Alles over geheugenkaarten

De digitale content groeit elke dag. Geheugenkaarten helpen u die content vast te leggen, te bewaren en te delen. Deze exponentiële groei van informatie zorgt voor miljoenen flashgeheugenproducten die elke dag door fabrikanten worden vervaardigd. Van camera's tot USB-drives, de kwaliteit en prestaties van geheugentechnologie worden met de dag sneller en betrouwbaarder.

Snelheid

Er zijn op het gebied van geheugenkaarten verschillende snelheidsniveaus beschikbaar. Deze snelheden worden op dezelfde manier genoteerd als cd-romsnelheden, waarbij 1× gelijk staat aan 150 kB/s. Standaard SD-kaarten gaan tot 6× (900 kB/s). Daarnaast bestaan er SD-kaarten met een hoger beschikbare dataoverdracht, zoals 600× (bijna 88 MB/s). Let erop dat er een verschil in lees- en schrijfsnelheid zit, waarbij de maximale schrijfsnelheid altijd wat lager zal zijn dan de maximale leessnelheid. Sommige camera's - met name bij burstshots of (Full-)HD videocamera's - hebben hogesnelheidskaarten nodig om alle processen soepel te laten verlopen.

 

Klasses en UHS

Het classificatiesysteem bestaat uit een getal, geschreven in een letter C. Er bestaan momenteel 6 klasses: Class 2, Class 4, Class 6, Class 10, UHS Class 1 en UHS Class 3. Deze klasses staan voor de minimale gegarandeerde dataoverdrachtssnelheid die een kaart kan halen.

Ultra High Speed is de nieuwe definitie voor nog snellere SD-kaarten. Nieuw is dat er naast een minimale snelheid (class) ook een maximale snelheid (romeins teken) wordt aangegeven. Daarnaast moet UHS-II altijd sneller zijn dan het maximum van UHS-I.

Het verschil tussen SDHC en SDXC

SD-kaarten van 4 GB tot 32 GB worden SDHC (SD High Capacity) genoemd. Deze hebben als voordeel de grotere capaciteit en zijn bruikbaar in de meeste elektronische apparaten.

SD-kaarten van 64 GB tot 2 TB worden SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) genoemd. Deze zijn alleen te gebruiken in apparaten waarop dit expliciet vermeld staat.

Video

Bij het professioneel filmen heeft u een geheugenkaart nodig van minimaal klasse 10. Dit is essentieel in verband met het verwerken van de hedendaagse videocodec. De vuistregel bij video is: hoe hoger, hoe beter! Wij van Kamera Express raden u voor het filmen van Full HD minimaal een kaart van klasse 10 of hoger aan. Indien u 4K wilt filmen raden wij UHS-II aan.

SD-kaarten

SD-kaarten zijn geheugenkaarten die zijn opgebouwd met flashgeheugen. Ze kunnen worden gebruikt in draagbare elektronica zoals camera's, mobiele telefoons en MP3-spelers. Dit kaarttype is gebaseerd op de MMC-kaart maar werkt veel sneller.

Standaard
Alledaags
Geavanceerd
Verbeterd
Draadloos
Vergroot de opslagcapaciteit van uw Point & Shoot camera's.
Maak betere foto's en sla uw video's in Full HD op.
Geef uw DSLR een professionele opnamecapaciteit.
Met dit type geheugenkaart ligt uw snelheid wel tot 8 keer hoger.
Zorg voor een automatische draadloze overdracht van uw foto's en video's.

MicroSD-kaarten

MicroSD-kaarten worden gebruikt in apparaten waarbij de afmetingen van een gewone SD-kaart een probleem vormen, zoals mobiele telefoons. Met een adapter zijn deze kleinere kaarten echter ook te plaatsen in een gewone SD-sleuf!

Alledaags
Power users
Verbeterd
Multimedia
Geschikt voor featurephones en extra opslag.
Gebruik voor super smartphones en tablets.
Perfect voor 4G smartphones, tablets en camera's.
De beste keuze voor smartphones en tablets.

CF-kaarten

CompactFlash, afgekort CF, is een geheugenkaart voor verwijderbare gegevensopslag door middel van flashgeheugen. Deze CF-kaartjes worden vooral gebruikt in professionele camera's.

Alledaags
Geavanceerd
Verbeterd
Haal alles uit uw camera wat erin zit.
De snelste kaart. Aanbevolen door de professionals.
Haalt de meeste potentie uit uw camera.

Memory Stick

Een Memory Stick is een formaat voor verwijderbaar data opslag door middel van flashgeheugen, gemaakt door Sony als een alternatief voor MMC om in hun eigen producten te gebruiken.

Standaard
Gaming
Breidt de capaciteit van uw Sony apparatuur uit.
Maximalizeer uw entertainment op uw Sony PSP.