Nikon Z9

Red Bull fotograaf Jarno Schurgers over sport- en actiefotografie en ervaringen met de Nikon Z 9

Jarno Schurgers, zelf ooit snowboarder en motorcrosser, weet als geen ander hoe je het perfecte actiemoment moet vastleggen. Ik sprak met hem over zijn fotografie-carrière, zijn dagelijkse uitdagingen en zijn bevindingen met de Nikon Z 9. “Ik ben een sportief gedreven persoon en dat zie je terug in mijn fotografie, ik hou van actie sporten en fotografeer veel atleten. Net als die atleten die continue gefocust zijn om de top te bereiken heb ik ook een drive om een bepaalde foto of een bepaald moment perfect in beeld te brengen.”

Hoe het begon

In 2003 kocht Jarno zijn eerste Nikon D70, die voelde het meest betrouwbaar. Hij schoot de mooiste plaatjes zonder het idee daar iets professioneels mee te willen doen, hij kwam bij allerlei evenementen en steeds meer mensen begonnen zijn werk te waarderen. Na advies van vrienden om met Red Bull contact op te nemen werd hij uitgenodigd voor een gesprek. Er volgde een stage van een paar maanden bij het hoofdkantoor in Oostenrijk om alle kneepjes van de professionals te leren. Sindsdien mag hij zich Red Bull fotograaf noemen. Na vele modellen gebruikt te hebben werkt hij inmiddels met de Nikon D5 en de Z-camera’s.

Altijd presteren, ook onder de slechtste omstandigheden

“Toen ik startte met fotograferen wilde ik altijd perfecte zonnige foto’s met mooie blauwe luchten. Voor een mountainbike-shoot moest ik 3 dagen naar Zwitserland afreizen. We zaten drie dagen lang in grijze lucht, extreme kou en heel veel sneeuw! Met de mountainbikers in korte broek boven op de berg wist ik mij aan te passen en heb daar uiteindelijk heel veel mooie, rauwe foto’s geschoten. Uiteindelijk zijn dit mijn favoriete foto’s. Als fotograaf moet je je continue aanpassen, zien hoe je dat voor mekaar krijgt en het met het materiaal doen wat je op dat moment bij je hebt. Dingen gaan nooit zoals je ze van tevoren gepland hebt, je moet je heel snel kunnen aanpassen en altijd presteren- ook onder de slechtste omstandigheden. Ik sta vaak op afgelegen plekken bijvoorbeeld op een berg in de kou. Vroeger dacht ik dit wel te kunnen doen op een paar gympjes en in een spijkerbroek, maar voordat je het weet sta je te bibberen van de kou. Investeer dus in goede kleding en schoenen om het jezelf aangenaam te maken.”

Nikon Z9

Blunders om van te leren

Iedere fotograaf is weleens zijn geheugenkaartje thuis vergeten, maar wat was de grootste blunder van Jarno? “Ik heb weleens een product-shoot gedaan en had de avond van tevoren alles klaargezet in de auto. Toen ik bij de klant mijn cameratas open ritste zag ik tot mijn grote schrik dat er geen camera in zat... En dan moet je als fotograaf de klant gaan vertellen dat je je camera bent vergeten. Pijnlijk! Gelukkig was het niet ver van huis, maar nog steeds als ik daar kom krijg ik de vraag: ‘Heb je wel je camera bij je?’ Check dus goed al je spullen na voor iedere shoot.”

De praktijk is soms zenuwslopend

Toen Jarno Schurgers werd gevraagd om windsurfer en wereldkampioen Björn Dunkerbeck voor Red Bull te fotograferen, ging hij nadenken hoe hij snelheid in beeld kon vastleggen. Door ledverlichting op zijn zeil te plakken kon hij een mooie light-trail creëren en flitsers op het strand zouden de actie van de surfer bij het tweede gordijn bevriezen. Red Bull vond het een mooi idee en binnen no time zat Jarno op een Spaans eiland. In de praktijk bleek dit idee echter zenuwslopend te zijn de flits-triggers kregen door de grote afstand verbindingsproblemen. Björn had maar een uur de tijd voor deze shoot en dacht dat bij iedere flits de klus al geklaard was maar het was nog niet donker genoeg, dus de tijd begon te tikken. Er werd een truc bedacht voor het focussen in het donker en Björn op de juiste plek te krijgen. Nu was het een kwestie van de juiste timing. "Ik gebruikte de camera in de Bulb stand om zo een 1 à 2 seconden sluitertijd te creëren, en moest zonder iets te kunnen zien de camera mee pannen met de actie. Na een paar pogingen was een van de laatste foto’s de juiste - en de afbeelding die je hier ziet. Belichting, flits, lange sluitertijden, scherpstellen, timing... deze klus had nogal wat uitdagingen. “Ik denk zelfs dat het een van de moeilijkste foto's is die ik ooit heb gemaakt. Met de huidige technologie zou dit shot al een stuk eenvoudiger te maken zijn, met de Z 9 was het scherpstellen en het pannen door de zoeker een stuk eenvoudiger geweest en had ik niet 2 seconden blind hoeven fotograferen.”

