De mooiste locaties voor landschapsfotografie

Ontdek de mooiste plekken in Nederland

Nederland heeft veel te bieden als het gaat om natuur. Wat dacht je van de Drentsche Aa, de Biesbosch of het Landgoed de Utrecht? Ideale locaties voor landschaps- en natuurfotografie. We vertellen in deze blog over de favoriete plekjes van 12 natuurgebieden in Nederland. Ben je nog opzoek naar inspiratie voor je volgende landschapsfoto? Dan zit op deze pagina helemaal goed.

Landschapfotografie tips

Drentsch Aa

Drentsche Aa

In Drenthe stroomt de Drentsche Aa. Deze beek gaat kronkelend door ruim 34.000 hectare aan landschap. Onderweg kom je langs hunebedden, grafheuvels, galgenbergen en je vindt er maar liefst 21 dorpen met oude Saksische boerderijen. In het voorjaar vind je er allerlei verschillende soorten orchideeën, zoals de Brede Orchis en de Rietorchis. Met talloze wandel- en fietsroutes kun je in dit prachtige natuurgebied genieten en heb je volop plekjes waar de prachtige foto's kunt maken. In Drenthe wordt een beek overigens nooit een beek genoemd, maar een loopje, diepje, stroom, laak of in dit geval een Aa. 

Landschapfotografie tips

Friese waddenkust

Friese waddenkust

De Waddenkust staat sinds juni 2009 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat ons betreft helemaal terecht: er is hier veel moois te zien en te beleven. Wat dacht je van de Terpenroute? Op deze route kom je verscheidene dorpjes op terpen (hoge heuveltjes) tegen. Of ga je de lokale ondernemers bezoeken die je een kijkje in hun ambacht geven, zoals het maken van kaarsen of aardewerk? maar Friesland heeft nog meer te bieden. Laat je onderdompelen in de strijd om de wadden. Mensen die van stevig wandelen houden, kunnen ervoor kiezen om een wadlooptocht te maken naar Ameland of Schiermonnikoog. 

Landschapfotografie tips

Kust Burgh Haamstede

Kust Burgh Haamstede

In de provincie Zeeland vind je niet alleen mooie stranden, maar ook bossen. Zo is het mogelijk om direct vanuit het bos over de duinen het strand op te lopen. Het strand ten westen van het eiland Schouwen-Duivenland is wel 17 kilometer lang, dat ook nog eens honderden meters breed kan worden. Op het Verklikkerstrand groeit bovendien nog volop helmgras en kun je zeehonden spotten op nog geen 300 meter afstand. Verder is het mogelijk om een bezoekje te brengen aan het Kasteel van Haamstede (zoals op de foto te zien is) of langs de vuurtoren van Haamstede te fietsen. Genoeg diversiteit dus voor het schieten van de mooiste landschapsfoto's.

Landschapfotografie tips

Landgoed de Utrecht

Landgoed de Utrecht

In de Brabantse Kempen vind je het landgoed “De Utrecht”, dat zich uitstrekt over de gemeente Hilvarenbeek en Reusel de Mierden. Dit landgoed dankt zijn naam aan de voormalige Levensverzekerings­maatschappij ‘De Utrecht’. Het gebied bestaat uit 2.485 hectare grond met o.a. vennen en bossen. Door de aanwezigheid van verschillende uitkijktorens als de Brandtoren en de Flaes, kun je het gebied ook van bovenaf bezichtigen. Daarnaast kan je planten tegenkomen als Struikhei en Zandblauwtje, maar het is ook een waar vogelparadijs met 130 verschillende vogelsoorten. Je kunt hier o.a. de ijsvogel, nachtzwaluw en de bonte en zwarte specht voor je lens krijgen.

Landschapfotografie tips

Loonse en Drunense duinen

Loonse en Drunense duinen

In Noord-Brabant bevindt zich de Loonse en Drunense duinen. Dit gebied is ruim 35 km2 groot en het grootste deel bestaat uit enkel stuifzand. Daardoor wordt dit gebied ook wel de “Brabantse Sahara” genoemd. Het is tevens een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Doordat de wind ongestoord zijn gang kan gaan, is het landschap elke keer weer anders. Ook het verschil in temperatuur kan extreem zijn. Deze kunnen namelijk oplopen tot wel 50 graden Celsius. Je hebt daarnaast de kans dat je in de Loonse en Drunense duinen verschillende diersoorten tegenkomt. Deze dieren hebben zich aangepast aan deze leefomgeving. Denk hierbij aan de hagedis, maar ook zandloopkevers. Een unieke plek dus in Nederland.

