Monitor kalibreren

Hoe kalibreer ik mijn monitor?

Als je vaak bezig bent foto’s bewerken kan je niet om het kalibreren van je scherm heen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de weergave niet klopt. Het zou zonde zijn als je een foto groot laat afdrukken en er dan pas achter komt dat de kleuren niet helemaal kloppen. Gelukkig is het kalibreren van je scherm helemaal niet moeilijk. In dit artikel lees je hoe het in zijn werk gaat.

Werking monitor | Waarom kalibreren | Frequentie | Hoe werkt het? | Assortiment | Beste monitor voor fotobewerking

Hoe werkt mijn monitor?

Een scherm doet niet meer dan het weergeven van de kleurinformatie die verstopt zit in elke pixel. Dit doet het door de kleuren rood, groen en blauw te mengen. RGB – Red, Green, Blue  in het Engels. Meer daarover, en tips voor het kiezen van jouw perfecte monitor, lees je in ons artikel over de beste monitor voor fotobewerking.

Waarom moet ik mijn monitor kalibreren?

De weergave van je beeldscherm wordt met verloop van tijd minder. Dit betekent dat de helderheid, de kleuren en het contrast veranderen. Omdat dit niet van de één op de andere dag gaat zal je er zelf met het blote oog weinig van merken. Toch kunnen de kleine nuances een foto maken of breken.

Als je je foto’s bewerkt op een niet goed gekalibreerd scherm, dan zijn je foto’s alleen op jouw scherm naar wens. Een scherm dat wél goed gekalibreerd is zal de foto’s anders weergeven.

Een voorbeeld. Als jouw scherm te donker is, dan wordt jouw foto donkerder weergegeven dan dat hij eigelijk is. Om dit te compenseren ga je de helderheid opschroeven tot de foto op jouw scherm perfect is. Op een juist gekalibreerd scherm zal deze foto echter té licht zijn. Hetzelfde geldt voor het maken van prints. Die foto die er op jouw scherm nog zo mooi uit zag, komt ook te licht uit de printer. Dat zou zonde zijn!

Hoe vaak moet ik mijn monitor kalibreren?

Bij voorkeur kalibreer je je monitor elke maand. Zo weet je zeker dat er geen kleine afwijkingen insluipen en je allerlei foto’s later opnieuw moet bewerken. Goed nieuws: de eerste keer kan het even duren, maar het herkalibreren van je monitor neemt minder tijd in beslag als je dit op regelmatige basis even doet.

Hoe kalibreer ik mijn monitor?

Dan nu het belangrijkste: hoe werkt het? De beste methode voor fotografen is door middel van speciale hard- én software van bijvoorbeeld X-Rite of DataColor. Door te kalibreren met enkel software en op het oog doe je jouw foto’s geen recht aan. De speciaal ontwikkelde kalibratie-apparatuur zorgt voor een accurate kleurweergave van jouw beeldscherm, perfect afgestemd op alle (externe) factoren. 

STAPPENPLAN
1) Kies de juiste instellingen

In de speciale software die bij het kalibreersysteem hoort doorloop je het menu. Uiteraard verschillen de precieze stappen per merk, maar je kiest hier onder andere om welk soort beeldscherm het gaat, de gewenste kleurtemperatuur en hoe uitgebreid de kalibratie moet zijn.

2) Plaats het kalibratiesysteem op je scherm

Als de tevreden bent met je instellingen zal het programma je vragen het apparaat op het scherm te plaatsen. Als jouw apparaat de mogelijkheid biedt, kan je hem ook het omgevingslicht laten meten. Dit wordt dan vervolgens meegenomen in de kalibratie. Als je het kalibratiesysteem op je scherm hebt geplaatst zal deze beginnen aan de kalibratie. Dit kan enkele minuten duren, waarin je allerlei kleuren voorbij ziet komen op je scherm.

3) Sla je kleurprofiel op

Zodra de kalibratie voltooid is kan je jouw nieuwe kleurprofiel opslaan. In sommige software is het ook mogelijk om een before en after met elkaar te vergelijken. Dan pas valt echt op hoe belangrijk het is om je monitor te kalibreren. Kleuren worden bijvoorbeeld opeens veel levendiger of een lelijke kleurzweem verdwijnt. Je zal je afvragen, hoe heb ik ooit zonder gekund?

4) Geniet van de perfecte kleurweergave

Je monitor is nu weer klaar voor gebruik. Ga lekker aan de slag met je foto’s en ervaar hoe deze van je beeldscherm afspatten. Maar vergeet niet minimaal één keer in de maand je scherm opnieuw te kalibreren. Bij sommige software kan je ook een herinnering instellen. Zo schiet het er niet bij in en zijn je bewerkingen allemaal 100% correct.

Een greep uit ons assortiment:Meer lezen

beste monitor

MONITOR VOOR FOTOBEWERKING

Met deze tips kies jij de beste monitor om je foto's op te bewerken.

> Lees artikel

hulp nabewerking

HULPGIDS FOTOBEWERKING

Wat kan er allemaal in de nabewerking en welke programma's zijn er?

> Lees artikel

photoshop vs lightroom

PHOTOSHOP VS LIGHTROOM

Twee gerenommeerde nabewerkingsprogramma's, maar welke kies je waarvoor?

> Lees artikel

foto's overzetten naar computer

FOTO'S OP JE COMPUTER ZETTEN

Vele wegen leiden naar Rome. Ook als het gaat om foto's overzetten naar je computer.

> Lees artikel