te)
  • 5500K Neutraal wit licht (zoals op een bewolkte dag, 12 uur ‘s middags)
  • 7000K Koudste kleurtemperatuur licht (bijna blauw licht zoals bij schemering of maanlicht)

Waarom is een daglichtlamp belangrijk?

Nu je iets meer weet over wat een daglichtlamp is en wat de verschillende kleurtemperaturen doen, is het handig om te weten wanneer je een daglichtlamp kiest.

Kamera Express - Camera Lease

Uiterlijk beïnvloeden

Met een daglichtlamp in de juiste kleurtemperatuur kun je het uiterlijk van je onderwerp beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld met een lagere kleurtemperatuur iemand met een bleke huid iets gezonder eruit laten zien.

Sfeer

Aansluiten bij een sfeer

Met sfeer bedoelen we natuurlijk de sfeer die je met de foto wilt bereiken. Dit is vooral handig wanneer je werkt met een green screen. Wil je later een achtergrond inbouwen van een tropisch strand, dan is het handig om de schaduw op je onderwerp in een lage kleurentemperatuur te shooten en niet in een hoge kleurtemperatuur. Andersom is een nachtscene handig om te belichten in de hoogste kleurtemperatuur.

Sfeer

Eigen sfeer creëren

Met een neutrale achtergrond kun je het onderwerp een eigen sfeer geven door te spelen met licht en de kleurtemperatuur. Je kunt dan spelen met de schaduwen en sfeer van de foto door simpelweg de kleurtemperatuur van het licht veranderen.


Zoals eerder benoemd zijn de daglichtlampen in twee verschillende varianten: continulicht of flitslicht. Hieronder zetten we een aantal voordelen op een rij.

Voordelen van continulicht

Stroomverbruik Het stroomverbruik is vooral bij led continuverlichting aanzienlijk gunstiger dan een flitslamp. Dit kan natuurlijk een voordeel zijn wanneer je op locatie werkt en afhankelijk bent van een generator.

Sfeer Een flitslamp kan een opgebouwde sfeer ‘wegflitsen’ en enorm veranderen. Dit probleem heb je niet bij het gebruik van continuverlichting.

Snelle doorloop Je hoeft niet te wachten tot de lamp is herladen, zoals bij flitslicht. Met continulicht kun je achter elkaar door schieten.

Kleurtemperatuur Vooral de led continulampen hebben als groot voordeel dat de kleurtemperatuur heel divers is. Je kunt  ledverlichting in vrijwel elke kleurtemperatuur instellen en kleurzwemen voorkomen.

Geschikt voor video Continulicht is goed te gebruiken bij het opnemen van video. Dit komt omdat het licht van een flitslamp vaak te zwak is om een goed resultaat te krijgen.

Direct controle Je kunt direct zien wat het resultaat is.

Gemak Het gebruikersgemak is groter omdat je met minder knoppen en instelmogelijkheden te maken hebt.

Lichtmeter Je kunt bij continulicht de lichtmeter van je camera gebruiken. Bij flitslampen moet dit gebeuren met een lichtmeter. Deze lichtmeter meet dan het ‘opvallende’ licht in plaats van het ‘gereflecteerde’ licht.

Comfort Vooral voor de modellen is ledverlichting een opluchting. Andere lampen kunnen qua temperatuur nogal oplopen en bij het gebruik van een flitser hoeft het model niet meer te knipperen door de flits.

Voordelen van flitslicht

Bevriezen Je kunt met flitslicht het moment ‘bevriezen’ en je kunt werken met een kortere sluitertijd. Hierdoor zal je geen statief nodig hebben.

Lichtvormers Bij het gebruik van een flitser heb je veel meer keuze uit extra lichtvormers dan bij continulicht.

Kosten Een flitslamp is (over het algemeen) bij een gelijke hoeveelheid licht goedkoper dan een daglichtlamp.

Formaat Je hebt hele handzame en compacte flitsers, die voor shoots op locatie een groot voordeel kunnen zijn.

Andere lichtvormers

Naast de juiste lamp in de goede kleurtemperatuur zijn er genoeg andere handige tools die je kunnen helpen met het creëren van het allermooiste resultaat. Kijk vooral in onze webshop naar de mogelijkheden:

Meer blogs lezen?

Bekijk ook eens deze blogs:

Alle Blogs