Vliegtuigen spotten - Hoe doe je dat?

Je ziet ze regelmatig vliegen in de lucht. Sommige mensen vinden ze lawaai maken of gaan er mee reizen naar het buitenland. Het zijn magnifieke voertuigen, vliegtuigen. Maar hoe leg ik ze nu vast, hoe kan ik mijn creativiteit uiten en waar zijn de beste spotplaatsen?

De uitrusting

Maar wat neem je allemaal mee op zo’n dag? Allereerst natuurlijk apparatuur waarmee je de vliegtuigen vastlegt; Een camera en objectieven.

Camera

Ga voor een camera met een snelle autofocus en een ingebouwde stabilisatie. Een snelle autofocus helpt je om de vliegtuigen snel en in focus in beeld te krijgen. En dat wil je, zeker als vliegtuigen snel de lucht in gaan en verdwijnen. De ingebouwde stabilisatie helpt om alles scherp in beeld te krijgen. De vliegtuigen bewegen en aangezien je zelf mee moet bewegen om ze vast te leggen is dit geen overbodige luxe.

Objectief

Als je moet kiezen voor een objectief kun je het beste een 100-400mm nemen. Zo heb je een objectief met een groot zoombereik, zodat je de details op de foto’s vast kunt leggen.

Batterijen en geheugenkaarten

Vanzelfsprekend kan een fotograaf niet zonder extra batterijen en geheugenkaarten. Zeker als je op een lange aan de slag gaat met fotograferen wil je niet zonder een leeg accu zitten of een volle geheugenkaart.

Zonnekap

Een zonnekap is ook geen overbodige luxe. In eerste instantie gaat het lensflare tegen (ongewenste reflecties). Zeker als je op een zonnige dag gaat fotograferen en de voertuigen reflecties afgeven. Daarbij beschermt een zonnekap het objectief tegen stoten

Verrekijker

Een verrekijker is ook leuk om mee te nemen. Stel je gaat met zijn tweeën dan kun je de ander door de verrekijker laten kijken om het spotten onder de knie te krijgen. Je kan goed de details van de vliegtuigen bekijken.

Tas

Voor een kleine uitrusting volstaat een tas om alles mee te nemen. Je kan er ook voor kiezen om een trolley te nemen, zodat het helemaal makkelijk wordt.

De beste spotplaatsen

Voor sommige fotografen is er niets mooier dan het landen en opstijgen van een vliegtuig. Het is een blijft een machtig gezicht om te zien hoe zo’n groot gevaarte de lucht in schiet en blijft vliegen. En waar is dan een betere plek om vliegtuigen te spotten dan op Schiphol? Met ruim 450.000 vluchten per jaar door 110 luchtvaartmaatschappijen is er altijd wel wat te beleven. Iedere dag een andere vliegtuig op de foto of zelfs een memorabele vlucht.

Schiphol heeft twee spotplaatsen waar je een fantastisch uitzicht hebt op de landingsbaan en vliegtuigen. Dit zijn de spotplaatsen de Polderbaan en Buitenveldertbaan.

De Polderbaan wordt door Schiphol het meest gebruikt, zodat je de meeste kans heb om vliegtuigen te spotten. Ze starten hier in noordelijke richting en landen in zuidelijke richting. Deze spotplaats bevindt zich aan het einde van de IJweg aan de westzijde van de baan. Je kunt het beste in de navigatie postcode 2141 CN aanhouden.

Op de Buitenveldertbaan starten vliegtuigen in oostelijke richting en landen ze in westelijke richtingen. Vanaf deze plek heb je ook zich op de Oostbaan en de Aalsmeerbaan. Deze spotplaats bevindt zich in Schiphol Oost. Houd voor het gemak postcode 1118 EL aan.

 

Maar niet alleen in Nederland kun je vliegtuigen spotten, ook in het buitenland zijn de volgende vliegvelden de moeite waard.

VliegveldCodeAdres
Brussels Airport BRU Leopoldlaan, 1930 Zaventem, België
Düsseldorf International Airport DUS Flughafenstraße 105, 40474 Düsseldorf, Duitsland
Londen Heathrow Airport LHR Longford TW6, Verenigd Koninkrijk
McCarran International Airport LAS 5757 Wayne Newton Blvd, Las Vegas, NV 89119, Verenigde Staten
Aéroport Saint-Jean-Gustave III SBH 97133, Saint-Barthélemy
Princess Juliana International Airport SXM Airport Rd, Simpson Bay, Sint-Maarten

Tips & advies

Maar met goede apparatuur en de interessante spotplaatsen ben je er nog niet. Je moet ook de juiste houding aannemen en de juiste instellingen gebruiken.

