Ontmoet Mark, onze presentator en videomaker die weg is van videografie

Mark van Woerden

Mark van Woerden werkt met veel plezier in ons videoteam samen met Bart en Jean-Paul. Zijn werk bij Kamera Express varieert per dag: Mark presenteert video’s, hij filmt en monteert video’s en soms waagt hij zich ook aan het maken van animaties voor de video’s. Juist die variatie is wat zijn werk zo leuk maakt, vindt Mark. Wanneer hij gaat filmen, doet hij dat het liefst spontaan en bijna volledig geïmproviseerd, toch kan hij niet ontkennen dat je met een goede voorbereiding soms verder komt.

Mark vertelt je graag meer over het bedenken, filmen en editen van video’s. Ook heeft Mark nog tips voor wanneer je zelf video’s wilt maken.

Interview | Gear en instellingen | Bucketlist | Tips |

“De afgelopen jaren heb ik al veel mooie video’s mogen maken, maar het interview met de koning is echt een hoogtepunt.”

Specialisatie: Videografie

Ik ben een paar jaar geleden eigenlijk per toeval begonnen met video’s maken. Ik wist niet wat ik wilde studeren en kwam uiteindelijk bij de studie AV-productie uit. Dat bleek ik heel leuk te vinden. Het was een gekke gok die heel goed uitpakte. Voor ik aan deze studie begon heb ik eigenlijk niet echt gefilmd. Ja, soms filmde ik wel grappige momenten met vrienden en familie, maar ik had je een tien jaar geleden niet kunnen vertellen dat het nu mijn werk zou zijn.

 

Ik vind het erg leuk om een idee uit te werken tot een fysiek product. Wanneer je een video maakt, kun je het beeld dat je in je hoofd hebt terugzien. Dat hele fenomeen van videografie vind ik machtig interessant. Ik ben dan ook echt een beelddenker. Het leuke aan het maken van video’s vind ik de verschillende aspecten. Dat merk ik nu ook bij mijn werk in het videoteam van Kamera Express. Ik bedenk video’s, ik presenteer, ik edit en ik animeer ook soms. Ik ben eigenlijk een manusje-van-alles.

De afgelopen jaren heb ik al veel mooie video’s mogen maken, onder meer voor Kamera Express, maar ook als freelancer. Er is wel een aantal video’s die er voor mij uitspringt. Zo heb ik een keer de koning mogen interviewen. Dat was wel bijzonder. Ook heb ik een keer de échte Sinterklaas voor de camera gehad. Een absoluut hoogtepunt.

Een video is voor mij geslaagd als het één geheel is. Als de beelden kloppen qua volgorde, het lekker wegkijkt, een verhaal heeft en mooi is qua kleuren, geluid en muziek. Ook vind ik het belangrijk als een video een beetje humor heeft, daardoor blijven mensen ook kijken naar je video. Om een geheel te creëren, heb ik geleerd om in de bedenkfase van een video al na te denken over de edit. Natuurlijk blijft er vaak genoeg ook ruimte over om te improviseren, maar de houvast van een script is waardevol tijdens het filmen en ook tijdens het editen.

Gear en instellingen

Wanneer ik ga filmen, gebruik ik mijn Panasonic Lumix S5 Mark II. Dit is misschien niet de beste camera voor iedere videograaf, maar voor mij werkt deze Panasonic super. Hieruit blijkt wel weer dat het kiezen van een camera heel persoonlijk is. Ik verdiep me graag in wat voor mij de beste keus is. Daarom heb ik ook meerdere lenzen. Zo heb ik een 50mm-primelens, dat is altijd een fijne basis om bij je te hebben en voor het filmen gebruik ik meestal een 24-70mm-lens.

“Ik heb altijd een ND-filter bij me. Je hebt zo’n filter altijd nodig wanneer je het niet verwacht.”

Daarnaast heb ik altijd een ND-filter met stepringen in mijn tas zitten. Het is misschien heel specifiek, maar dat is zo’n accessoires die je altijd nodig hebt wanneer je het niet verwacht. Dan is het fijn om bij je te hebben.

Ik heb niet per se standaardinstellingen wanneer ik ga filmen. Ik vind het wel leuk om een beetje met de instellingen te spelen. Dat zou ik sowieso iedereen aanraden. Leer je camera kennen en begrijp waarvoor je bepaalde instellingen gebruikt. Meestal stel ik mijn camera in met een lage ISO-waarde, zodat ik zo min mogelijk ruis heb op beeld en ik gebruik voor video een shutter angle van 180º, zodat de sluiter altijd het dubbele is van mijn framerate. Ik varieer met het diafragma. Wanneer ik een ND-filter gebruik, staat mijn diafragma soms helemaal open. Maar als ik bijvoorbeeld een stad in ga om beelden te maken, kies ik juist voor een van f/5.6 of f/8.

Lumix DC S5 Mark II

Panasonic Lumix DC-S5 Mark II

lumix 50mm

Panasonic Lumix-S 50mm f/1.8

Lumix Pro 24-70mm

Panasonic Lumix-S Pro 24-70mm

nd filter

ND Filters

Bucketlist

Ik heb niet echt een bucketlist met video’s die ik nog zou willen maken. Zolang ik het videomaken nog leuk vind, blijf ik het doen. Ik vind dat meer relaxed dan precies uitdenken wat ik de komende jaren ga doen.

Laatst realiseerde ik me wel, dat ik precies het werk doe dat ik vijf jaar geleden had gewild. Als je me destijds had gevraagd wat ik zou willen doen, dan was het letterlijk dit werk geweest. Een combinatie van presenteren, filmen en editen.

Tips om te starten

Wanneer je begint met video’s maken, is het belangrijk om te snappen wat je doet. Je hoeft helemaal geen dure gear te kopen wanneer je begint, maar ga gewoon lekker oefenen. Maak video’s, ga op je bek en maak fouten, experimenteer. Je kunt gewoon video’s maken met je telefoon om de feeling voor beeld te krijgen. Wanneer je die feeling hebt, kun je uitzoeken welke videocamera bij je zou passen.

“Begin met experimenteren zodat je de belangrijkste instellingen leert kennen.”

Voordat je gaat filmen, is het belangrijk dat je je camera en de belangrijkste instellingen kent. Ga hiermee experimenteren. Zet bijvoorbeeld eens een flesje water op tafel en speel met je diafragma om te kijken wat er gebeurt. Doe vervolgens de gordijnen dicht en ontdek wat ruis is en ISO-waarde. Of ga eens naar buiten met iemand en laat diegene door je beeld rennen terwijl je je sluitertijd aanpast. Als je het niet zo goed begrijpt, zijn er op YouTube veel tutorials te vinden die de belangrijkste verder op weg helpen. Ook bij Kamera Express hebben we een handige playlist met de belangrijkste instellingen uitgelegd. Van dat soort video’s heb ik zelf ook veel geleerd. Daarnaast vind je op YouTube ook veel inspiratie. Zo heb ik laatst met het videoteam een video over portretfotografie opgenomen. Haal hier je voordeel uit! Ga er mee experimenteren en geef er eens je eigen twist aan.

Waar kun je mij vinden

Instagram: @markvwoerden

< Ontmoet al onze experts