Nabewerking

Overzichtspagina

Benodigde software voor nabewerking

U bent een dag op pad geweest met uw camera om de mooiste foto’s en de gaafste video’s te maken. Nu wilt u al deze opnames op de computer afspelen, hier en daar bewerken om er nog meer uit te halen. Hiervoor kunt u kiezen uit verschillende bewerkingsprogramma’s. Kom er op deze pagina achter welke het meeste geschikt is voor u!

Voordat u begint met nabewerking...

Als u de meeste mogelijkheden voor nabewerking uit uw foto’s en video’s wilt halen, kunt u het best fotograferen en filmen in RAW. Dit houdt in dat de bestanden die u maakt, nog onbewerkt zijn. Op het moment dat u in JPEG gaat werken, voert de camera zelf al een aantal handelingen en correcties uit, zoals het verscherpen en verkleinen van de foto. Details zullen hierdoor verloren gaan. Toch bieden bestanden in JPEG-formaat genoeg mogelijkheden om wijzigingen aan te brengen, zolang u het doel maar voor ogen houdt. Het perfectioneren van de foto of video!

Verschillende bewerkingssoftware

Als u aan de slag wilt gaan met het bewerken van beeldmateriaal, is het verstandig om een bewerkingsprogramma in huis te halen. U kunt kiezen uit betaalde en gratis software. Uiteraard bieden betaalde software meer mogelijkheden. Hieronder zetten we de mogelijkheden voor u op een rijtje.

 

Betaalde software voor fotobewerking

Adobe Photoshop Elements

Bij Photoshop Elements ligt de focus vooral op het eenvoudig bewerken, organiseren en delen van foto’s. In dit programma kunt u automatisch uw foto’s ordenen en basisbewerkingen uitvoeren, waardoor u minder tijd kwijt bent met het bewerkingsproces. Naast de mogelijkheden voor fotobewerking biedt het programma ook genoeg mogelijkheden voor het aanpassen van video’s.

Bekijk hier!
Adobe Photoshop Lightroom

Lightroom kent een verscheidenheid aan creatieve mogelijkheden waarmee u de kwaliteit van uw foto’s naar een hoger niveau kunt tillen. Het instellen van de witbalans, het wijzigen van contrasten, het aanpassen van de kleuren; het behoort allemaal tot de mogelijkheden. In de overzichtelijke interface van het programma kunt u met behulp van schuifregelaars en filters aanpassingen doen.

Bekijk hier!
Corel Paintshop Pro

Wilt u een goedkoper alternatief voor Adobe, overweeg dan Corel Paintshop Pro. Corel is een speler die net als Adobe al lange tijd actief is binnen de softwarewereld. Net als met Adobe kunt u met Corel alles uit de kast halen voor het bewerken van uw foto's. Van het herstellen van details tot aan het toevoegen van kleureffecten. De bewerkingsmogelijkheden zijn eindeloos.

Bekijk hier!

 

 

Betaalde software voor videobewerking

Adobe Premiere Elements

Adobe Premiere Elements biedt u de handvatten om met uw video's aan de slag te gaan. U kunt uw video's perfectioneren door correcties aan te brengen zoals stabilisaties, het aanpassen van kleuren en witbalans of audioproblemen oplossen. Vervolgens kunt u allerlei effecten toevoegen als overgangen, menu's en andere audio. Als uw video helemaal klaar is kunt u deze opslaan op uw computer, of direct delen op uw sociale mediakanalen.

Bekijk hier!
Corel Pinnacle Studio

Een goedkoper maar niet minder alternatief voor Adobe Premiere Elements is Corel Pinnacle Studio. Voor sommige mensen kan dit programma een gemakkelijker gebruikersinterface hebben dan Adobe Premiere Elements. Dit bewerkingsprogramma komt in drie verschillende varianten: Standard, Plus en Ultimate. De standaard versie beschikt over basismogelijkheden, terwijl de Ultimate-versie u de meeste mogelijkheden biedt.

Bekijk hier!
NERO Classic 2017

Het merk Nero is vooral bekend van het branden, kopiëren en archiveren van uw mediabestanden. Maar toch kunt u met dit programma net als bij Adobe en Corel aanpassingen doorvoeren aan uw foto's en video's. Zo kunt u ze vervolgens op een cd branden of archiveren op de computer. Met behulp van verschillende handleidingen in de Nero app, kunt u het programma en de bijbehorende functies goed onder de knie krijgen.

Bekijk hier!

 

 

Gratis software voor fotobewerking

Pixlr

Pixlr is een bewerkingsprogramma dat u eenvoudig via uw webbrowser kunt gebruiken. Van dit programma zijn er drie versies: Express, Editor en Pixlr-o-matic. De Express versie beschikt vooral over de basisfuncties, terwijl u met Editor meer bewerkingsmogelijkheden heeft, zoals het toepassen van een filter of kleureffecten. Pixlr-o-matic is ideaal voor als u snel een foto wil bijknippen of een filter wilt toevoegen.

Bekijk hier!

GIMP

Een goed alternatief voor Photoshop is GIMP. Het programma bestaat uit verschillende gereedschappen waarmee u in lagen kunt bewerken. Het rechtzetten van de horizon, het uitvoeren van kleurcorrecties en verwijderen van vlekken; het is slechts een aantal van de mogelijkheden. De professionele uitstraling en logische indeling van het programma maken het overzichtelijk.

Bekijk hier!

