Wij leggen alles uit over lightshapers

Lichtvorming is belangrijk bij het maken van mooie en goede foto’s. Wie het licht beheerst, komt ver. George Eastman, bedenker van de lichtgewicht camera’s, zei al: “Light makes photography. Embrace light. Admire it. Love it. But above all, know light. Know it for all your are worth, and you will know the key to photography.

Je kunt in de studio, naast flitsers, ook lightshapers gebruiken en daarmee zacht licht creëren. Door de inzet van deze lightshapers kun je het licht namelijk goed controleren. Bijna alle studiofotografen gebruiken lightshapers. Let maar op: soms zie je ze weerspiegeld in de ogen van de modellen.

Het is heel persoonlijk welke lightshapers fotografen inzetten. De één gebruikt softboxes en striplights, terwijl een ander enkel reflectoren plaatst. Het is afhankelijk van je stijl, je onderwerp, de setting, de ervaring, de handigheid en de opdracht. Het is altijd goed om te weten welke opties er zijn. Daarom lichten wij hier enkele lightshapers uit.

Flitsparaplu's | Reflectiescherm | Softbox |OctaboxBeauty dishSnoots en gridsReflectorBarndoors

Dit zijn de verschillende soorten lightshapers:

1. Flitsparaplu's

Je hebt verschillende soorten flitsparaplu's, zoals doorschijnende en reflecterende flitsparaplu’s. Bij een doorschijnende flitsparaplu flits je er doorheen. Je zet deze paraplu dicht bij je model om het licht zo zacht mogelijk te maken.

Met behulp van de reflecterende flitsparaplu kun je het licht goed door de ruimte verspreiden. Je flitst dan in de paraplu en het licht kaatst terug richting het onderwerp.

2. Reflectieschermen

Met behulp van reflectieschermen kun je het licht in balans brengen. Het kan handig zijn om opvouwbare oplichtschermen te gebruiken. Deze schermen zijn compact en gebruiksvriendelijk. Vaak hebben ze een wit, zilveren, gouden of zwart oppervlak. Je kunt ze allemaal op een eigen manier inzetten, met een zwart scherm kun je bijvoorbeeld licht weghouden.

3. Softbox

Een softbox voorziet je van zacht licht,. Je kunt kleine en grote softboxen gebruiken. Hoe groter de softbox, hoe zachter het licht wordt. Je kunt hiermee een streep langs het lichaam en schouders creëren. Een subcategorie is de Striplight Softbox. Deze softboxen verdelen het licht in een langwerpige bundel, waarmee je iemand van top tot teen uit kunt lichten. 

4. Octabox

Een octabox is een softbox met acht zijdes. Door de acht zijdes van de box is het mogelijk om een flitslicht om het object heen te werpen. Een octabox is hetzelfde als een softbox qua licht en hoe het om iets heen vouwt. Het enige verschil tussen een octabox en een softbox is dat een octabox ronde catchlights in de ogen van het model geeft. Dit kun je vervolgens bewust inzetten.

5. Beauty Dish

Als je op zoek bent naar iets er tussenin, niet te hard en niet te zacht licht, dan is een Beauty Dish een goede keuze. Het licht dat je krijgt met behulp van een Beauty Dish is harder dan het licht uit een softbox maar nog steeds redelijk zacht. Het diffuse licht loopt eerder af door de zachtere schaduwen, waardoor je ‘fall off' krijgt. Dit is ideaal voor portretten, want hiermee kun je de belangrijkste delen van een gezicht uitlichten.

6. Snoot en grid

Plaats een snoot en grid op je flitser en je hebt de volledige controle op je licht. Je kunt het licht nog meer en gerichter bundelen. Maak met een snoot een spot van circa vijftien graden. Je krijgt dan een hard schaduweffect. Kortom: met een snoot en grid kun je alle kanten op. Je zult merken dat je je vrij voelt en lekker gaat spelen met het licht. Welke beeldcreaties ga jij maken met behulp van deze apparatuur?

7. Open reflector

Een open reflector is tof voor de fotografen die juist wel met harde schaduwen werken. Je kunt met een open reflector harde schaduwen maken, omdat je flitsbuis direct op het onderwerp schijnt.

8. Barndoor

Een barndoor heeft kleppen die je kunt verstellen. Je kunt er dramatische verlichting en schaduw mee maken, maar ook bepaalde bepaalde delen van het onderwerp wegmoffelen of belichten.

Na bestudering van deze pagina heb je wellicht een idee waar je moet beginnen met je zoektocht naar jouw ideale belichting. Daarbij is het ook interessant om te kijken naar hoe anderen te werk gaan. De één houdt van rauw en felle belichting en de ander van dromerig en zeer zachte belichting.

Heb jij ook een lichtvoorkeur of moet je die nog ontdekken? Veel plezier met het uitproberen van alle lightshapers!


Terug naar de studio