Groepsfotografie

10 tips om te beginnen met groepsfotografie

Voor familiefeesten, speciale uitjes en andere gelegenheden waarbij je met een grotere groep bent, kan het leuk zijn om een groepsfoto te maken. Maar een groepsfoto maken gaat anders te werk dan een portret van één persoon. Er zijn veel aspecten waar je op moet letten. Wij geven je hieronder 10 tips waarmee je direct aan de slag kan.

buiten

1. Maak de foto buiten

Doordat er zoveel mensen op de foto staan, is er al veel gaande op het beeld. De kunst is om meer rust te brengen in de achtergrond. Buiten is hiervoor perfect bijvoorbeeld een open landschap zoals een veld of een weiland.

Een ander groot voordeel van buiten is de verdeling van het licht. Afhankelijk van de weersomstandigheden natuurlijk. Kijk met een mooie zonnige dag vooral uit voor harde schaduwen. Het is dan verstandig om de groep in de schaduw te fotograferen. Zo voorkom je ook dichtgeknepen ogen. Een bewolkte dag kan op het eerste gezicht niet ideaal lijken maar juist dan is het licht perfect voor groepsfoto’s. Door de gelijkmatige verdeling van licht kun je buiten een betere scherptediepte creëren. Dit houdt in dat je niet alleen de mensen op de voorste rij maar ook de achterste rij goed scherp op de foto krijgt.

uitsnijden

2.  Zorg voor ruimte om uit te snijden

Wanneer je de foto maakt is het goed om te bedenken wat je wilt bereiken. Bij het bewerken wil je genoeg ruimte overhebben om mee te spelen maar te veel ruimte is niet goed.

Bij groepsfotografie is onze eerste impuls om iedereen van hoofd tot tenen op de foto te krijgen. Dit is een keuze en zeker niet fout maar experimenteer eens met alleen het hoofd en het bovenlijf. Neem altijd voldoende variaties op een houding zodat je achteraf de beste kunt kiezen.

Terugkomend op de scherptediepte: het is goed om de personen een stuk ‘uit’ de achtergrond te fotograferen dus bijvoorbeeld niet strak tegen een muur. Dit maakt niet alleen schaduwen op de muur maar geeft je ook de mogelijkheid om meer scherptediepte in je foto te creëren.

effenkleur

3. Iedereen gekleed in een effen kleur

Natuurlijk heb je de kledingkeuze niet altijd iets voor het zeggen (denk aan verjaardagen) maar als het kan is dit een gouden tip! Stel je eens voor als 15 mensen drukke prints en felle kleuren dragen en dan ook nog eens naast elkaar staan. Je krijgt een rustiger beeld en meer focus op de gezichten als iedereen in effen en gelijken kleuren op de foto gaat.

standpunten

4. Verschillende standpunten

Zoals altijd met fotografie is het leuk om te spelen met verschillende standpunten. Je kunt hiermee de sfeer van de foto beïnvloeden. Probeer eens lager of juist hoger te staan en kijk wat dit doet met de groepsfoto.

Denk bijvoorbeeld aan de trap van het stadhuis tijdens een bruiloft. Of speel met de elementen uit de natuur!

variatie

5. Breng variatie in hoogte

Om een minder statisch beeld te krijgen en om verzekerd te zijn dat iedereen op de foto staat, is het goed om variatie te brengen in hoogte. Lange mensen achterin, voorste rij op een stoel bijvoorbeeld.

dichterbijelkaar

6. Zet iedereen dichterbij elkaar

Het is een beetje de vraag in hoeverre dit kan (met echt grote groepen is het lastiger) maar zet iedereen zo dicht mogelijk bij elkaar. Hiermee voorkom je lege gaten in de foto.

iedereentezien

7. Is iedereen te zien?

De extra check om zeker te zijn dat iedereen goed op de foto staat is om te vragen of iedereen de camera goed ziet. Je kunt ervanuit gaan dat als de persoon de camera ziet, het andersom ook het geval is. Geef goede aanwijzingen en maak een aantal foto’s achter elkaar. Vooral kleine kinderen en oudere mensen zijn snel afgeleid en kijken op het moment suprême nét de andere kant op.

regie

8. Houd de regie

Het kan al snel een gezellige bende worden, zeker met familiefoto’s. Zorg dat je de regie houdt door goede, duidelijke aanwijzingen te geven en neem ze mee in het proces. Houd ook rekening dat niet iedereen op zijn gemak is om op de foto te gaan. Het is niet erg om af en toe een grapje te maken om het luchtig te houden en laat vooral weten hoelang je nog nodig hebt.

meerderefotos

9. Maak meerdere foto’s

Inkoppertje, maak meerdere foto’s!

Maak de foto’s vanuit verschillende standpunten, close-up’s en veraf en zorg dat je voldoende materiaal hebt om later de pareltjes hieruit te vissen. Zo heb je in ieder geval genoeg keuze achteraf.

creatief

10. Wees creatief

Met creativiteit kom je een heel eind. Over het algemeen stellen mensen het op prijs om juist een originele groepsfoto te ontvangen.

Gebruik voorwerpen uit de buurt, een aparte locatie of lichtinval. Experimenteer en vind je eigen stijl!

 


Meer lezen

inspirerende-fotolocaties

INSPIRERENDE FOTOLOCATIES

Wij hebben een aantal inspirerende plekken op een rij gezet

> Lees artikel

wintersport

TROUWFOTOGRAFIE TIPS

Tips en tricks om jouw eerste dag als trouwfotograaf succesvol te laten verlopen.

> Lees artikel

lightpainting fotografie

WAT IS SCHERPTEDIEPTE?

Tijd om eens scherp te stellen op dit belangrijke onderdeel.


> Lees artikel

beeldstabilisatie

WAT IS BEELDSTABILISATIE?

Heb je last van bewegen foto's? Dan biedt beeldstabilisatie uitkomst.

> Lees artikel