Nikon Z9

“Ik vind het juist leuk om technisch uitdagende foto’s te maken en technologie helpt mij hierbij. Als inspiratie heb ik een mapje op mijn telefoon met shots van andere fotografen. Als er tijd over is bij een shoot en het past bij de actie, probeer ik fotografie technieken te combineren, zo probeer ik altijd nog iets interessants vast te leggen.”

Naar het skatepark met de Nikon Z 9

“Toen Nikon mij belde om de Z 9 te testen kon ik uiteraard geen nee zeggen. Ik bedacht twee scenario’s waar ik de camera op wilde testen. Stuntshots met een BMX-er en snelheidshots vanuit de achterbak van een auto met een gravel-biker. Wat mij direct opviel waren die 20 RAW beelden per seconde, en zelfs 120 bps bij jpg! Hiermee heb je eindeloos veel keuze. Aan de zoeker viel mij eigenlijk heel weinig op, aangezien alles heel duidelijk en natuurlijk aanvoelde, ik had helemaal niet het gevoel dat ik naar een scherm keek. En tijdens het fotograferen waren er geen black-outs of vertragingen als ik de ontspanknop indrukte, dat was dus erg goed nieuws. De body voelde robuust en iets compacter aan dan een D6 maar toch zaten alle knoppen op de juiste plek, zelfs de menustructuur is gelijk gebleven.”

Nikon Z9

De camera werd vroeg in de ochtend getest op het skatepark in Amsterdam. Jarno had 10 minuten de tijd om de camera onder de knie te krijgen. De zon begon op te komen en Jarno kon gelijk mooie actie vastleggen tegen de roze dramatische lucht. BMX-kampioen Daniël Wedemeijer begon met zijn tricks. “Dat kantelbare scherm is echt top, je gaat veel makkelijker zoeken naar nieuwe composities."

Nikon Z9

Het allerbelangrijkste voor mij is natuurlijk de autofocus, vooral bij hele snelle sporten. Dit was fantastisch op de Z 9 met oog- en gezichtsherkenning en onderwerp herkenning.” Daniel werd zelfs op z’n kop perfect gevolgd bij zijn sprongen en de hele serie was scherp. “Wat ook erg fijn is bij alle Z-camera’s is dat je door de scherpstelling op de sensor je tot aan de randen scherp kan stellen. Dit kon ik ook weer mooi gebruiken bij de shoot met gravel-biker Thomas Ettema in de avond. Ik kon heel mooi op zijn gezicht blijven focussen terwijl ik kon spelen met de compositie en een lange sluitertijd om zo de snelheid mooi in beeld te brengen.

Een paar dagen nadat ik de Z 9 had gebruikt merkte ik bij een shoot met de D6 bij het Thialf stadion dat ik minder flexibel was met mijn compositie, omdat de gezichten van de schaatsers buiten de focus punten vielen als ze vlak voor me de bocht in gingen. Op dat moment miste ik wel de Z 9. Ik fotografeer vaak technische sporten en dan is de continue snelheid en het volgen van de gezichten en ogen heel erg fijn. Ik zit vaak samen met de atleten door de beelden heen te bladeren. De atleten zijn vaak heel kritisch hoe ze bepaalde tricks uitvoeren, door in zulke kleine stapjes door de foto’s te bladeren kan de atleet heel goed zien of de oefening perfect is uitgevoerd. Voor de atleet is het bovendien een stuk fijner om niet 16 keer dezelfde truc te hoeven doen omdat ik als fotograaf de foto net niet helemaal perfect getimed had. De robuustheid is uiteraard ook heel erg belangrijk voor me. Daarom heb ik ooit voor Nikon gekozen en in alle jaren dat ik Nikon heb gebruikt in de zon, sneeuw, regen en water heeft het me nooit teleurgesteld.

Nikon Z9
Nikon Z9

De toekomst van fotografie

Op de vraag hoe Jarno de toekomst van fotografie voor zich ziet antwoordde hij. “De toekomst ziet er vrij mirrorless uit. Ik ben heel erg verbaasd over de kwaliteit van de beelden en ook de scherpte van de objectieven op de nieuwe Z-vatting is te gek. Nu kan iedereen heel makkelijk goede foto’s maken met de Z 9. Enerzijds denk je dat dit een bedreiging vormt voor de fotograaf, maar nieuwe technologie biedt weer nieuwe mogelijkheden om op andere manieren beelden vast te leggen en creatief om te gaan en creatief te denken. Je moet het nog steeds wel zelf zien en je idee zelf regisseren! Ik zie het niet als een bedreiging maar juist als extra tool om nog verder te gaan en nog creatiever te denken. Waar je voorheen verschillende body’s voor nodig had is het heel fijn dat je met één camera steeds meer kan doen. De Z 9 is niet alleen die supersnelle sportcamera, maar ook die camera met 45 Megapixels tegelijkertijd extreem veel detail weet vast te leggen. Zeker als ik de bergen in ga dan wil ik zo licht en compact mogelijk inpakken, met de Z 9 in combinatie met de 24-70mm en 70-200mm heb ik alle mogelijkheden bij me.

Bekijk de Nikon Z9