Filters straat architectuur

How to: circulair polarisatiefilters bij architectuurfotografie

Het circulaire polarisatiefilter, ook wel CPL-filter genoemd, is een van de filters die iedere fotograaf in zijn of haar cameratas zou moeten hebben. Wellicht heb je wel eens van een polarisatiefilter gehoord, maar wat doet zo’n filter nu precies met je foto? Wij leggen het je hier uit.

Het polarisatiefilter is zeer populair bij liefhebbers van architectuur-, straat- en landschapsfotografie. En terecht, want het filter zorgt voor een versterking van kleuren. De lucht wordt iets blauwer, het gras iets groener en je lievelingsbloem geeft net even dat extra tintje kleur. Een polarisatiefilter werkt dus contrastverhogend.

Maar dit zijn niet de enige eigenschappen van het polarisatiefilter. Bij het fotograferen van water, gebouwen of ramen heb je vaak te maken met een reflectie. Stel, je loopt door een stad en daar zie je een karakteristiek koffietentje. Een ouder echtpaar geniet van een kopje koffie en je denkt: “perfect, een mooie portretfoto!” Na het maken van de foto kan het zijn dat je in het raam van het koffie tentje een reflectie ziet van de lucht of van de straat, waardoor de sfeer van de foto totaal niet overkomt op je foto. Ook in deze situatie biedt een polarisatiefilter uitkomst. Het filter gaat reflecties tegen, waardoor je met behulp van een polarisatiefilter wel het echtpaar goed op de foto kunt krijgen. Of wat dacht je van een glazen gebouw waarbij er veel reflectie is van andere panden eromheen? Kleuren worden minder zichtbaar en de focus gaat naar de weerspiegeling van de andere panden. Overigens heeft dit een beetje met persoonlijke smaak te maken. Het kan ook heel mooi zijn om een reflectie te verwerken in je compositie en soms ga je de reflectie liever uit de weg. Hieronder zie je een voorbeeld.

Zonder circulair polarisatiefilter

Met circulair polarisatiefilter

Hoe werkt een circulair polarisatiefilter precies?

Plaats je het filter op je objectief en doet hij dan al het werk? Dat is niet helemaal zo. Op het filter zit een schroefdraad om deze te bevestigen op je objectief, maar het filter is tevens voorzien van een draaischijf. Hiermee kun je het filter ronddraaien terwijl deze bevestigd is op je objectief. Een polarisatiefilter laat namelijk licht door met een specifieke richting. Door het filter rond te draaien kun je zelf bepalen op welke plek het filter de reflectie eruit filtert.

Let er wel op dat het filter het best werkt wanneer het licht van de zijkant komt en niet als je fotografeert met de zon in je rug. Wanneer de stand van je camera wijzigt, dien je de draaischijf op het polarisatiefilter ook weer bij te draaien. Denk hierbij voornamelijk aan horizontale en verticale fotografie. Wat goed werkt, is om door je zoeker te kijken. Zo kun je precies zien wat er gebeurt als je aan het filter draait en heel nauwkeurig het gewenste effect bepalen.

Circulair polarisatiefilter bij straat- en architectuurfotografie

Ben je geïnteresseerd in straat- en architectuurfotografie? Dan is een circulair polarisatiefilter onmisbaar! De straat biedt een podium aan een veelzijdigheid van kleuren en architectuur. Met een polarisatiefilter benadruk je deze elementen en kun je je creativiteit loslaten op de reflecties die je tegenkomt.


Voorbeelden van circulair polarisatiefilters

Circulair polarisatiefilters zijn er van allerlei merken en in allerlei filtermaten. Zo weet je zeker dat er altijd een geschikt filter voor je op de markt is. Hieronder een aantal voorbeelden. 

Hoya Circulair Polarisatie Slim filter

De Hoya Circulair Polarisatie Slim filters zijn filters waarmee je het contrast en de kleurintensiteit verhoogt en bovendien schitteringen en reflecties opheft. Doordat dit een circulair polarisatiefilter is, wordt de autofocusfunctie van de camera niet beïnvloed. Dankzij de zeer dunne rand kan hij ook gebruikt worden met groothoeklenzen zonder dat de rand van het filter in beeld komt. Verkrijgbaar in de volgende filtermaten: 37mm, 40.5mm, 43mm, 52mm en 82mm

Hoya HD Circulair Polarisatiefilter

De HD filters van Hoya staan bekend om hun sterke glas, hoge lichttransmissie en vocht-, kras- en vuilbestendigheid. De speciale HD filters van Hoya zijn tot 4 keer sterker dan de reguliere glassoort en laten zo'n 25% meer licht door dan standaard filters. Nog een voordeel van deze filters is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en voorzien zijn van een 8-laagse multicoating Verkrijgbaar in de volgende filtermaten: 52mm, 55mm, 58mm, 62mm, 67mm, 77mm en 82mm.  

Cokin EVO Polarizer Kit (M Serie)

Deze Cokin EVO Polarizer Kit bestaat uit een Cokin EVO BPE01 filterhouder en een Cokin EVO C-PL filter (95mm). De Cokin BPE01 filterhouder is gemaakt van aluminium en daardoor niet alleen sterk, maar ook licht van gewicht. De filterhouder is compatibel met meeste Cokin Creative- en Nuances-filters en adapterringen en is ontworpen voor objectieven met een filterdiameter van 49mm tot 62mm. De frontplaat is geschikt voor het 95mm EVO Circulair Polarisatiefilter.

Een speciaal ontworpen schuimmasker voorkomt het lekken van licht tussen het filter en de filterhouder. In de houder kun je maximaal drie filters kwijt, vierkant of rechthoekig. Het is mogelijk om de dikte van de filterhouder te verminderen door een of twee filtergleuven te verwijderen. Dit kan handig zijn als je last heeft van vignettering.

Cokin EVO Polarizer Kit (M Serie)

Terug naar de overzichtspagina