Electronic viewfinder

 

Het verschil tussen optical- & electronic viewfinders

 

De viewfinder is het deel van je camera waar je doorheen kijkt om je foto te kadreren. Normaal als je door een optical viewfinder kijkt, kijk je door de lens van de camera. Dit komt doordat er licht op een spiegel schijnt dat weerkaatst naar de prisma die op zijn beurt weer op de zoeker is gericht. Wanneer je dan op de ontspankop drukt, klapt de spiegel weg en valt het licht op de sensor. Als de spiegel wegvalt, zie je niks door je viewfinder. Dit noemen we een black-out. Je ziet deze techniek bij DSLR-camera's.

 

Bij de electronic viewfinder (EVF) kijk je eigenlijk naar een kleine beeldscherm in je viewfinder. Het wordt, zoals de naam al zegt, elektronisch weergegeven. Het proces begint, net zoals bij de optische viewfinder, met het licht dat door de lens valt. Daarna valt het licht direct op de sensor. De sensor geeft op zijn beurt het beeld door aan de viewfinder. De viewfinder geeft dus te alle tijde een actueel beeld weer. Doordat je bij een EVF geen spiegel meer nodig hebt, is de camera een stuk platter en heb je geen last van zogeheten black-outs. Deze techniek wordt bij systeemcamera's toegepast.
tractor portret portrait sony 

 

Naast de bovengenoemde voordelen heeft de viewfinder ook nog andere voordelen. Namelijk de instellingen. Waar een optische viewfinder maar beperkte informatie kan geven, kun je bij de EVF’s je viewfinder instellen zoals jij het wil. Zo kun je bijvoorbeeld je histogram, zebra, scherptediepte en je belichting instellen. Dit zie je direct terug in je viewfinder wat een belangrijk voordeel biedt. Je hoeft dus, met een EVF, nooit meer eerst de foto te nemen om te zien wat de uitkomst is. Dit bespaart je niet alleen veel tijd maar je kunt ook veel nauwkeuriger werken.

 

Het filmpje hieronder laat nog eens goed zien wat het verschil is tussen optical- en electronic viewfinders!