Foto's bewerken in Photoshop

Het programma Photoshop wordt door veel fotografen en ontwerpers dagelijks gebruikt. Het is een uitgebreid programma waar je naast het bewerken van foto's ook vanuit niets bijzondere creaties kan maken. Door alle mogelijkheden kan het voor de beginner een behoorlijk overweldigend programma zijn. Zoveel functies en opties, waar begin je? In deze tutorial gaan we een paar basis bewerkingen af, zodat jij strakts een leuke creatieve foto kan maken.

We zullen diverse onderdelen aan bod laten komen die we steeds toepassen op één voorbeeld. Uiteraard hoef je bij je eigen foto's niet het zelfde te doen, maar met onze voorbeelden hopen we een basis voor je te leggen waarmee je zelf aan de slag kan.

Tip: Klik op de afbeeldingen in dit artikel om ze te vergroten. Dan kan je de stappen in Photoshop makkelijker volgen.

Onderdelen:

  1. Werken met lagen
  2. Afbeelding verkleinen en vergroten
  3. Achtergrond transparant maken
  4. Twee foto's samenvoegen
  5. Kleuren bewerken
  6. Afbeelding in een vorm plaatsen
  7. Photoshop bestand kleiner maken

Voorbeeld

In deze tutorial gaan we twee foto's samenvoegen. Het landschap met bloemen en blauwe lucht vinden we wat saai en willen we indrukwekkender maken met een grote berg in de achtergrond. Hoe? Dat leggen we je uit!

foto's bewerken photoshop landschap

Foto 1: Landschap

foto's bewerken photoshop berg

Foto 2: Berg

 

foto's bewerken photoshop landschap eindresultaat

Eindresultaat

 


Werken met lagen in Photoshop

Wat Photoshop zo mooi maakt in vergelijking tot andere fotobewerkingssoftware, is dat je makkelijk met meerdere bestanden in één document kan werken. Elke foto of afbeelding in je document is dan één laag. Deze stapelen zich op in het menu aan de rechter kant. De bovenste laag in dit menu is ook de bovenste in je document. In ons voorbeeld zie je hoe het ons landschap voor de berg zichtbaar is. Wil je dit omdraaien? Dan kan je de lagen gewoon over elkaar slepen.

Binnen het menu van de lagen zelf staan er een aantal belangrijke symbolen. Achter een laag kan een slotje staan. Deze laag staat vast en kan je niet aanpassen. Door op het slotje te klikken maak je de laag vrij om te verplaatsen. Het oog-symbool in de laag geeft aan of deze zichtbaar is. Wil je even een foto bewerken zonder dat de andere in de weg zit? Zet de zichtbaarheid van die foto uit door op het oog te klikken.

foto's bewerken photoshop lagen

Om de twee foto's bij elkaar in één document te krijgen zoals hierboven moet je de volgende stappen volgen. Ga op het beginscherm van Photoshop naar Bestand > Scripts > Bestanden laden naar stapel. In het hierop volgende menu kan je meerdere foto's eenvoudig aan één document toevoegen.

foto's bewerken photoshop bestanden importeren

Voeg meerdere foto's tegelijk toe via Bestand > Scripts > Bestanden laden naar stapel


Afbeelding verkleinen en vergroten in Photoshop

Nu hebben we twee foto's in het document die we later gaan samenvoegen tot een geheel. Eerst maken we de landschapsfoto groter zodat deze het hele document vult. Ga naar afbeelding > afbeeldingsgrootte om een menu te openen. Hier kan je met pixels de grootte van de foto aangeven. Als je de precieze afmetingen van het document weet, kan je dit eenvoudig invullen en ben je klaar. Je kan de foto kleiner maken, maar ook groter.

foto's bewerken photoshop afbeelding verkleinen

Verander het formaat via afbeelding > afbeeldingsgrootte om dit menu te openen of de sneltoetsCTRL + ALT + I

Wil je iets meer kunnen spelen met de afmetingen? Gebruik de sneltoets CTRL + T (CMD + T op Mac) om de afbeelding te transformeren. In de hoeken van de foto zitten nu puntjes die je kan verslepen. Hiermee maak je de foto groter en kleiner, maar de verhoudingen kunnen snel veranderen waardoor je een te brede of te hoge foto hebt. Houdt daarom de SHIFT-toets ingedrukt terwijl je aan deze punten sleept. De verhoudingen blijven dan hetzelfde.

foto's bewerken photoshop afbeelding transformeren

Pas de grootte naar wens aan met de sneltoets CTRL + T


Achtergrond transparant maken in Photoshop

Een achtergrond transparant maken gaat erg makkelijk in Photoshop. Dit kan het snelst als de achtergrond sterk afwijkt van de voorgrond qua kleur. In dit geval steekt de blauwe lucht erg af van het groen eronder. Toch zitten er veel verschillen in de lucht. De wolken maken het geen egale blauwe lucht. Om de lucht te verwijderen hebben we verschillende gereedschappen tot onze beschikking.