RawTherapee

Het is verstandig om RAW-bestanden van uw beeldmateriaal te hebben. Zo heeft u alle informatie in handen om correcties uit te voeren. Het programma RawTherapee kunt u gebruiken om deze bestanden te bewerken. De overzichtelijke indeling en het werken met schuifjes voor het doen van aanpassingen maakt dit programma een fijn alternatief in vergelijking met de betaalde varianten.

Bekijk hier!

 

 

Gratis software voor videobewerking

DaVinci Resolve

DaVinci Resolve is een videobewerkingsprogramma waarbij u aan de slag kunt gaan met het bewerken van uw 4K-video’s. Dit programma biedt de mogelijkheid om effecten toe te voegen en kleuren aan te passen. Om slechts kleine aanpassingen te doen is de gratis versie van DaVinci genoeg. Wilt u meer mogelijkheden dan zult u de betaalde versie moeten aanschaffen.

Bekijk hier!

Lightworks

Lightworks is een bewerkingsprogramma waarmee u goed uit de voeten kunt. De gebruikersinterface biedt overzicht bij het bewerken van uw video’s. Uw plaatst de fragmenten op de tijdlijn, waarop u ook vervolgens effecten, audio en tekst kunt toevoegen. In de gratis versie kunt u slechts in een resolutie van 1280 x 720 pixels video’s maken en geen 4K-video’s exporteren.

Bekijk hier!

OpenShot Video Editor

Een bewerkingsprogramma voor video’s dat een eenvoudige gebruikersinterface heeft is OpenShot Video Editor. Bij het opstarten van dit programma krijgt u uitleg over de verschillende functies van het programma. U kunt uw videofragmenten op de tijdlijn zetten, om vervolgens overgangen, kleureffecten, en audio toe te voegen. Het programma slaat uw creatie op in bestanden als mp4 en mov.

Bekijk hier!

 

 

Welk bewerkingsprogramma is het meest geschikt?

Elk van de opgesomde bewerkingsprogramma's doet wat het moet doen, het uitvoeren van aanpassingen aan uw foto’s en video’s, of u nu beginner bent of meer ervaren. De gratis versies van de programma’s bieden u genoeg mogelijkheden om standaard aanpassingen te doen. Wilt u meer kunnen doen en mogelijkheden hebben, zijn de betaalde varianten het meest geschikt. Welk programma voor u het meest geschikt is, hangt af van wat u wilt doen. Het bewerken van foto’s is uiteraard gemakkelijker dan het bewerken van video’s

Beginner

Als u slechts kleine aanpassingen wilt uitvoeren, dan zijn de onderstaande programma’s voor u het meest geschikt. Zo kunt u feeling krijgen met het bewerken van foto’s en later overstappen op een programma met meer mogelijkheden. Let wel, sommige gratis programma’s hebben een wat ingewikkelde gebruikerservaring dan andere. De volgende programma’s zijn het meest geschikt in een beginsituatie:

  • Pixlr
  • GIMP
  • RawTherapee
  • Lightworks
  • Openshot Video Editor
  • Adobe Photoshop Elements
  • Corel Pinnalce Standard

Gevorderd

Wilt u wat meer mogelijkheden hebben bij het bewerken van uw foto’s en video’s, dan kunt u met de (betaalde) standaard versies goed uit de voeten. Deze versies bieden net wat meer mogelijkheden dan de gratis versies, maar geen opties die u wellicht niet gaat gebruiken. De volgende programma’s zijn hier het meest geschikt voor:

  • Corel Pinnacle Plus
  • Adobe Lightroom
  • Adobe Premiere Elements
  • DaVinci Resolve

Professional

Wilt u echt alles uit de kast halen met uw beeldmateriaal, overweeg dan te kiezen voor de meest uitgebreide betaalde versies. Zo heeft u alle creatieve mogelijkheden die u maar kunt bedenken. De volgende programma’s zijn hier het meest geschikt voor:

  • Corel Pinnacle Ultimate
  • Corel Paintshop Pro
  • Adobe Photoshop CC
  • Adobe Premiere Pro CC

 

Handige accessoires voor nabewerking

Bij het bewerken van uw beeldmateriaal, zijn er enkele handige en onmisbare accessoires die u kunnen helpen om het meest uit uw foto’s en video’s te halen. Hieronder hebben we een klein overzicht gemaakt van hulpmiddelen die niet mogen ontbreken.

Boeken

Of u nu al alle kneepjes van Adobe of Corel kent, of net begint met bewerken, boeken kunnen u de helpende hand bieden. Hierin worden namelijk de functionaliteiten en de mogelijkheden van de programma's toegelicht en kunt u vertrouwd raken met de werkomgeving. In onze webshop vindt u boeken die u op weg kunnen helpen.

Kalibratiesysteem

Het uitzoeken van de juiste kleuren bij het bewerken kan soms lastig zijn. Want al gauw kan het voorkomen dat u de kleuren net te donker of te licht instelt. Op het moment dat u dan de foto's afdrukt komen ze ook niet overeen met wat u beoogd had. Grijskaarten en kalibratiesystemen kunnen hierbij uitkomst bieden.

Opslag

Nadat u de foto's en video's bewerkt heeft, is het handig dat u ze opslaat zodat u ze later kunt terugkijken. Uiteraard kunt u dit doen in een map op uw computer of in de Cloud. Maar het is altijd handig om een back-up te hebben op een externe opslag, zoals een harde schijf of USB-stick. Zo heeft u uw beeldmateriaal altijd bij de hand.

 

 

Terug naar de overzichtspagina