10 musthaves voor herfstfotografie

Hieronder hebben we voor u tien musthaves op een rijtje gezet. Deze items mogen niet ontbreken in uw fototas als u een dagje het bos in gaat om het herfstlandschap vast te leggen. 

1. Macrolens

Voor mooie close-up foto's is een macrolens onmisbaar. Zo kunt u de prachtige details als paddenstoelen, de structuur vna de bladeren, dauwdruppels in een spinnenweb of de eerste rijp op de bomen vastleggen. Als u geen macrolens in huis heeft, kunt u eventueel ook gebruik maken van een telelens met tussenring. Deze zorgen ervoor dat de minimale scherpstelafstand tot uw onderwerp verkleind wordt. 

Bekijk hier het aanbod macrolenzen

2. Ministatief, Gorillapod of pittenzak

Iets wat niet kan ontbreken als u een dagje het bos in gaat is een statief dat laag bij de grond kan. Een statief biedt meer stabiliteit, zodat u minder last heeft van trillingen. Ook als u foto's wilt maken met een langere sluitertijd is een (mini)statief essentieel. Gebruik bijvoorbeeld een Gorillapod als u te maken heeft met een lastige ondergrond. De Gorillapod is door zijn flexibele poten gemakkelijk te bevestigen aan takken, hekken etc. Ook het Manfrotto Pixi Ministatief is uitermate geschikt. Dit kleine tafelstatief past eenvoudig in uw zak en is gemakkelijk te plaatsen op allerlei oppervlakten. U kunt hem natuurlijk ook in uw hand houden. Dit biedt nét dat beetje extra stabiliteit dat mist als u uit de hand fotografeert. Ook een pittenzak is een veelgebruikt hulpmiddel voor macrofotografie. Ook daarmee kunt u uw camera gemakkelijk laag bij de grond positioneren, zodat u het perfecte standpunt kunt creëren.

Bekijk hier het aanbod Joby Gorillapods

3. Vuilniszak

Wilt u nog dichter bij de grond komen? Vergeet dan vooral geen vuilniszak mee te nemen! Om de mooiste foto's te maken, is het soms noodzakelijk om op de grond te gaan liggen. Om geen vieze of natte kleding te krijgen, is het handig om een vuilniszak mee te nemen. Leg 'm op de grond, ga erop liggen en maak de perfecte foto!

4. ND filter

ND staat voor Neutral Density en wordt veel gebruikt bij landschapsfotografie. Met ND filters (ook wel grijsfilter genoemd) kunt u, kort gezegd, het licht tegenhouden en de sluitertijd vertragen. Als u een ND filter plaatst, valt er minder licht op de lens. Om een correcte belichting te creëren moet de sluitertijd langer zijn. Zo laat u bewegingen en effecten zien die het menselijk oog normaal gezien niet kan waarnemen. Met een ND filter kunt u bijvoorbeeld water een mistachtig effect geven of beweging in wolken tonen.

Bekijk hier het aanbod ND filters

5. Polarisatiefilter 

Een polarisatiefilter wordt gebruikt om reflecterend licht tegen te gaan. Het meest merkbare effect is het effect op kleuren. Met een polarisatiefilter wordt groen groener, worden felle kleuren versterkt en is het contrast tussen de lucht en de wolken groter. Zo worden de typische herfstkleuren extra geaccentueerd. Een polarisatiefilter gaat bovendien reflecties in glas en op water tegen.

Bekijk hier het aanbod polarisatiefilters

6. Close-up filter

Een close-up filter, ook wel voorzetlens genoemd, werkt een beetje hetzelfde als een vergrootglas voor uw lens. Met een close-up filter kunt u dichter bij uw onderwerp komen, waardoor het groter op de foto komt te staan. De filters zijn los van elkaar of zelfs gecombineerd te gebruiken voor een nóg grotere vergroting van het onderwerp. Ideaal voor bijvoorbeeld bijzondere bloemen of paddenstoelen.

Bekijk hier het aanbod close-up filters
 

7. Regenhoes

In de herfst kan het weer alle kanten op gaan. Een regenhoes voor uw camera is dan ook onmisbaar in uw fototas. Mocht het (onverwacht) gaan regenen, dan kunt u uw camera en lens beschermen tegen de nattigheid. Zo kunt u zich volledig focussen op het onderwerp. Regenhoezen zijn er in verschillende kleuren en maten. Neem een kijkje in ons assortiment en vind het perfecte exemplaar voor uw camera!

Bekijk hier het aanbod regenhoezen

8. Reflectiescherm/ LED lampje

Een reflectiescherm is een handig hulpmiddel om nét dat beetje extra licht te creëren. Zo kunt u bijvoorbeeld een paddenstoel extra belichten, zodat details beter tot hun recht komen. Bij gebrek aan direct zonlicht kunt u ook gebruik maken van een LED lampje. 

Bekijk hier het aanbod reflectieschermen

Bekijk hier het aanbod LED lampen

Bekijk hier het aanbod ringflitsers

9. Draadontspanner

Een draadontspanner gebruikt u om trillingen van de camera te voorkomen, wanneer u deze op een statief gebruikt. 

Bekijk hier het aanbod draadontspanners

10. Extra accu

Tijdens een dagje in het bos kan het hard gaan met het aantal foto's dat u maakt. Daarom is het aan te raden om een extra accu mee te nemen. Het zou natuurlijk zonde zijn als u een shot mist omdat uw accu leeg is! 

Bekijk hier het aanbod camera accu's