Extreme close-ups met Hoya

Voor macrofotografie kan gebruik worden gemaakt van verschillende soorten apparatuur, wat ook weer afhankelijk is van een aantal factoren. Ben je van plan om er veel gebruik van te maken of maar heel af en toe? Is het gewoon een hobby of ben je een (semi-)professional? Hoeveel geld wilt u er aan besteden? Op basis daarvan kan je kiezen voor bijvoorbeeld een macrolens, tussenring of close-up filter.

Als je maar zelden macrofoto’s wilt maken of het eerst uit wilt proberen, zijn close-up filters een uitstekende oplossing. Je hebt voor deze macro-oplossing namelijk geen nieuw objectief nodig, maar kunt gewoon gebruik maken van een objectief dat je al in huis hebt. Close-up filters verkorten de scherpstelafstand van uw objectief, waardoor je dichterbij je onderwerp kunt komen. Hoe dichtbij je kan komen is afhankelijk van de sterkte van deze filters en het objectief dat je gebruikt. Dit wordt aangegeven met een + getal. Hoe hoger de plus, hoe verder de scherpstelafstand van je objectief verkleind wordt. Vaak koop je deze close-up filters in sets. De set die gebruikt is voor deze review bestaat uit een +1, +2 en +4 close-up filter.


Eenvoudig in gebruik

De close-up filters zijn eenvoudig in gebruik: het enige wat je nodig hebt is een objectief met een schroefdraadaansluiting. Vervolgens draai je hier het desgewenste close-up filter op. Het mooie is dat deze filters ook weer op elkaar geschroefd kunnen worden voor een nóg kortere scherpstelafstand. Let hierbij wel op voor vignettering.


Speciale coating

Deze Hoya close-up filters zijn voorzien van een speciale coating voor het minimaliseren van reflecties en hebben een hoge lichtdoorlatendheid (>97%). Je verliest dus bijna geen licht bij het gebruik van deze filters, wat bij tussenringen vaak wel het geval is. Nog een voordeel hiervan is dat het contrast mooi blijft.

Zonder close-up filter

Met +1 close-up filter

Met +2 close-up filter

Met +4 close-up filter

Verschillende maten

Als je een close-up filter wilt aanschaffen, kan je kiezen uit verschillende maten. Daarbij is het belangrijk dat je kiest voor het juiste formaat diameter. Deze close-up filters zijn namelijk niet universeel. Zoek van tevoren dus even de diameter op van het objectief dat je voor macrofotografie gaat gebruiken. 


Ervaringen

De Hoya close-up set zit in een handig opbergetui en de filters voelen stevig aan. Het etui in combinatie met het lichte gewicht van de filters vind ik erg fijn. Zo zijn ze gemakkelijk mee te nemen in mijn fototas.

Naast de kwaliteit ben ik positief verrast over het resultaat van deze Hoya Close-up set II HMC. Ik had wel verwacht dat ik een stukje dichter bij mijn onderwerp zou kunnen komen, maar over het algemeen heeft de set mijn verwachtingen overtroffen. Ik kon echt op slechts enkele centimeters afstand scherpstellen. Voor deze review heb ik de filters thuis getest, maar dit zou een uitstekende oplossing zijn voor bijvoorbeeld foto’s van de ringen op een bruiloft of de handjes van een baby met een newbornshoot.

Deze set heeft een erg goede prijs/kwaliteit verhouding en zou ik zeker aanraden. Het is een uitstekende set voor beginners en fotografen die een snelle/makkelijke oplossing zoeken voor macroshots. Voor deze testfoto’s heb ik de Hoya 52mm Close-up II HMC set gebruikt op mijn 35mm Yongnuo f/2.0 objectief.

Bekijk alle Hoya close-up filters

 

Zonder close-up filter

Met +1 close-up filter

Met +2 close-up filter

Met +4 close-up filter

Terug naar de overzichtspagina