How to: bliksem fotograferen

Een seizoen heeft zo zijn charme! Tijd om het te ontdekken.

Tijdens de herfst komt er regelmatig een flinke regen- of onweersbui voorbij. De bliksem, volgens velen een van de mooiste natuurfenomenen, is iets wat veelvuldig gefotografeerd wordt. Maar hoe doe je dit nu precies? Hieronder vertellen wij er meer over. Vergeet echter niet dat hoe fantastisch de bliksem er ook uit ziet, het eigenlijk heel gevaarlijk is. Bliksem heeft namelijk een temperatuur rond de 27.000 graden Celsius, wat zes keer heter is dan het oppervlak van de zon. Bovendien kan elke bliksemschicht tot één miljard volt elektriciteit bevatten.

High-speed fotografie

Bij het fotograferen van bliksem maak je gebruik van high-speed fotografie. Dit is geen eenvoudige klus. Je weet niet wanneer en waar het gaat toeslaan en als het eenmaal gebeurt, heb je nauwelijks tijd om de sluiter in te drukken. En daar komt de MIOPS Smart cameratrigger om de hoek kijken: deze kan dit werk voor je doen en op het juiste moment klikken. Zo mis je geen enkel moment! Hieronder bespreken we hoe je MIOPS kunt gebruiken om foto's van bliksem te maken en daarna wordt er uitleg gegeven over hoe je extra bijzondere bliksemfoto’s kunt maken.


De bliksem fotograferen

Bij het fotograferen van bliksem is locatie erg belangrijk. Dit moet een plek zijn met veel open lucht gecombineerd met interessante voorgrondelementen zoals een skyline, bergen of bomen die prachtige vormen hebben. Neem nooit foto's van alleen de lucht met bliksem. Dit zal er niet zo interessant uitzien. Zoek twee à drie locaties van tevoren en houd ook het weer in de gaten, zodat je er op tijd bij bent.

Ten eerste heb je een DSLR of een andere camera nodig die op afstand kan worden bediend. Voor deze vorm van fotografie wordt een groothoeklens aanbevolen, omdat deze een groot gezichtsveld heeft. Zo hoeft je je niet specifiek op de bliksem te richten. Ook een statief is een must. Zorg er bovendien voor dat je iets bij je hebt om jezelf en jouw camera te bedekken en te beschermen tegen de regenval. Bevestig jouw camera op een statief en stel vervolgens de hoek in. Zorg ervoor dat je interessante elementen in je frame hebt. Focus nu op de voorgrond en neem een foto. Deze zullen we later gaan gebruiken.

Plaats nu de MIOPS trigger op jouw camera. Stel de modus in op "Lightning" en de gevoeligheid op ongeveer 95%. Daarna is het tijd om de camera in te stellen. Belangrijk is dat je dit via de handmatige modus doet. Stel de ISO in op 200, het diafragma tussen F/8 en F/11 en de sluitertijd op 1/125. De sluitertijd maakt hier geen enkel verschil, omdat het licht slechts een korte tijd te zien is. Vergeet niet om de focus naar oneindig te veranderen. Zodra alles is ingesteld, start je de MIOPS trigger en wacht je tot het gaat onweren. Zodra dit gebeurt, zou jouw camera een foto moeten maken. Als dit niet gebeurt, verhoog je de gevoeligheid van de trigger.

Wanneer jouw camera de eerste foto’s maakt, controleer deze dan en wijzig de camera-instellingen mocht dit nodig zijn. Als de foto te donker is, verhoog je de ISO-waarde of wijzig je het diafragma om dit verder te openen. Als de foto overbelicht is, verlaag je de ISO of vernauw je het diafragma. Zorg ervoor dat deze opnamen alleen bliksem bevatten en dat de rest van het beeld helemaal donker is.

Als je helemaal tevreden bent met de belichting, laat je de camera staan totdat hij 10 tot 12 opnamen heeft gemaakt. Als je meer opnames wilt maken met een andere hoek of met een ander voorgrondelement, herhaal je hetzelfde proces en maak je een basisshot en 10 tot 12 andere opnamen.

Jouw foto’s samenvoegen voor een extra bijzonder effect

Thuis aangekomen is het tijd om de foto’s over te zetten op jouw PC of laptop Daarna gaan we de foto’s samenvoegen om ze extra bijzonder te maken. Hiervoor maken we gebruik van Adobe Photoshop.

De eerste stap is het openen van jouw basisafbeelding (de eerste opname met voorgrondelementen). Open daarna de vijf of zes beste foto’s met bliksemschichten. Selecteer deze foto's, kopieer en plak ze één voor één in jouw basisopname. Nu heb je een bestand met een basislaag en vijf of zes andere lagen. Sluit alle andere bestanden, deze zijn niet meer nodig. Kijk nu naar jouw lagenpalet aan de rechterkant, daar zul je alle lagen vinden. Als ze er niet staan, klik dan op ‘Window’ in het bovenste menu. Door op ‘Layers’ te klikken, kun je hem weergeven.

Nu is het tijd om alle lagen behalve de basislaag te verbergen. Selecteer nu de laag die net boven de basislaag ligt en maak deze zichtbaar. Wijzig de overvloeimodus in "Lichter" en verminder de dekking tussen 50-70%. Als je dit doet, is alleen de verlichting zichtbaar en worden de rest van de dingen automatisch verborgen. Herhaal dit proces met alle lagen en voilà, je hebt een afbeelding met veel bliksemflitsen. Als je tevreden bent met jouw foto, voeg je alle lagen samen en exporteer je jouw afbeelding.

Enkele opname

Meerdere opnames samengevoegd


De MIOPS Smart Trigger

De Miops Smart Trigger is geschikt voor gebruik op camera's en flitsers. In de trigger zijn diverse sensoren verwerkt, zodat jouw camera af kan gaan op verschillende impulsen zoals licht en geluid. Doordat de sensoren van de Miops Smart Trigger zeer lichtgevoelig zijn, zorgt dit ervoor dat hij binnen een fractie van een seconde kan reageren op impulsen. Ideaal voor high-speed fotografie. De trigger is tevens geschikt voor het maken van timelapse-opnames. Dit is heel gemakkelijk: bij de instellingen kun je aangeven wat de gewenste interval is en hoeveel afbeeldingen je wilt maken. De Smart Trigger doet de rest! In de HDR-stand hoef je alleen de basisinstellingen en de gewenste belichtingsstappen erboven en eronder aan te geven. Daarna neemt de trigger het van je over.

De instellingen van de Miops Smart Trigger zijn op verschillende manieren te bedienen. Via de trigger zelf, maar je kunt er ook voor kiezen om de instellingen aan te passen via de bijbehorende app (beschikbaar voor Android en iOS). De trigger kan gemakkelijk geüpdated worden voor nieuwe mogelijkheden. De Smart Trigger werkt op een (oplaadbare) Li-Ion accu. Dus zorg ervoor dat je met de Miops Smart Trigger geen high-speed moment meer mist!

Bekijk de MIOPS Smart Trigger hier

Verbindingskabels

Je kunt de Miops Smart Trigger gebruiken in combinatie met vrijwel elke camera. Er zijn namelijk verschillende soorten verbindingskabels voor verschillende merken. Denk aan Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic en Olympus.

< Terug naar het overzicht