Hoe fotografeer je optische illusie?

Tips & tricks | Optische illusie fotografie  | Koop de perfecte camera voor jouw optische illusie 

Tips & tricks

Heb je als hobbyfotograaf zin in een échte uitdaging? Dan moet je zeker optische illusie fotografie eens proberen. Een goede optische illusie foto maak je bijvoorbeeld door te spelen met het perspectief. We kennen allemaal wel de bekende vakantiefoto’s met de toren van Pisa. Waarschijnlijk heb je zelf ook weleens een soortgelijke foto gemaakt. Een optische illusie of trick foto maken kan ook op andere manieren. Bijvoorbeeld door een bijzonder kleurcontrast of een bewegingsparallax. De bewegingsparallax gaat ervan uit dat dingen die dichterbij zijn sneller bewegen dan dingen die verder weg zijn. Een leuk gegeven om mee te spelen in jouw foto of video!

Optische illusie fotografie

Wil je jouw trick fotografie verder uitbreiden naast het jaarlijkse vakantiekiekje? Leuk! Maar hoe fotografeer je een optische illusie? Hiervoor moet je creatief zijn en goed begrijpen wat perspectief en licht doen met je foto. Stap in de schoenen van degene die jouw foto straks bekijkt. Hoe kan je het oog misleiden met een visuele paradox? Dat doe je door mensen iets te laten zien wat er niet is. Ga daarvoor op zoek naar kleuren of vormen die in elkaar overlopen, creëer een interactie tussen een klein voorwerp en de achtergrond of draai je foto eens een kwartslag. Ook leuk: speels met bedrukkingen op tijdschriften, laat iemand ‘zweven’ of fotografeer reflecties in het water of glas en draai vervolgens de foto om.

Koop de perfecte camera voor jouw optische illusie

Optische illusie fotografie is erg leuk als je wat nieuws wil proberen. Maar heb je de smaak écht te pakken en wil je vaker trick foto’s maken? Dan kan je hiervoor een betere camera aanschaffen. Spiegelreflexcamera’s zijn het meest geschikt voor het maken van 3D-illusies. Deze camera’s bieden je namelijk meer vrijheid in je fotografie voor allerlei verschillende illusies. Afhankelijk van wat voor foto je wil maken, kies je voor het juiste objectief. Werk je bijvoorbeeld met perspectief, dan wil je dat zowel de voor- als de achtergrond op je foto goed scherp zijn.

Bekijk alle spiegelreflexcamera’s

Bekijk alle systeemcamera’s

Canon EOS 2000D Body + 18-55MM DC II

Canon EOS 2000D Body
  • 24,1 megapixels
  • Voor de beginnende- en ervaren fotograaf
  • Scherpe foto’s met achtergrondvervaging
Bekijk hier

Sony Alpha A7S Mark III=

Sony Alpha A7S Mark III
  • 12,1 megapixels
  • Video's in 4K-beeldkaliteit
  • Zowel handmatig als automatisch scherp te stellen
Bekijk hier

Panasonic Lumix DMC-GH5

Panasonic Lumix DMC-GH5
  • 3.2" touchscreen
  • 4K-video bij 60/p50p
  • 2 keer SH-II SD geheugenkaartsleuven
Bekijk hier

Pak de zon beet | Maak gebruik van muurschilderingen | Op naar de maan | Gewoon simpel je camera kantelen | Maak gebruik van kunstwerken | Visuele illusies 

Pak de zon beet

Maak van de zon een klein bolletje door je vingers dichter bij de lens te houden. Je vingers zullen groot lijken doordat je deze dicht bij de lens houdt. Omdat het een zonsondergang is zal het beeld ook nog eens leiden tot een prachtige silhouet foto waarbij het net lijkt alsof je de zon beet kunt pakken. Als tip geven we je mee om te experimenteren met het perspectief. Dat zal een verbazingwekkend resultaat opleveren!

Maak gebruik van muurschilderingen

Geloof het of niet, maar deze dame zit gewoon op een stoel! Doordat de muurbeschilderingen erg lijken op de stoel heb je in eerste instantie niet in de gaten dat er een dame op de stoel zit. Waar kun je muurbeschilderingen vinden? Vaak in grote steden zijn er altijd wel prachtige kunstwerken te vinden. Een ballon op de muur geschilderd? Ga er voor staan en doe alsof je het beet pakt, zo lijkt het net echt!

Op naar de maan

Op deze silhouet foto zie je dat er een papieren vliegtuigje onderweg is naar de maan. Doordat de maan nog ver weg is, het zonsondergang is en de hand heel groot lijkt, lijkt het net echt alsof het vliegtuigje ver komt. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je hand en het vliegtuigje meer naar de voorgrond te halen en het moment van onder proberen vast te leggen, waardoor het lijkt alsof de maan heel ver weg is. In dit geval is het allemaal een kwestie van perspectief. Met de bijzondere aandacht op het papieren vliegtuigje!

Gewoon simpel je camera kantelen

Huh? Staan de parasols schuin of is staan ze op een berg? De fotograaf heeft ervoor gekozen om de camera een kwartslag naar links te draaien. Nu lijkt het net alsof het strand een schuine berg is. In dit geval is het onderwerp (de parasol) zodanig schuin geplaatst, dat je even twee keer goed moet kijken. Selectieve aandacht is namelijk ook optische illusie. De omgeving bevat zoveel informatie, dat alle informatie niet meteen verwerkt kan worden. Je bent zo gefocust op het schuine, dat je de werkelijkheid vergeet.

Maak gebruik van kunstwerken

Dit Spaanse kunstwerk creëert in ons brein een onmogelijk beeld/figuur. Dit kunstwerk wordt uitgebeeld als een figuur wat helemaal niet kan bestaan. Je ogen zien alleen maar in 2D en je hersenen bepalen wat je ziet in 3D. Ga er een middagje op uit en ga opzoek naar kunstwerken waarvan jij denkt dat je brein hier een onmogelijk beeld/figuur van maakt.

Visuele illusies

We zijn gewend patronen te volgen waardoor we soms niet zien wat echt is. Hier lijkt het net alsof men over een waterval heen loopt. Maar eigenlijk is het een prachtig kunstwerk op de stoep. Positioneer jezelf wat lager bij de grond en ga er recht voor staan wanneer je het beeld gaat schieten. Zo lijkt het net alsof twee werelden in één smelten. En zie het geweldige eindresultaat!

< Terug naar blog