Lente

Extreme close-ups met Hoya

Voor macrofotografie kan gebruik worden gemaakt van verschillende soorten apparatuur, wat ook weer afhankelijk is van een aantal factoren. Bent u van plan om er veel gebruik van te maken of maar heel af en toe? Is het gewoon een hobby of bent u een (semi-)professional? Hoeveel geld wilt u er aan besteden? Op basis daarvan kunt u kiezen voor bijvoorbeeld een macrolens, tussenring of close-up filter.

Als u maar zelden macrofoto’s wilt maken of het eerst uit wilt proberen, zijn close-up filters een uitstekende oplossing. U heeft voor deze macro-oplossing namelijk geen nieuw objectief nodig, maar kunt gewoon gebruik maken van een objectief dat u al in huis heeft. Close-up filters verkorten de scherpstelafstand van uw objectief, waardoor u dichterbij uw onderwerp kunt komen. Hoe dichtbij u kunt komen is afhankelijk van de sterkte van deze filters en het objectief dat u gebruikt. Dit wordt aangegeven met een + getal. Hoe hoger de plus, hoe verder de scherpstelafstand van uw objectief verkleind wordt. Vaak koopt u deze close-up filters in sets. De set die gebruikt is voor deze review bestaat uit een +1, +2 en +4 close-up filter.


Eenvoudig in gebruik

De close-up filters zijn eenvoudig in gebruik: het enige wat u nodig heeft is een objectief met een schroefdraadaansluiting. Vervolgens draait u hier het desgewenste close-up filter op. Het mooie is dat deze filters ook weer op elkaar geschroefd kunnen worden voor een nóg kortere scherpstelafstand. Let hierbij wel op voor vignettering.


Speciale coating

Deze Hoya close-up filters zijn voorzien van een speciale coating voor het minimaliseren van reflecties en hebben een hoge lichtdoorlatendheid (>97%). U verliest dus bijna geen licht bij het gebruik van deze filters, wat bij tussenringen vaak wel het geval is. Nog een voordeel hiervan is dat het contrast mooi blijft.

Zonder close-up filter

Met +1 close-up filter

Met +2 close-up filter

Met +4 close-up filter

Verschillende maten

Als u een close-up filter wilt aanschaffen, kunt u kiezen uit verschillende maten. Daarbij is het belangrijk dat u kiest voor het juiste formaat diameter. Deze close-up filters zijn namelijk niet universeel. Zoek van tevoren dus even de diameter op van het objectief dat u voor macrofotografie gaat gebruiken. 


Ervaringen

De Hoya close-up set zit in een handig opbergetui en de filters voelen stevig aan. Het etui in combinatie met het lichte gewicht van de filters vind ik erg fijn. Zo zijn ze gemakkelijk mee te nemen in mijn fototas.

Naast de kwaliteit ben ik positief verrast over het resultaat van deze Hoya Close-up set II HMC. Ik had wel verwacht dat ik een stukje dichter bij mijn onderwerp zou kunnen komen, maar over het algemeen heeft de set mijn verwachtingen overtroffen. Ik kon echt op slechts enkele centimeters afstand scherpstellen. Voor deze review heb ik de filters thuis getest, maar dit zou een uitstekende oplossing zijn voor bijvoorbeeld foto’s van de ringen op een bruiloft of de handjes van een baby met een newbornshoot.

Deze set heeft een erg goede prijs/kwaliteit verhouding en zou ik zeker aanraden. Het is een uitstekende set voor beginners en fotografen die een snelle/makkelijke oplossing zoeken voor macroshots. Voor deze testfoto’s heb ik de Hoya 52mm Close-up II HMC set gebruikt op mijn 35mm Yongnuo f/2.0 objectief.

Bekijk alle Hoya close-up filters

 

Zonder close-up filter

Met +1 close-up filter

Met +2 close-up filter

Met +4 close-up filter

Terug naar de overzichtspagina