Vogelperspectief

Spelen met perspectieven: het vogelperspectief

Binnen fotografie bestaan verschillende perspectieven en beeldontwerpen. Door bijvoorbeeld bewust een perspectief in te nemen, kan je het object of de persoon kleiner of groter laten lijken en dus zwakker of indrukwekkender. Naast het normale perspectief, dat wil zeggen het perspectief op ooghoogte, zijn er bijvoorbeeld ook het kikker- en vogelperspectief.


Wat is het vogelperspectief?

Het vogelperspectief (ook wel high-angle shot genoemd) is het tegenovergestelde van het kikkerperspectief en biedt als hoge camerastand zicht of een bovenaanzicht van objecten. De camera is boven ooghoogte geplaatst. Daarom wordt het vogelperspectief ook wel bovenaanzicht genoemd. Het vogelperspectief ontstaat door de camera hoog te plaatsen en scherp naar beneden te kantelen. Dit perspectief is niet alleen geschikt voor overzichtsopnamen, maar biedt ook tal van mogelijkheden voor beeldcompositie.

vogelperspectief

Het effect van het vogelperspectief

Door de camera scherp te kantelen en vanuit vogelperspectief te kijken, lijken objecten vaak kleiner. Op deze manier kan het beeld gericht worden gemanipuleerd: vooral bij portretopnames ontstaat de interpretatie van zwakte, onderdanigheid, etc. Bovendien lijkt het object of de persoon kleiner dan in werkelijkheid. Vooral kinderen worden vaak onbewust gefotografeerd vanuit vogelperspectief, waardoor het hoofd onnatuurlijk groot lijkt en de rest van het lichaam onnatuurlijk klein. Dit resultaat wordt vooral bereikt met gebruik van een groothoeklens bij het fotograferen op korte afstand met een sterke kantelhoek. Dit gebeurt vaak al automatisch als de grotere volwassene een foto maakt van een kleiner kind.

Wanneer gebruik ik het vogelperspectief?

Op vogelperspectief gefotografeerd lijkt alles soms miniatuur. Afbeeldingen "van bovenaf" zijn meestal geschikt als overzichtsafbeeldingen, bijvoorbeeld van steden, dus straten en huizen, en landschappen. Hiervoor wordt meestal een uitkijkplatform of punt bezocht. Plan voordat je een fotoproject uitvoert eerst hoe je route naar dit uitkijkpunt is en of je hiervoor speciale voorbereiding nodig hebt. Denk bovendien goed na over welke camera-apparatuur handig is voor je project, je kunt niet altijd gemakkelijk terug om andere apparatuur te halen.


Soms is het makkelijker om je te beperken tot kleinere apparatuur en hierdoor alles compact op te kunnen bergen in een cameratas of camerarugzak, bijvoorbeeld bij het beklimmen van lange trappen om op je geplande uitzichtpunt te komen. Over het algemeen kan een statief handig zijn - maar als je op een uitkijkpunt bent dat beweegt of zelfs zwaait, zelfs als je dit zelf niet eens merkt, kunnen de minimale bewegingen bij lange sluitertijden tot onscherpte leiden. De stand van de zon is ook erg belangrijk, dit kan namelijk oppervlakken sterker benadrukken of structuren laten verdwijnen in de schaduw. Foto’s vanuit vogelperspectief zien er vaak vlak uit als ze vanaf grote hoogte en zonder voorgrond gefotografeerd worden. Maak je dus een vogelperspectief foto van bovenaf van een landschap, dan kan dit heel vlak lijken. Met klassieke ontwerpregels zoals de gulden snede of de regel van derden kun je het ontwerp bewust beïnvloeden.

LOWEPRO Nova 170 AW II

  • Stabiele handgreep
  • Comfortabele handriem
  • Individueel deelbaar


Bekijk het hier!

MANFROTTO Advanced2 Reisrugzak

  • Veelzijdige rugzak
  • Verdeeld in twee delen
  • Cameravak toegankelijk vanaf de zijkant
Bekijk het hier!

LEOFOTO RF-284CT + XB-32 Ranger Statief

  • Geschikt voor onderweg
  • Gemaakt van koolstof
  • 10 jaar garantie

 

Bekijk het hier!

 

De juiste lens

Zoals hierboven vermeld, is het de moeite waard om vooraf te overwegen welke camera-apparatuur nuttig is voor je fotografieproject. Afhankelijk van wat je wil fotograferen bepaal je of je een telelens of groothoeklens gebruikt. Met een telelens isoleer je interessante structuren en objecten omdat je hiermee erg veel kunt inzoomen en dus dichtbij de texturen en details komt. Met een groothoeklens maak je juist spannende panoramische foto’s, omdat je hiermee een breed beeld fotografeert.


Bij een groothoeklens moet je wel letten op de perspectiefvervorming: met een close-up ziet het er erg groot en absorberend uit, maar van ver weg ziet het er klein en onopvallend uit. Gebruik dit als stijlelement en vergroot ook nog bij hele korte brandpuntsafstanden. Probeer verschillende instellingen, composities en beelden uit en maak de meest indrukwekkende foto’s!

SONY FE 16-35mm F/4.0 G PZ

  • Groothoekzoom
  • Voor volledig frame
  • Stof- en vochtafstotend

Bekijk het hier!

SIGMA 10-20mm 1:4,0-5,6 EX DC HSM

  • Voor APS-C
  • Groothoekzoom
  • Interne scherpstelling

Bekijk het hier!

TAMRON SP 70-200mm F/2.8 DI VC USD G2

  • Telezoomlens
  • Met statiefklem
  • Voor volledig frame

Bekijk het hier!
 

 

Tip: Wist je dat? Als je de camera veel kantelt, dan ligt het verdwijnpunt van je opname onder de horizon. Het verdwijnt uit het beeld en storende elementen aan de horizon kunnen gemakkelijk worden weggelaten.

Meer inspiratie

Heb jij je fotografiestijl al gevonden? Ontdek ook onze tips voor architectuur- en landschapsfotografie. Hier zijn enkele spannende trucs die je kunt gebruiken om je fotografiestijl te verbeteren.


vogelperspektive 5

 

Terug naar de overzichtspagina