Froschperspektive

Beïnvloed het effect van je foto bewust: het kikvorsperspectief

Het cameraperspectief heeft een beslissende invloed op je foto- of video-opnames: het perspectief vertelt het verhaal vanuit één hoek en vormt - en heeft natuurlijk ook invloed op - de kijkervaring van de kijker. Terwijl een vogelperspectief het onderwerp klein en dun doet lijken, kan een kikvorsperspectief het gefotografeerde onderwerp groot en machtig maken.

Wat is het kikvorsperspectief?

Het oog van de kikker, ook bekend als lage hoek of onderaanzicht, beweegt onder ooghoogte. De naam "kikvorsperspectief" verwijst dus naar het gezichtspunt ver onder het gefotografeerde. De camera wordt naar boven gericht en de horizonlijn verschuift aanzienlijk onder het midden van het beeld of verdwijnt zelfs onder de onderrand van het beeld en dus buiten het beeldgedeelte. Terwijl het centrale perspectief met één verdwijnpunt werkt en het 2-puntsperspectief met twee verdwijnpunten werkt, zijn er drie verdwijnpunten voor het vogel- of kikkerperspectief. Hierdoor is het mogelijk om een object (van bovenaf of) van onderaf te fotograferen.

Het kikvorsperspectief wordt al snel een extreme variant genoemd en vervormt het gefotografeerde motief, bijvoorbeeld als een gebouw als geheel moet worden vastgelegd. Het gebruik van perspectief moet daarom worden gekozen terwijl er rekening wordt gehouden met het dramaturgische of optische effect ervan. Vanuit welke hellingshoek men kan spreken van een kikvorsperspectief is niet exact gedefinieerd.


Het effect van het kikvorsperspectief

 

Ten eerste zorgt een onderaanzicht ervoor dat het motief groter lijkt. Hoogstwaarschijnlijk is iedereen dit perspectief wel eens tegengekomen, al dan niet opzettelijk, terwijl je probeerde een hoog gebouw in al zijn glorie op een foto vast te leggen.

 

Dit effect kun je bewust gebruiken voor beeldontwerp, bijvoorbeeld als het gaat om het fotograferen van mensen en het demonstreren van macht en dominantie. Hier ervaart de kijker al snel een superieur gevoel bij het gefotografeerde, tot en met een dreigend effect. Het kan echter ook het beeld vervalsen, bijvoorbeeld als de benen van een persoon plotseling erg langgerekt lijken door de gekozen weergave van onderaf. Je moet zeker goed nadenken wanneer je met dit perspectief werkt en wanneer je kiest voor het normale perspectief of een andere opnamehoogte. Kikvorsperspectief wordt vaak gebruikt in combinatie met modelfotografie, vaak omdat modellen dan langer lijken.

De beste camera-uitrusting voor het kikvorsperspectief

Over het algemeen is er geen speciale camera-apparatuur nodig om foto's te maken vanuit het kikvorsperspectief. Er zijn echter enkele functies en accessoires voor je camera die het je gemakkelijker kunnen maken: een draaibaar display met Live View-functie maakt het al gemakkelijker om foto's te maken wanneer je fotografeert vanuit een zeer lage positie, zoals vanuit een hurkzit of liggend. Bij spiegelreflexcamera's kan een hoekzoeker ook nuttig zijn.

Canon EOS R

Canon EOS R

Systeemcamera op volledig scherm met 31,7 MP en 4K-videokwaliteit.

Hier bekijken

Sony A7R III A

Sony A7R III A

Perfecte full-frame systeemcamera met 42,2 MP en autofocus op het oog.

Hier bekijken

Fujifilm X-T4

Fujifilm X-T4

Systeemcamera met 26,1 MP in de X-Trans BSI CMOS-sensor.

Hier bekijken

Door een groothoeklens of ultragroothoeklens te gebruiken, dit houdt in dat je een korte tot zeer korte brandpuntsafstand gebruikt, kan het beeldeffect worden vergroot tot het punt van karikatuur. Een groothoeklens heeft een relatief grote scherptediepte. Als je bijvoorbeeld met grote diafragmawaarden werkt, kun je zowel een scherpe achtergrond als voorgrond creëren.

Tamron 17-28 mm F/2.8 Di III RXD

Tamron 17-28 mm F/2.8 Di III RXD

Stof- en spatwaterdichte groothoekzoomlens

Hier bekijken

Samyang 14mm F/2.8 AF

SAMYANG 14MM F/2.8 AF

Lichtgewicht prime-lens met vochtbestendige behuizing

Hier bekijken

Sigma 14-24mm F/2.8

SIGMA 14-24MM F/2.8

Groothoekzoomlens uit Sigma's hoogwaardige Art-lijn

Hier bekijken

Als je je camera op de lucht richt, kunnen er sterke contrastverschillen en zelfs belichtingsproblemen ontstaan. Je kunt dergelijke problemen tegengaan met behulp van witmakers of flitsers. Op korte afstand wordt de ingebouwde flitser echter vaak uitgeschakeld door de lens.

Profoto B10 flitser
Profoto B10
  • Compact en krachtig
  • Bedienbaar via smartphone
  • Ook te gebruiken als lamp

Hier bekijken!

Godox AD400 Pro Hier bekijken!

Bresser TR-1 5-in-1 110 cm rond
  • 5 kleuren
  • 110 cm doorsnee
  • Opvouwbaar


Hier bekijken!

Meer inspiratie

De symbiose van de juiste camera-uitrusting, de juiste voorbereiding en conceptie en de laatste hand

De fotografie ontwikkelt! De mogelijkheden ontwikkelen zich voortdurend, er komt voortdurend nieuwe apparatuur op de markt met zeer handige functies. Het is dus altijd handig om op de hoogte te blijven en de huidige trends onder de loep te nemen.

perspectief in fotografie

PERSPECTIEF IN FOTOGRAFIE

Vind het juiste perspectief voor je beelden! Lees alles over perspectief.

> Lees artikel

vogelperspectief

VOGELPERSPECTIEF

Ontdek de verschillende perspectieven: het vogelperspectief.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

INTERIEURFOTO'S MAKEN

Maak de mooiste beelden voor de verkoop van je huis!

> Lees artikel

vloggen musthaves

MUSTHAVES VOOR HET VLOGGEN

Voor een succesvolle vlog heb je een aantal dingen nodig. Wij helpen je op pad.

> Lees artikel