foodfotografie

Tips voor foodfotografie

Foodfotografie is echt enorm populair. Ook jij kunt leren hoe je dat eetkunstwerk het beste vastlegt. Of je nou de mooiste creaties wilt vereeuwigen of wilt pronken met je eten op Instagram. Met deze tips til je jouw foodfotografieskills naar een hoger niveau.

Snel naar: Moodboard | De camera | Instellingen | Stabiele basis | Opstelling | Natuurlijk daglicht | Setting | De perfecte hoek 

Tip 1: Maak een moodboard

Begin met het maken van een moodboard. Zo kom je erachter wat voor vormen en materialen jij mooi vindt en wat je wilt uitstralen met je foodfoto. Ook doe je op die manier natuurlijk inspiratie op. Gebruik het moodboard als leidraad, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn.

Foodfotografie macarons
Foodfotografie pancakes
Foodfotografie merengues

Tip 2: Kies de juiste gear

Kies je een smartphone of camera? Publiceer je het eindresultaat op Instagram of deel je het alleen met je vrienden? Dit heeft invloed op de compositie. Voor Instagram is het belangrijk dat de foto vierkant te maken is. Met jouw smartphone kun je de instellingen op vierkant zetten. Bij de camera kun je een raster inschakelen, zodat je een idee hebt van wat er eventueel wegvalt.

Voor zowel full frame-camera’s als camera’s met cropfactor zijn er lenzen die perfect zijn voor foodfotografie. Maak je graag foto’s met een mooie scherptediepte? Dan zijn objectieven met een diafragma van F/2.0 of lager ideaal.  

Tip 3: Stel je camera goed in

Met een camera en een goede lens kun je de creatieve mogelijkheden optimaal benutten. Het maakt niet uit wat voor camera je gebruikt, maar als je voor foodfoto's van hoge kwaliteit gaat, is een systeemcamera of een spiegelreflexcamera een goede optie. Fotografeer op de handmatige stand, zodat je zelf de sluitertijd, diafragma en ISO kunt instellen.

Wil je jouw foto’s nog meer laten stralen? Dan is het zeker de moeite waard om jouw foto’s in RAW te fotograferen en na te bewerken.

Tip 4: Zet je camera op een statief

Gebruik altijd een statief. Zo heb je een goed overzicht van wat de juiste compositie is en zo voorkom je bewegingsonscherpte. Bij foodfotografie draait alles om de details. Werk schoon en netjes, want je ziet alles terug op de foto. Gebruik je een camera? Kijk dan of je die kunt koppelen aan je computer. Zo zie je het eindresultaat meteen op groot scherm.

Tip 5: Leg eerst de props neer

Zorg ervoor dat de hele opstelling klaarstaat, voordat je het eten neerlegt. Dit doe je om te voorkomen dat het eten slap wordt of er vies uit gaat zien. Om toch een goed beeld te krijgen van hoe het eruit gaat zien, kun je een object gebruiken dat qua vorm en maat lijkt op het gerecht dat je gaat fotograferen.

Granen

Tip 6: Gebruik natuurlijk daglicht

Foodfotografie vraagt om mooi zacht licht zonder harde schaduwen. Probeer daarom te fotograferen met natuurlijk daglicht. Foodfoto’s zien er aantrekkelijker uit als de foto iets lichter is. Je kunt ook spelen met een reflectiescherm. Een reflectiescherm heeft kanten met meerdere kleuren. Speel hiermee en kijk wat het met het licht en het eindresultaat doet.

Pizza fotograferen

Tip 7: Speel met de compositie

Een goede setting kan jouw foto maken of breken. Speel met accessoires of plaats het product in een andere omgeving. Kies bij elke foto het juiste kleurenpallet. Denk bijvoorbeeld eens aan contrasterende kleuren. Zo wordt groen vaak gebruikt bij rood vlees, omdat dit het vlees er een stuk aantrekkelijker uit laat zien. De toevoeging moet ervoor zorgen dat het hoofdproduct eruit springt.

Tip 8: Fotografeer in de perfecte hoek

Fotografeer je het eten van voren of juist van boven? Houd hierbij rekening met het product dat je fotografeert. Van de lekkere ingrediënten op de pizza is weinig te zien als je deze vanaf de voorkant vastlegt. Bij een hamburger zie je juist niks van de inhoud van bovenaf. Soms wordt de foto een stuk beter als je de camera verplaatst of het product draait. Vergeet niet om meerdere foto’s te maken vanuit meerdere hoeken. Het kan gebeuren dat je achteraf een close-up toch mooier vindt dan de foto die je in eerste instantie in gedachten had.

Tot slot: oefening baart kunst. Zelfs de professionele foodfotografen doen er soms uren over voordat ze het perfecte plaatje te pakken hebben.

Meer lezen

Fotograferen en bewerken in RAW

Fotograferen in RAW

Fotografeer en bewerk jouw foto's in RAW. Hier een aantal tips.

> Lees artikel

Foto's bewerken in Photoshop

Foto's bewerken in Photoshop

Photoshop biedt talloze mogelijkheden, maar waar begin je precies?

> Lees artikel

Foto's bewerken op de smartphone

Foto's bewerken op jouw smartphone

Soms kies je voor de snelheid van jouw smartphone. Check hier de beste tips.

> Lees artikel

Thuisstudio

Maak je eigen fotostudio

Wil je een professionele setup maken? We helpen je een begin te maken.

> Lees artikel