Vliegtuigspotten

Vliegtuigspotten kan als hobby fascinerend en uitdagend zijn. Of het nu helikopters zijn, militaire vliegtuigen of juist de burgerluchtvaart, als vliegtuigspotter zoek je naar bijzondere exemplaren en leg deze vast op beeld of je registreert je vondsten voor jezelf.

Samenvattend is vliegtuigspotten de liefhebberij van observatie en/of registratie van vliegende objecten.

De beste spotplaatsen | Tips voor vliegtuigspotten | De beste verrekijkers | Vliegtuigspotten in het buitenland

De beste spotplaatsen

Natuurlijk is het voor de hand liggend dat vliegvelden de beste plekken zijn om vliegtuigen te spotten. Als voorbeeld nemen we Schiphol. Schiphol is een gigantisch vliegveld waar ruim 450.000 vluchten per jaar door 110 luchtvaartmaatschappijen de lucht in gaan. Hierdoor is er voor een vliegtuigspotter altijd wat te beleven.

Schiphol heeft twee speciale spotplaatsen gecreëerd waar je een fantastisch uitzicht hebt op de landingsbaan en vliegtuigen. Op de speciale pagina van de website van Schiphol kun je precies zien waar je deze spotplaatsen kunt vinden. Hier kun je ook vinden welke landingsbanen in werking zijn en welke niet. Dit is waardevolle informatie voordat je op pad gaat.

Er bestaan tegenwoordig ook aardig wat apps voor zowel Android als iOS waarmee vliegtuigspotten nu nog makkelijker is. Deze apps vertellen je welke vliegtuigen er in de lucht zijn, wat het schema van een vliegveld is maar ook (niet onbelangrijk) weer apps zijn onmisbaar voor een geslaagde vliegtuigspotdag.

Tips voor vliegtuig spotten

Of je nu de vliegtuigen wilt vastleggen op camera of simpelweg wilt kijken en ontspannen, er zijn een aantal regels waar je rekening mee moet houden.

  • Denk aan de regels van het vliegveld en wees respectvol. Niet elk vliegveld is gecharmeerd van vliegtuigspotters. Het beleid van het desbetreffende vliegveld kun je online vinden.
  • Neem je identiteitsbewijs mee. In het geval dat de beveiliging of politie hierom vraagt.
  • Wees waakzaam en meld alle verdachte activiteiten bij de beveiliging of plaatselijke politie.
  • Geduld is belangrijk bij het vliegtuigspotten. Naast de nodige voorbereidingen kom je er gaande weg achter wanneer de drukkere tijden zijn op het betreffende vliegveld.
  • Gebruik geen flits en kijk uit met het gebruik van een laserpoint. Dit kan het vluchtverkeer hinderen (denk aan objecten in de cockpit die reflecteren).
  • Vergeet de juiste spullen niet. Natuurlijk je gear zoals je camera, een goede verrekijker en je notitieboek maar ook zonnebrand of juist een regenpak. Een goede voorbereiding maakt het spotten een stuk leuker.

vliegtuigspotten

De beste verrekijkers voor vliegtuigspotten

Om te bepalen wat de beste verrekijker voor jou is, is het goed om eerst rekening te houden met je persoonlijke voorkeur. Een verrekijker haalt over het algemeen een onderwerp dichterbij maar ook hier zitten verschillen in. Een verrekijker met een hoge vergroting (12x of hoger) zal het vliegtuig goed dichtbij halen. Het nadeel van een hoge vergroting is dat het vliegtuig wat moeilijker te volgen is. Ook zijn stabiele handen een vereiste om trillingen in het beeld te voorkomen. Een verrekijker met een vergroting van 8x of 10x heeft het voordeel dat je minder hoeft te draaien met je hoofd. Het beeld geeft een breder gezichtsveld. Hieronder geven je een aantal voorbeelden per vergroting.

Gemiddelde vergroting (8x - 10x)

Vortex Crossfire HD 10 X 42

De Vortex Crossfire HD 8x42 Verrekijker is voorzien van een HD optisch systeem en geoptimaliseerde glaselementen voor een uitzonderlijke scherpte en kleurechtheid van rand tot rand.

Bekijk hier

NIKON PROSTAFF 7S 8 X 42

De Nikon Prostaff 7s 8x42 verrekijker levert hoogwaardige optische prestaties en is zeer geschikt voor allround gebruik. Ook bij weinig licht biedt deze verrekijker scherpe beelden.

Bekijk hier

VORTEX DIAMONDBACK HD 8 X 42

De Vortex Diamondback HD 8x42 Verrekijker is de ideale kijker voor reizigers. Dankzij het HD Optisch Systeem en een gezichtsveld van 131 meter kan je bewegende objecten gemakkelijk volgen.

Bekijk hier

Hoge vergroting (12X -)

Barr & Stroud Sahara 12 X 50 FMC

De Barr & Stroud kijkers uit de Sahara serie hebben een stevige,robuuste, met stoer rubber beklede behuizing met daarbinnenin een briljant BAK-4 optiek.

Bekijk hier

NIKON PROSTAFF 5 12 X 50

De Nikon 12x50 Prostaff 5 verrekijker is een lichte dakkant verrekijker van Nikon. De lenzen hebben een meerlaagse coating en staan garant voor een helder beeld.

Bekijk hier

BUSHNELL ENGAGE 12 X 50

De Bushnell Engage 12x50 is een ergonomisch ontworpen dakkant verrekijker die je in alle weersomstandigheden kunt gebruiken.

Bekijk hier

Vliegtuigspotten in het buitenland

Hoewel het in Nederland geen probleem is om vliegtuigen te spotten, kan dit in het buitenland wel het geval zijn. Lees je dan ook goed in voordat je hieraan begint. Er zijn al heel wat verhalen van fanatieke vliegtuigspotters die hier problemen mee hebben gekregen in hun vakantieland. Of kies ervoor om je hobby vooral in Nederland uit te oefenen. Hier is tenslotte nog genoeg te spotten.

Meer inspiratie

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan de volgende artikelen of inspiratieblogs.

zo-fotografeer-je-een-regenboog

EEN REGENBOOG FOTOGRAFEREN

Hij komt en is ook zo weer weg, maar met deze tips leg je de regenboog goed vast.

> Lees artikel

bewegende-dieren-fotograferen

BEWEGENDE DIEREN FOTOGRAFEREN

Hoe leg je het beste dieren vast als ze in beweging zijn?

> Lees artikel

beginnen-met-fotografie

BEGINNEN MET FOTOGRAFEREN

Je hebt besloten dat je wilt starten met fotografie. Maar waar begin je dan?

> Lees artikel

wat-is-compositie

WAT IS COMPOSITIE

Compositie kan je foto maken of breken. Ontdek onze belangrijkste tips om de beste compositie te gebruiken.

> Lees artikel


> BEKIJK MEER FOTOGRAFIETIPS