Zo fotografeer je bliksem

Bliksem is een prachtig natuurfenomeen! Wij leggen uit hoe je het vast kan leggen

Tijdens de herfst komt er regelmatig een flinke regen- of onweersbui voorbij. Het gerommel, de regen én de lichtflitsen zorgen voor een prachtig natuurfenomeen. Het wordt daarom ook veelvuldig gefotografeerd, maar hoe doe je dit nou precies? In deze blog vertellen we je er meer over. 

Laten we beginnen met een korte waarschuwing over bliksem. Hoe fantastisch het er ook uitziet, het is heel gevaarlijk. Bliksem heeft namelijk een temperatuur rond de 27.000 graden Celsius. Dit is zes keer heter dan het oppervlak van de zon. Bovendien kan elke bliksemschicht tot één miljard volt elektriciteit bevatten. Oppassen dus. 

High-speed fotografie

Als je bliksem gaat fotograferen, maak je gebruik van high-speed fotografie. Dit is geen eenvoudige klus. Je weet niet wanneer en waar de bliksem gaat toeslaan en als het eenmaal gebeurt, heb je nauwelijks tijd om de sluiter in te drukken. En daar komt de MIOPS Smart cameratrigger om de hoek kijken: deze trigger kan dit werk voor je doen en op het juiste moment klikken. Zo mis je geen enkel moment! Hieronder bespreken we hoe je MIOPS kunt gebruiken om foto's van bliksem te maken en daarna leggen we uit hoe je extra bijzondere bliksemfoto’s kunt maken.


De bliksem fotograferen

Bij het fotograferen van bliksem is locatie erg belangrijk. Dit moet een plek zijn met veel open lucht gecombineerd met interessante voorgrondelementen zoals een skyline, bergen of bomen die prachtige vormen hebben. Als je alleen foto's neem van de lucht met bliksem, kan dit er saai uitzien. Wij raden aan om van tevoren twee à drie locaties uit te zoeken, zodat je er klaar voor bent als het gaat onweren.

Als het eenmaal zo ver is, heb je een camera nodig die op afstand bediend kan worden met een trigger. Het is ook verstandig om een groothoeklens te gebruiken, omdat deze een groot gezichtsveld heeft. Zo hoef je je camera niet specifiek op de bliksem te richten, je weet immers niet precies waar je een bliksemschicht gaat zien. Als je vervolgens je compositie gaat bepalen, kan je je camera het beste op een statief zetten. Dan kun je je camera het beste instellen bij je compositie. Zorg ervoor dat je interessante elementen in je frame hebt. Focus nu op de voorgrond en neem een foto. Deze zullen we later gaan gebruiken.

Wanneer we te maken hebben met bliksem, regent het ook vaak. Als je bliksem gaat fotograferen, is het verstandig om je camera tegen de regen te beschermen. Een regenjas voor jezelf is ook geen overbodige luxe. 

 

Plaats nu de MIOPS-trigger op jouw camera. Stel de modus in op 'lightning' en de gevoeligheid op ongeveer 95%. Daarna kan je de camera handmatig instellen. Wij adviseren om de ISO-waarde op 200 in te stellen, het diafragma tussen F/8 en F/11 en de sluitertijd op 1/125. Vergeet niet om de focus naar oneindig te veranderen. Zodra alles is ingesteld, start je de MIOPS-trigger en wacht je tot je bliksemschichten ziet. Zodra dit gebeurt, zou jouw camera een foto moeten maken. Als dit niet gebeurt, verhoog je de gevoeligheid van de trigger.

Wanneer jouw camera de eerste foto’s maakt, controleer deze dan en wijzig de camera-instellingen mocht dit nodig zijn. Als de foto te donker is, verhoog je de ISO-waarde of wijzig je het diafragma om dit verder te openen. Als de foto overbelicht is, verlaag je de ISO-waarde of vernauw je het diafragma. Als je helemaal tevreden bent met de belichting, laat je de camera staan totdat hij 10 tot 12 opnamen heeft gemaakt. Als je meer opnames wilt maken met een andere hoek of met een ander voorgrondelement, herhaal je hetzelfde proces en maak je een foto, controleer je of de foto juist belicht is en dan kan je meer foto's maken.

Jouw foto’s samenvoegen voor een extra bijzonder effect

Bliksem voorbij? Dan kan je thuis de foto's overzetten op je computer, om ze vervolgens te bewerken. Je kan bijvoorbeeld de foto's samenvoegen om ze extra bijzonder te maken. Hiervoor maken we gebruik van Adobe Photoshop.

De eerste stap is het openen van jouw basisafbeelding (de eerste opname met voorgrondelementen). Open daarna de vijf of zes beste foto’s met bliksemschichten. Selecteer deze foto's, kopieer en plak ze één voor één in jouw basisopname. Nu heb je een bestand met een basislaag en vijf of zes andere lagen. Sluit alle andere bestanden, deze zijn niet meer nodig. Kijk nu naar jouw lagenpalet aan de rechterkant, daar zul je alle lagen vinden. Als ze er niet staan, klik dan op ‘Window’ in het bovenste menu. Door op ‘Layers’ te klikken, kun je het weergeven.

Nu is het tijd om alle lagen behalve de basislaag te verbergen. Selecteer nu de laag die net boven de basislaag ligt en maak deze zichtbaar. Wijzig de overvloeimodus in 'Lichter' en verminder de dekking tussen 50-70%. Als je dit doet, is alleen de verlichting zichtbaar en worden de rest van de dingen automatisch verborgen. Herhaal dit proces met alle lagen en voilà, je hebt een afbeelding met veel bliksemflitsen. Als je tevreden bent met jouw foto, voeg je alle lagen samen en exporteer je jouw afbeelding.

Enkele opname

Meerdere opnames samengevoegd


De MIOPS Smart Trigger

De Miops Smart Trigger is geschikt voor camera's en flitsers. In de trigger zijn diverse sensoren verwerkt zodat jouw camera af kan gaan op verschillende impulsen zoals licht en geluid. Doordat de sensoren van de MIOPS Smart Trigger zeer lichtgevoelig zijn, zorgt dit ervoor dat hij binnen een fractie van een seconde kan reageren op impulsen. Ideaal voor high-speed fotografie! De trigger is tevens geschikt voor het maken van timelapse-opnames. Dit is heel gemakkelijk: bij de instellingen kun je aangeven wat de gewenste interval is en hoeveel afbeeldingen je wilt maken. De Smart Trigger doet de rest! In de HDR-stand hoef je alleen de basisinstellingen en de gewenste belichtingsstappen erboven en eronder aan te geven. Daarna neemt de trigger het van je over.

De instellingen van de MIOPS Smart Trigger zijn op verschillende manieren te bedienen. Via de trigger zelf, maar je kunt er ook voor kiezen om de instellingen aan te passen via de bijbehorende app (beschikbaar voor Android en iOS). De trigger kan gemakkelijk geüpdatet worden voor nieuwe mogelijkheden. De Smart Trigger werkt op een (oplaadbare) Li-Ion accu. Dus zorg ervoor dat je met de MIOPS Smart Trigger geen high-speed moment meer mist!

Bekijk de MIOPS Smart Trigger hier

Verbindingskabels

Je kunt de MIOPS Smart Trigger gebruiken in combinatie met vrijwel elke camera. Er zijn namelijk verschillende soorten verbindingskabels voor verschillende merken. Denk aan Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic en Olympus.

< Terug naar het overzicht