How to: onderwaterfotografie!

Tips en weetjes voor de mooiste onderwaterfoto's!

Tekst


Research

Ga van tevoren al op zoek naar de mooie en originele foto-spots. Dan hoef je dit niet overhaast te doen tijdens je vakantie. Je kunt gebruik maken van Instagram: zoek op hashtags en locaties in de buurt. Scroll ook eens door Google Maps in de buurt van je verblijf. Een huurauto kan het je ook een stuk makkelijker maken: zo kan je naar iedere locatie wanneer je dat maar wilt. Wil je naar een plek die afgelegen ligt of waar je een stuk voor moet lopen of klimmen? Denk dan ook aan het meenemen van geschikte kleding.

Locals

Voor originele foto’s moet je niet naar de populairste trekpleisters, maar naar de onbekende parels. En wie weten die nu het best te vinden? Yep, de locals! Wees dus niet bang om de lokale mensen om tips te vragen. Of zet ze op de foto, als dat mag. Dat is vaak een mooie toevoeging aan je foto. Als ze instemmen en je locals vast mag leggen, kun je de sfeer van de locatie goed overbrengen. Denk aan een oudere mevrouw voor haar marktkraampje met kruiden in kleurrijke potjes of aan een visser die geconcentreerd zijn tocht voorbereidt in een haven.

De wondere onderwaterwereld

Veel reisbestemmingen hebben prachtige wateren en duiklocaties, de perfecte kans voor een mooie reisfoto dus! Deze originele plaatjes kunnen niet alleen gemaakt worden met een waterdichte actioncam, maar ook met je eigen systeem- of spiegelreflexcamera met daarop een geschikte onderwaterbehuizing. Andere opties zijn water- en schokbestendige compactcamera’s. Deze camera's nemen niet veel ruimte in beslag, zijn licht van gewicht en daarom ideaal voor op reis.

Ik ga op reis en neem mee: een actioncam!

Het grote voordeel van een actioncam is dat ze erg compact zijn en weinig wegen. Er is dus altijd nog wel een plekje vrij in je koffer om er een mee te nemen. Op reis zijn we soms wat actiever dan thuis en doen we meer aan allerlei water- en extreme-sporten. Een actioncam is zeer geschikt om deze ervaringen vast te leggen.

In dit Maandthema Reizen vertelt kitesurfer Roderick Pijls hoe hij met zijn actioncam de gaafste filmpjes en foto's schiet. Lees het interview met Roderick.

GoPro Hero 7 Black

GoPro HERO7 Black

GoPro is een gevestigde naam in de wereld van actioncams. De HERO7 Black maakt prachtige 4K video’s in 60 frames per seconde en Full HD in maar liefst 240! Vergeet ook niet de HyperSmooth-stabilisatie voor de meest soepele beelen. Met 12 megapixels en een 30fps burst mode is elke foto raak én van fantastische kwaliteit, tot wel 10 meter onderwater.


Bekijk de GoPro HERO7

DJI Osmo Action

DJI Osmo Action

Dankzij de RockSteady stabilisatie ben je verzekerd van soepele 4K beelden in 60 fps van de DJI Osmo Action. Ook slowmotion filmen in 240fps full HD is mogelijk. Duik tot 11 meter onderwater zonder case óf bedien de camera bij extreme temperaturen van -10 tot 40 graden Celsius. Deze actioncam heeft een scherm aan de voorkant, voor als je nóg betere selfies wilt maken.

Bekijk de DJI Osmo Action

Nikkei X8S actioncam

VIZU Extreme X8S actioncam

Kleiner budget? Geen probleem! Ook met deze VIZU Extreme X8S maak je prachtige 4K video’s met 30 frames per seconde. Foto’s maak je zelfs in een resolutie van 16 megapixels. Met de waterdichte behuizing duik je tot wel 60 meter de diepte in! De afstandsbediening die je om je pols kan dragen is zeer handig. Zo bedien je de camera makkelijk op afstand.

Bekijk de VIZU X8S

Nieuwsgierig naar andere onderwater-tips? Je leest ze hier!

Overzichtspagina