Met de Toverstaf selecteer je in één keer een kleur in de foto. Als er kleine kleurverschillen zijn in je achtergrond zoals in ons landschap, dan kan de Toverstaf stukken overslaan. Daarom gebruiken we nu de Snelle Selectie Tool. Deze werkt eigenlijk hetzelfde, alleen kunnen we hiermee iets preciezer stukken van de lucht selecteren door er op te klikken.

foto's bewerken photoshop toverstaf en snelle selectie

Met rechtermuisknop wissel je tussen deze tools

foto's bewerken photoshop selectie maken

Houdt de linkermuisknop ingedrukt en beweeg de Snelle Selectie tool over de blauwe lucht

De achtergrond is helemaal geselecteerd en nu klikken we bovenin op Selecteren en maskeren. In dit menu gaan we de lucht uit onze foto verwijderen. Klik op Omkeren om het gras en de bloemen te selecteren. Dit is wat we namelijk willen bewaren. De lucht is weer zichtbaar en de grond is rood gekleurd. Het rode gebied geeft de selectie aan. Deze kan je aanpassen met de schuifknoppen zodat deze nog iets verfijnder in de rand is. Via Uitvoer naar selecteer je Nieuwe laag. De lucht is nu weg uit de foto. Je ziet in het document direct dat de de berg achter het landschap zichtbaar is. De oorspronkelijke laag van het landschap staat ook nog in het document. Deze kan je verwijderen aangezien we die niet meer nodig hebben.

foto's bewerken photoshop achtergrond transparant maken

De optie Nieuwe laag maakt van het rode gedeelte een nieuwe laag met transparante achtergrond


Twee foto's samenvoegen in Photoshop

De berg is zichtbaar achter ons landschap, maar echt goed ziet het er nog niet uit. Door een laag te selecteren kan je de afbeelding vervolgens in het document verplaatsen. We slepen het landschap iets naar onder en de berg naar boven. Op deze manier klopt de overgang iets beter, maar we moeten nog steeds de kleuren tussen de twee rechttrekken. We willen dat ons landschap de kleurtinten van de bergfoto aan neemt.

foto's bewerken photoshop twee foto's samenvoegen

De berg is nu zichtbaar door de transparante achtergrond, maar de kleuren kloppen nog niet

Selecteer de landschap-laag en ga naar Afbeelding > Aanpassingen > Kleur afstemmen. In dit menu zet je de bron op onze landschapsafbeelding en de laag op laag 0, want dit is de laag met de bergfoto. Automatisch worden de kleuren aangepast, maar je kan dit nog verder afstemmen met de schuifknoppen. Als de kleuren en belichting tussen de afbeeldingen overeenkomen, dan lijkt het al snel één geheel.

foto's bewerken photoshop kleuren afstemmen

Via Afbeelding > Aanpassingen > Kleur afstemmen kom je in dit menu terrecht


Kleuren bewerken in Photoshop

Ook als je geen afbeeldingen samenvoegd en aanpast kan je foto's bewerken in Photoshop. Je past eenvoudig de kleuren, belichting en contrasten van je foto's aan. Via de optie aanpassingen open je een klein menu met diverse aanpassingen. Deze komen vervolgens als lagen in je lagen-overzicht te staan. Zo heb je een goed overzicht over welke aanpassingen je gedaan hebt. Voor onze foto passen we de kleuren, het contrast en de belichting minimaal aan, omdat we al redelijk tevreden zijn over het resultaat.

foto's bewerken photoshop kleuren bewerken

Het effect van de kleuraanpassing is zichtbaar op alle lagen onder de aanpassingslaag

Als je alle lagen selecteert door de CTRL-toets in te houden kan je vervolgens via rechtermuisknop de lagen samenvoegen. Hierna heb je slechts één laag met de eindafbeelding. let wel op, want je kan hierna geen aanpassingen meer maken aan de twee verschillende foto's. Deze zijn nu één geworden.


Afbeelding in een vorm plaatsen in Photoshop

Hoewel onze afbeelding in principe al af is, willen we er toch nog iets leuks mee doen. We gaan de afbeelding in een vorm zetten. Met de vorm-tool maken we een cirkel in het midden van het document. De laag van deze cirkel slepen we dan achter onze foto.

foto's bewerken photoshop vorm toevoegen

Sleep de laag van de cirkel vervolgens onder die van de foto

Klik met de rechtermuisknop op de foto-laag en selecteer Uitknipmasker maken. Photoshop maakt de foto automatisch passend in de vorm die we in de laag eronder hebben. Deze vorm hoeft geen cirkel te zijn en kan van alles zijn, zolang je het in Photoshop kan tekenen.

foto's bewerken photoshop uitknipmasker maken

Klik met de rechtermuisknop op de foto-laag en selecteer Uitknipmasker maken

Met de Uitsnijden-tool maken we het document passend aan de randen van de cirkel. Nu hebben we een perfect vierkant document met een ronde foto.

foto's bewerken photoshop croppen en uitsnijden

Met uitsnijden kan je zelf een kader tekenen óf de hoeken van het document slepen tot het juiste formaat


Photoshop bestand kleiner maken

Voordat je het bestand opslaat is het verstandig om de grootte te veranderen. De originele foto's waren erg groot en ons bestand nu dus ook. Dat is niet nodig als we de foto's vervolgens op onze website zetten. Net als bij de stap verkleinen en vergroten ga je naar afbeelding > afbeeldingsgrootte. We veranderen de grootte van 3420x3420 pixels naar 1000x1000. Dat is voldoende voor de afbeeldingen die we op de website plaatsen.

Sla je nieuwe foto op via bestand > opslaan als.

 

foto's bewerken photoshop landschap rond eindresultaat

Eindresultaat

 


Meer over foto's bewerken?

Lees ook deze artikelen eens: