fotograferen in de storm

Interieurfotografie voor de verkoop van je huis

Houd je van fotograferen en ben je van plan om te verhuizen? Voor het verkopen van je woning heb je goede foto’s nodig van het interieur. Potentiële kopers kijken meestal eerst naar de interieurfoto’s voor een indruk van de woning.

Ben je zelf in het bezit van een spiegelreflexcamera? Dan is het helemaal niet altijd nodig om een professionele interieurfotograaf in te schakelen. In deze blog geven we tips hoe je zelf mooie interieurfoto’s maakt voor de verkoop van je huis.

Waarom zelf je interieur fotograferen?

Voor de verkoop van een huis zijn kwalitatieve interieurfoto’s onmisbaar. Steeds vaker zie je ook 360 graden fotografie van interieur. Toch betekent dit niet dat je per se een professioneel fotograaf moet inhuren. Je kunt het fotograferen van je interieur prima zelf leren, als je een beetje handig bent met je spiegelreflexcamera.

Het grote voordeel van zelf interieurfoto’s maken? Je kunt het perfecte moment afwachten en bespaart natuurlijk kosten voor de inhuur van een fotograaf. Daarnaast weet jij als geen ander wat de mooie plekjes en pluspunten van je woning zijn. Aan jou de taak om deze goed vast te leggen op beeld.

Praktische tips voor perfecte interieurfotografie

Natuurlijk is interieurfotografie wel even iets anders dan het simpelweg nemen van een foto in je huis. Als je dit op een willekeurig, dagelijks moment doet, krijg je vaak een rommelige, donkere foto. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk. We zetten 6 praktische tips voor perfecte interieurfoto’s op een rij.

1. Ruim je huis op

Voor een nette, verzorgde indruk is het belangrijk om je huis op te ruimen. Voor het maken van interieurfoto’s zul je daarin nog een stapje verder moeten gaan dan het weghalen van je dagelijkse spullen. Vergis je niet in hoeveel losse spullen je verzamelt in je woning en hoeveel invloed dat heeft op een interieurfoto.

Ruim daarom alle losliggende spullen op, maar kijk ook eens kritisch naar decoratieve elementen in de ruimte. Hangen er familiefoto’s, ligt er een stapel tijdschriften, slingert er speelgoed of liggen er andere persoonlijke eigendommen? Haal deze dan weg.

Door een ruimte zo neutraal mogelijk in te richten, wordt het voor potentiële kopers gemakkelijker om zichzelf in je woning te visualiseren. Natuurlijk geeft zoiets als een mooie vaas bloemen op tafel je interieurfoto wel weer extra uitstraling en sfeer.

interieur

2. Gebruik de juiste lens

Bij interieurfotografie wil je vaak de hele ruimte laten zien. Een groothoeklens is hierbij essentieel. Denk bijvoorbeeld aan een 16-35mm op full frame of een 10-20mm op een camera met een APS-C-sensor. Met behulp van de groothoeklens zorg je ervoor dat je een heel interieur in één foto kunt vangen. Bij detailfoto’s is het vaak juist beter om een lens te gebruiken die een kleinere hoek laat zien en in staat is om een groot diafragma te gebruiken. Een 50mm f/1.8 objectief van bijvoorbeeld Canon, Nikon of Sony is hierbij een goede keuze.

3. Gebruik een statief

Vaak is er in een binnenruimte minder natuurlijk licht, waardoor het nemen van een goed belichte foto een langere sluitertijd vereist. Gebruik daarom altijd een statief voor interieurfotografie. Zo voorkom je dat je foto’s onscherp worden door beweging.

Ook helpt een statief om de verticale lijnen in de ruimte recht te houden. Denk aan deuren, kozijnen en muren. Het recht fotograferen van deze lijnen zorgen voor veel meer rust in je foto.

4. Gebruik het juiste diafragma

Bij overzichtsfoto’s wil je dat zowel de voor- als de achtergrond scherp is. Om deze grote scherptediepte te bereiken zul je een klein diafragma zoals f/16 moeten gebruiken. Bij detailfoto's is het juist goed om met de scherptediepte te spelen. Zo kun je het onderwerp dat je fotografeert isoleren van de achtergrond door een groot diafragma te gebruiken. Op deze manier trek je de ogen van de kijker als het ware naar het onderwerp.

5. De juiste belichting

Een cruciaal onderdeel van goede interieurfoto’s is het zorgen voor de juiste belichting. Daarom raden we altijd aan om je foto’s in RAW te nemen. Zo heb je meer mogelijkheden op het gebied van nabewerking, bijvoorbeeld in het instellen van de optimale witbalans.

Daarnaast bevat een interieurfoto vaak een groot contrast, doordat de ruimte vrij donker is ten opzichte van het binnenvallende licht. Dit wil je bij interieurfotografie zoveel mogelijk voorkomen. Houd hier rekening mee door meerdere foto’s vanuit exact hetzelfde standpunt te nemen, maar telkens met een andere belichting. Ook daarom is een statief onmisbaar.

Maak een belichtingstrap of gebruik HDR voor een licht onderbelichte foto, een goed belichte foto en een licht overbelichte foto. HDR-software geeft je de mogelijkheid om deze foto’s in de nabewerking te combineren tot een perfect belichte foto.

6. De juiste positie

Wanneer je foto’s recht van voren neemt, zien potentiële kopers weinig diepte. Dit kan een vertekend beeld geven van de ruimte. Daarom zijn de hoeken van een kamer de beste positie voor het nemen van interieurfoto’s.

Het uitgangspunt is natuurlijk altijd om de kamer zo ruimtelijk mogelijk vast te leggen. Door te fotograferen vanuit een hoek bereik je dit effect eenvoudiger. Wanneer er drie muren zichtbaar zijn, krijgt de kijker zeker een goede indruk van de ruimte.

De deurklink geeft meestal de juiste hoogte aan voor het nemen van de foto. Dit lijkt misschien laag, maar levert betere foto’s op dan wanneer je vanaf ooghoogte fotografeert.

interieur 2

7. Het juiste moment

Een groot voordeel van het zelf maken van interieurfoto’s, is dat je het perfecte moment kunt afwachten. Regent het vandaag pijpenstelen, maar wordt er morgen een zonnige dag verwacht? Valt er rond zonsondergang een prachtig licht binnen in je keuken? Of heb je een waanzinnige natuurlijke lichtinval dankzij grote ramen in de woonkamer? Zorg dan dat je dit natuurlijke licht op het juiste moment vastlegt.

Als je natuurlijk licht wilt fotograferen, maak je geen gebruik van flitslicht. De flits op je camera kan de natuurlijke lichtinval namelijk teniet doen en dat is natuurlijk zonde. Heb je mooie sfeerverlichting in je tuin of op je terras? Dan kan het ook de moeite zijn om dit juist ‘s avonds of tijdens de schemering vast te leggen.

Denk bij het vastleggen van natuurlijk licht of sfeerverlichting altijd aan de eerder genoemde tips, zoals het gebruiken van lange sluitertijd, een statief en HDR. Zo kun je een mooi belichte foto te maken.

8. Unieke details

Zijn er bepaalde details die je woning uniek maken? Geniet je bijvoorbeeld van een prachtig uitzicht of bevat je woning prachtige, originele elementen, zoals glas-in-loodramen? Zorg er dan voor dat je deze details goed vastlegt. Bijzondere details in de woning kun je goed vastleggen met close-up foto’s.


Wanneer je op een foto zowel de binnenruimte als het uitzicht wilt combineren, zul je zeker moeten werken met belichtingstrapjes. Alleen op deze manier kun je het sterke contrast tussen het licht binnen en buiten opvangen.

Meer lezen

lange slutiertijd

FOTO MET LANGE SLUITERTIJD

Door te spelen met een langere sluitertijd bereik je bijzondere effecten.

> Lees artikel

Lichtstralen fotograferen

LICHTSTRALEN FOTOGRAFEREN

Lichtbundels geven een magisch effect en kunnen prachtige sfeerbeelden opleveren.

> Lees artikel

fotograferen met tegenlicht

FOTOGRAFEREN MET TEGENLICHT

Fotograferen met tegenlicht kan moeilijk zijn, maar niet met deze tips.

> Lees artikel

nachtfotografie

TIPS VOOR NACHTFOTOGRAFIE

In de nacht fotograferen is een vak apart. Waar moet je op letten?

> Lees artikel