urban fotografie

Wat is urbex fotografie? Uitleg, tips en locaties

Alle informatie die jij nodig hebt voor urbex fotografie.

Stilte, leegte en mysterie: dat klinkt als een goudmijn voor menig fotograaf. Wat is er nu leuker dan het vastleggen van een bijzonder, verlaten domein? Dat is waar het bij urbex fotografie om draait: de zoektocht van fotografen naar mysterieuze, verlaten gebouwen.

We kennen allemaal wel de bijzondere foto’s van de stille plekken rondom Tsjernobyl of andere spookdorpen uit armere landen. Prachtige voorbeelden van urbex fotografie, maar ver reizen voor dat perfecte plaatje is nergens voor nodig. Ook in Nederland hebben we prachtige urbex locaties!

Snel naar: Urbex fotografie: wat is dat?  | Bijzondere urbex locaties in Nederland

Urbex fotografie: wat is dat eigenlijk?

Het woord ‘urbex’ is een afkorting van ‘urban exploring’. Als je aan een urbex-trip begint, ga je op zoek naar bijzondere, leegstaande bebouwing. Dan ontdek je zomaar eens unieke, fotowaardige plekken.

Urbex fotografie met hoge ISO-waarde

In bijzondere, verlaten gebouwen is het vaak erg donker. Anderzijds zit je vaak met kapotte, stukgegooide ramen. Dat leidt tot een bijzonder samenspel van licht en donker. Wil je hier een mooi, mysterieus beeld van maken, dan fotografeer je het beste op een hoge ISO-waarde met behulp van een statief. Kies bijvoorbeeld ISO 1600 en schiet uiteraard altijd in RAW. Dan haal je achteraf de over- of onderbelichte delen gemakkelijk terug. Ook interessant voor urbex fotografie is experimenteren met de shiftfunctie van een tilt shift lens.

Urbex fotografie in Nederland

Urbex-fotografie kan in theorie over de hele wereld. Ook in Nederland. Denk maar aan dat verlaten schuurtje in een weiland of een oude, lege fabriekshal. Maar echt mooie urbexlocaties zijn in Nederland lastig vindbaar. In ons dichtbevolkte landje worden leegstaande gebouwen zo snel mogelijk gesloopt. Toch zijn er stiekem nog best wat locaties waar je voor urbex fotografie goed terecht kan.

7 mooie urbex locaties in Nederland

Veel urbex fotografen houden hun mooiste locaties geheim. Het is ook één van de ongeschreven regels van urbex fotografie: niemand mag weten waar het mooie plaatje hebt geschoten. Dat is lastig, want je mag niet zomaar een verlaten gebouw betreden. Toch zijn er, ook in Nederland, best wat mooie plekken voor urbex fotografie. Hieronder zetten we er zeven voor jou op een rijtje.

Land van Ooit – Heusden

Ben je ooit in het Land van Ooit geweest? Dit mooie familiepark werd in 2007 voorgoed gesloten. Het park was opgezet als echt ‘land’ en hoewel het verlaten is, is er voor urbex fotografen nog genoeg te beleven. Wees er wel snel bij, want het Land van Ooit heeft inmiddels een nieuw bestemmingsplan.

Strokartonfabriek de Toekomst – Scheemda

Karton van stro? Helaas maakt deze kartonfabriek dat niet meer. Dit is een bijzondere urbex locatie uit de vorige eeuw, want de productie werd al in 1968 gestaakt.

Aardappelmeelfabriek – Ter Apel

In de 19e eeuw kwam het aardappelmeel in Nederland nog uit Ter Apel. Inmiddels is de fabriek sinds 1981 verlaten, met bijzondere lege fabriekshallen tot gevolg. Wil je deze locatie bezoeken? Maak dan een afspraak met de eigenaar: EcoDorp.

NDSM-werf - Amsterdam

Ooit de grootste scheepswerf ter wereld, tegenwoordig een ideaal decor voor dé perfecte foto. De Nederlandse Dok Scheepsbouw Maatschappij ging in de jaren 80 failliet, met een inmiddels rommelige werf met roestige loodsen tot gevolg. Klinkt dit je als muziek in de oren? Check dan eerst de eventuele festiviteiten.

De Wageningse Berg - Wageningen

Menig voetballiefhebber moet ervan gehoord hebben: de Wageningse Berg. Het is een waar pronkstuk in de voetbalhistorie, maar staat leeg sinds het faillissement van F.C. Wageningen in 1992. Begrijp je de charme van een oud, leegstaand voetbalstadion? Dan is dit de ideale locatie voor urbex locatie voor jou.

Papierfabriek - Nijmegen (Uit het perfecte plaatje)

Wie Het Perfecte Plaatje volgt, was misschien al nieuwsgierig. Weet je nog; die grote, robuuste fabriek die leidde tot indrukwekkende beelden? Dat was dus de verlaten papierfabriek in Nijmegen. Een populaire urbex locatie voor (hobby)fotografen.

De vlindertuin - Emmen

Vlindertuinen zijn sowieso bijzondere fotolocaties, maar de vlindertuin in Emmen is wel heel uniek. De locatie is inmiddels overwoekerd door dode en levende planten. Deze populaire urbex locatie heeft een charme die je op weinig andere plekken vindt.