How to: bliksem fotograferen

Tijdens de herfst komt er regelmatig een flinke regen- of onweersbui voorbij. De bliksem, volgens velen een van de mooiste natuurfenomenen, is iets wat veelvuldig gefotografeerd wordt. Maar hoe doet u dit nu precies? Hieronder vertellen wij er meer over. Vergeet echter niet dat hoe fantastisch de bliksem er ook uit ziet, het eigenlijk heel gevaarlijk is. Bliksem heeft namelijk een temperatuur rond de 27.000 graden Celsius, wat zes keer heter is dan het oppervlak van de zon. Bovendien kan elke bliksemschicht tot één miljard volt elektriciteit bevatten.

High-speed fotografie

Bij het fotograferen van bliksem maakt u gebruik van high-speed fotografie. Dit is geen eenvoudige klus. U weet niet wanneer en waar het gaat toeslaan en als het eenmaal gebeurt, heeft u nauwelijks tijd om de sluiter in te drukken. En daar komt de MIOPS Smart cameratrigger om de hoek kijken: deze kan dit werk voor u doen en op het juiste moment klikken. Zo mist u geen enkel moment! Hieronder bespreken we hoe u MIOPS kunt gebruiken om foto's van bliksem te maken en daarna wordt er uitleg gegeven over hoe u extra bijzondere bliksemfoto’s kunt maken.


De bliksem fotograferen

Bij het fotograferen van bliksem is locatie erg belangrijk. Dit moet een plek zijn met veel open lucht gecombineerd met interessante voorgrondelementen zoals een skyline, bergen of bomen die prachtige vormen hebben. Neem nooit foto's van alleen de lucht met bliksem. Dit zal er niet zo interessant uitzien. Zoek twee à drie locaties van tevoren en houd ook het weer in de gaten, zodat u er op tijd bij bent.

Ten eerste heeft u een DSLR of een andere camera nodig die op afstand kan worden bediend. Voor deze vorm van fotografie wordt een groothoeklens aanbevolen, omdat deze een groot gezichtsveld heeft. Zo hoeft u zich niet specifiek op de bliksem te richten. Ook een statief is een must. Zorg er bovendien voor dat u iets bij u heeft om uzelf en uw camera te bedekken en te beschermen tegen de regenval. Bevestig uw camera op een statief en stel vervolgens de hoek in. Zorg ervoor dat u interessante elementen in uw frame hebt. Focus nu op de voorgrond en neem een foto. Deze zullen we later gaan gebruiken.

Plaats nu de MIOPS trigger op uw camera. Stel de modus in op "Lightning" en de gevoeligheid op ongeveer 95%. Daarna is het tijd om de camera in te stellen. Belangrijk is dat u dit via de handmatige modus doet. Stel de ISO in op 200, het diafragma tussen f/8 en f/11 en de sluitertijd op 1/125. De sluitertijd maakt hier geen enkel verschil, omdat het licht slechts een korte tijd te zien is. Vergeet niet om de focus naar oneindig te veranderen. Zodra alles is ingesteld, start u de MIOPS trigger en wacht u tot het gaat onweren. Zodra dit gebeurt, zou uw camera een foto moeten maken. Als dit niet gebeurt, verhoogt u de gevoeligheid van de trigger.

Wanneer uw camera de eerste foto’s maakt, controleer deze dan en wijzig de camera-instellingen mocht dit nodig zijn. Als de foto te donker is, verhoogt u de ISO-waarde of wijzigt u het diafragma om dit verder te openen. Als de foto overbelicht is, verlaagt u de ISO of vernauwt u het diafragma. Zorg ervoor dat deze opnamen alleen bliksem bevatten en dat de rest van het beeld helemaal donker is.

Als u helemaal tevreden bent met de belichting, laat u de camera staan totdat hij 10 tot 12 opnamen heeft gemaakt. Als u meer opnames wilt maken met een andere hoek of met een ander voorgrondelement, herhaalt u hetzelfde proces en maakt u een basisshot en 10 tot 12 andere opnamen.

Uw foto’s samenvoegen voor een extra bijzonder effect

Thuis aangekomen is het tijd om de foto’s over te zetten op uw PC of laptop Daarna gaan we de foto’s samenvoegen om ze extra bijzonder te maken. Hiervoor maken we gebruik van Adobe Photoshop.

De eerste stap is het openen van uw basisafbeelding (de eerste opname met voorgrondelementen). Open daarna de vijf of zes beste foto’s met bliksemschichten. Selecteer deze foto's, kopieer en plak ze één voor één in uw basisopname. Nu heeft u een bestand met een basislaag en vijf of zes andere lagen. Sluit alle andere bestanden, deze zijn niet meer nodig. Kijk nu naar uw lagenpalet aan de rechterkant, daar zult u alle lagen vinden. Als ze er niet staan, klik dan op ‘Window’ in het bovenste menu. Door op ‘Layers’ te klikken, kunt u hem weergeven.

Nu is het tijd om alle lagen behalve de basislaag te verbergen. Selecteer nu de laag die net boven de basislaag ligt en maak deze zichtbaar. Wijzig de overvloeimodus in "Lichter" en verminder de dekking tussen 50-70%. Als u dit doet, is alleen de verlichting zichtbaar en worden de rest van de dingen automatisch verborgen. Herhaal dit proces met alle lagen en voilà, u heeft een afbeelding met veel bliksemflitsen. Als u tevreden bent met uw foto, voegt u alle lagen samen en exporteert u uw afbeelding.

Enkele opname

Meerdere opnames samengevoegd


De MIOPS Smart Trigger

De Miops Smart Trigger is geschikt voor gebruik op camera's en flitsers. In de trigger zijn diverse sensoren verwerkt, zodat uw camera af kan gaan op verschillende impulsen zoals licht en geluid. Doordat de sensoren van de Miops Smart Trigger zeer lichtgevoelig zijn, zorgt dit ervoor dat hij binnen een fractie van een seconde kan reageren op impulsen. Ideaal voor high-speed fotografie. De trigger is tevens geschikt voor het maken van timelapse-opnames. Dit is heel gemakkelijk: bij de instellingen kunt u aangeven wat de gewenste interval is en hoeveel afbeeldingen u wilt maken. De Smart Trigger doet de rest! In de HDR-stand hoeft u alleen de basisinstellingen en de gewenste belichtingsstappen erboven en eronder aan te geven. Daarna neemt de trigger het van u over.

De instellingen van de Miops Smart Trigger zijn op verschillende manieren te bedienen. Via de trigger zelf, maar u kunt er ook voor kiezen om de instellingen aan te passen via de bijbehorende app (beschikbaar voor Android en iOS). De trigger kan gemakkelijk geüpdated worden voor nieuwe mogelijkheden. De Smart Trigger werkt op een (oplaadbare) Li-Ion accu. Dus zorg ervoor dat u met de Miops Smart Trigger geen high-speed moment meer mist!

Bekijk de MIOPS Smart Trigger hier

Verbindingskabels

U kunt de Miops Smart Trigger gebruiken in combinatie met vrijwel elke camera. Er zijn namelijk verschillende soorten verbindingskabels voor verschillende merken. Denk aan Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic en Olympus.

Terug naar de overzichtspagina