Landschapfotografie tips

Speulder en Sprielderbos

Het gebied van het Speulder- en Sprielderbos is opgedeeld in meerdere soorten bossen. In het 'boombos' staan kromme bomen die in elkaar gegroeid zijn, waardoor ze lijken te dansen. In het 'donkere bos' groeien dichte kronentakken en het 'lichte bos' met grove dennen, beuken en berken. En als laatste het 'oerbos', vol met eikenbomen die knoestig en deels met elkaar vergroeid zijn. Doordat deze grote verscheidenheid kun je talloze dieren vinden. Denk aan het edelhert, de das of (roof)vogels. Niet alleen inspiratie voor rijke volksverhalen, maar ook voor mooie natuur- en landschapsfoto’s. Bekijk ook direct eens de PhotoWalk met fotograaf Albert Dros die we vorig jaar deden in het Speulderbos.

Landschapfotografie tips

Tiengemeten

Tiengemeten

Het gebied Tiengemeten is een eiland in het Haringvliet. In het oosten vind je het gebied Weemoud, waar je het leven van de boer in de 19e eeuw kunt meemaken met boomgaarden en akkers. In het midden bevindt het gebied Weelde, dat vooral grasland en een open moeras beslaat en waar vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen met de vele vogelsoorten die hier in de zomer en wintermaanden vertoeven. In het westen vind je de Wildernis, dat vooral bestaat uit slikken en moerassen. Op een steenworp afstand van Rotterdam kun je hier tot rust komen en genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

Landschapfotografie tips

Oisterwijkse bossen

Oisterwijkse bossen

In de buurt van Oisterwijk (Brabant) vind je de Oisterwijkse bossen en vennen. Een bosgebied dat afgewisseld wordt door vennen en heideveldjes. Veel van deze vennen zijn ontstaan door de laatste IJstijd, waarin poolwinden zand tot heuveltjes bliezen. Zo zijn er uitgewaaide kommen ontstaan die zich vulden met regenwater. Door de leemlaag in de bodem blijft het water liggen. Daarnaast zijn sommige vennen vernoemd naar de gebruikersfuncties of een bekende familie, zoals het Brouwkuipven en het Speijckven. Een gebied met kronkelpaadjes en doorkijkjes voor foto’s met een andere invalshoek. 

Landschapfotografie tips

Kampina

Kampina

Tussen de plaatsen Boxtel en Oisterwijk vind je het natuurgebied Kampina. Dit gevarieerde natuurgebied was vroeger een naaldboomplantage, maar nu vind je er dennenbossen, vennen en de beken Beerze en Rosep. Centraal ligt de Kampinase Heide, die gesierd wordt door talrijke vennen. Meer beschut zijn de Huisvennen en de Zandbergsvennen, waar je vele libellensoorten kunt vinden. Ook vind je in dit gebied van ruim 1200 hectare grond veel fauna zoals de boomkikker, verschillende soorten vogels en de das terug.

Landschapfotografie tips

Hatertse Vennen

Hatertse Vennen

In de provincie Gelderland bevindt zich vlakbij Nijmegen het natuurgebied de Overasselte en Haterste Vennen. In de vennen kun je een diversiteit aan flora en fauna vinden, zoals de zonnedauw, de snavelbies en maar liefst 80 soorten vogels die ieder jaar broeden. Daarnaast kun je overblijfselen van de vijftiende-eeuwse Sint Walrickkapel met de Koortsboom van Overasselt vinden. Wat vooral interessant is voor de landschapsfotograaf, is de mist vastleggen die vroeg in de ochtend rond de vennen hangt.

Landschapfotografie tips

Weerribben-Wieden

Weerribben-Wieden

Het natuurgebied Weeribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Dit gebied wordt gekenmerkt door een landschap van smalle stroken land en water. Tevens is dit gebied een leefruimte geworden voor vele dier- en plantensoorten. Je kunt onder andere de moeraswolfsmelk, de parnassia, de vuurvlinder en de otter tegenkomen. Bijzonder aan dit gebied is dat het gemaakt is door mensenhanden, door het ontginnen van turf en het oogsten van riet. 

Landschapfotografie tips

Biesbosch

Biesbosch

De Biesbosch is alom bekend in Nederland. Dit Nationaal Park met zijn ruim 9.000 hectare aan groen ligt gedeeltelijk in de provincie Zuid-Holland, waar je de Sliedrechtse en Dordtse Biesbosch kunt vinden. In Noord-Brabant vind je de Brabantse Biesbosch. Dit gebied kun je ontdekken met fluisterbootjes of te voet. Er is voldoende te ontdekken aan flora, zoals het zeldzame noords walstro of de spindotters, maar ook fauna als de bever en de boommarter. Genoeg te zien om mooie kiekjes te maken.

< Terug naar het overzicht