1. Houding

Allereerst wat belangrijk is bij vliegtuigspotten is de houding. Zonder een goede houding kun je niet goed fotograferen. Bij het fotograferen van vliegtuigen wordt nauwelijks gebruikgemaakt van een statief, je moet immers zo flexibel mogelijk zijn om met het onderwerp mee te bewegen.

Een goede houding aannemen doe je als volgt: ondersteun met je linkerhand het objectief en houd met de rechterhand de body stevig beet. De wijsvinger leg je dan op de afdrukknop, zodat je klaar bent voor de shot. Zet daarbij je benen iets uit elkaar en je ellebogen in je zij.

2. Meebewegen met het onderwerp

Als je aan de slag gaat met het fotograferen van vliegtuigen, is het belangrijk dat je met het onderwerp meebeweegt. Zo zorg je altijd voor haarscherpe foto’s. En met meebewegen is het niet alleen je hoofd meebewegen, maar je hele lichaam.

Als je hier wat moeite mee hebt, kun je het thuis eerst uitproberen met langsrijdende auto’s. Door hierbij ook nog te experimenteren met verschillende sluitertijden merk je vanzelf wanneer iets goed scherp is en wanneer niet.

3. Bezoek shows en musea

Wil je eerst een beetje wennen aan het fotograferen van vliegtuigen, dan kun je een kijkje nemen bij het Luchtvaartmuseum Aviodrome. Hier staan meer dan 100 vliegtuigen aan de grond, te wachten om gespot en gefotografeerd te worden.

Zo kun je al een beetje wennen aan het echte werk, het spotten van vliegtuigen op Schiphol. Wil je dan nog een stapje verder gaan, dan kun je shows gaan bezoeken. Hier vind je mede vliegtuigfanaten waarmee je ervaringen kunt uitwisselen. Ook is het de uitgelezen kans om je werk te tonen.

4. Handmatige stand

Kies in plaats van om te fotograferen in de automatisch stand dit te doen in de manuele stand. Zeker omdat je buiten aan de slag gaat, gaat de belichting in de automatische stand een loopje nemen waardoor de foto al gauw overbelicht of onderbelicht is.

5. Oefenen, oefenen, oefenen

Het fotograferen van vliegtuigen is een sport an sich. Net zoals de bouw van vliegtuigen vergt het om ervaringen, kijken wat werkt, wat niet werkt. Met fotografie is dat net zo. Wees niet bang om fouten te maken, kijk wat voor jou werkt en ga ervoor.

Creativiteit in foto's

Een goede houding en vliegtuigen vastleggen is allemaal leuk en aardig, maar een beeld kan al gauw saai worden. Door er een beetje creativiteit in te stoppen kun je de foto helemaal naar jouw hand zetten.

1. Beweging

Misschien heb je er al eens mee gewerkt, de suggestie van beweging in je foto’s. Zo kun je dat ook bij vliegtuigen doen. Door bijvoorbeeld een lage positie in te nemen op het moment dat het vliegtuig stil aan de grond staat. Zo kun je meer van de onderkant laten zien en meer van de lucht, zodat het de suggestie wekt van opstijgen.

Een andere leuke suggestie is de bewegende propellers. Dit doe je door de sluitertijd te zetten op 1/125 seconde of lager te zetten.

2. Het gouden uurtje

Veel fotograferen weet wel wat dit is, het gouden uurtje. Het tijdstip vlak voor zonsopkomt en vlak na zonsondergang. En als je dat combineert met het vliegtuig, dan kun je er een mooie gouden gloed omheen zetten. Aangezien de zon elke dag op een ander tijdstip opkomt en ondergaat zal dit gouden uurtje ook anders zijn.

3. Achtergrond; de lucht

Een blauwe lucht is mooi, alleen er gebeurt niet zoveel. Juist als je wat wolken als achtergrond in je foto hebt, geeft het allemaal net dat beetje extra om het vliegtuig spannender neer te zetten.