Vogels spotten

Genieten van de buitenlucht en onverwachtse ontmoetingen met vogels van alle soorten en maten, het is ontspanning en een avontuur tegelijkertijd. Vogels spotten is een hobby die bijna verslavend is. Alles wat je nodig hebt is open oren en open ogen, maar met een goede verrekijker wordt vogels kijken nog leuker. Je haalt namelijk de vogel écht dichtbij en dit geeft je de mogelijkheid om de vogel goed te kunnen identificeren.

Spotten | Verrekijkers | Tips bij het kiezen | Schemering | Gewicht | Goedkoop is duurkoop? | Nationale Vogeltelling

Waar kan je vogels het beste spotten?

Vogels spotten doe je in de achtertuin, in een park, vanaf je eigen balkon of in een mooi natuurgebied. In Nederland zijn er op veel plekken speciale vogelkijkhutten te vinden. Vanuit deze vogelkijkhut kun je onzichtbaar vogels kijken. Je kunt deze plekken vinden via een speciale vogelkijkhut website.

De verrekijkers voor vogelaars

In ons assortiment hebben wij de beste verrekijkers die geschikt zijn voor vogelaars. Hieronder zetten we er een aantal op een rij.

Nikon Monarch 7 10x30

De Nikon 10x30 is een verrekijker die geschikt is voor diverse activiteiten van wildobservaties tot wandelingen in de natuur. De verrekijker weegt nog geen 500 gram dus is ook nog eens eenvoudig mee te nemen.

Bekijk hier

BUSHNELL ENGAGE 10X42

De Bushnell Engage 10x42 is een ergonomisch ontworpen dakkant verrekijker die je in alle weersomstandigheden kunt gebruiken dankzij de vuil- en vochtwerende coating.

Bekijk hier

SWAROVSKI EL 8X32 WB GROEN

De EL 8X32 WB groen is voorzien van multi-coated HD-glazen en Field Flattener lenzen heb je met deze kijker altijd scherpe en heldere beelden.

Bekijk hier

Leica Ultravid 8x42 HD Plus

De Leica 8x42 Ultravid HD verrekijker is een ideale metgezel voor outdoor activiteiten zoals vogels kijken, jagen, wandelen etc.

Bekijk hier

Zeiss 8x42 SF Victory

De Zeiss 8x42 SF Victory is de perfecte verrekijker voor het observeren van vogels. Dankzij de Ultra-FL lens ervaar je kleurgetrouwe en haarscherpe beelden, ook bij schemerlicht.

Bekijk hier

Swarovski NL Pure 8X42

De Swarovski NL Pure heeft een verbeterd ergonomisch design waardoor de kijker nog beter in de hand ligt. Voor een ontspannen kijkbeleving.

Bekijk hier

Tips bij het kiezen van de juiste verrekijker

Er zijn veel verschillende verrekijkers op de markt die geschikt zijn voor vogelaars. Het is fijn om zelf te weten waar je op moet letten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een verrekijker die 10x vergroot of een verrekijker die 8x vergroot. Met een vergroting van 10x zit je extra dicht op de vogel. Een nadeel is dat een vaste hand een vereiste is, anders heb je een trillend beeld. Over het algemeen is een vergroting van 8x ook voldoende bij het vogel spotten. De keuze tussen 8x of 10x vergroting is dus een persoonlijke voorkeur. Je kunt dit dus het beste zelf uittesten.

Schemering

Waar en wanneer je de vogels gaat spotten is belangrijk om mee te laten wegen in je keuze voor de verrekijker. Wil je vaak de vroege vogels opzoeken? Kies dan voor een verrekijker met een schemergetal van boven de 18. Houdt er bij de keuze van je verrekijker ook rekening mee dat een bos vaak donkerder is dan een open veld. Hier pas je dus ook het schemergetal op aan.

Je berekent het schemergetal als volgt: vermenigvuldig de diameter van het objectief met de vergrotingsfactor en trek uit dit getal de wortel. Een voorbeeld: een kijker van 8X40 heeft een schemergetal van 17.9. Alle kijkers met een schemergetal van rond de 15 zijn vooral geschikt voor dag gebruik.

Gewicht van de kijker

Het gewicht van de verrekijker maakt vooral uit wanneer je er veel mee op pad wilt gaan. Als je de kijker vooral gebruikt vanuit een vogelkijkhut of vanuit huis, dan kan een zwaarder model geen kwaad. Voor de wandelende spotter is het prettig om een verrekijker van een lichter gewicht mee te brengen. Het is de moeite waard om hier rekening mee te houden.

vogel

Goedkoop is duurkoop?

Verrekijkers zijn er in verschillende prijsklassen maar wil je echt een kwalitatief goede kijker dan lopen de prijzen al snel op. Bedenk wel dat een verrekijker waarschijnlijk jaren meegaat en het een waardevolle investering is. Merken zoals Swarovski of Leica hebben goed glaswerk en geven hierdoor een helder, kleurecht beeld. Dit kan ook zorgen voor minder vermoeide ogen, en dat is zeker wat waard.

Nationale Tuinvogeltelling

Elk jaar kun je meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling. Een speciaal weekend dat is opgezet door de Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Zo proberen zij in kaart te brengen hoe de vogels in ons land onze tuinen gebruiken in de winter.

Ben je benieuwd naar de vogel top 25? Kijk dan even op de website van de vogelbescherming en doe mee.

Meer inspiratie

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan de volgende artikelen of inspiratieblogs.

zo-fotografeer-je-een-regenboog

EEN REGENBOOG FOTOGRAFEREN

Hij komt en is ook zo weer weg, maar met deze tips leg je de regenboog goed vast.

> Lees artikel

bewegende-dieren-fotograferen

BEWEGENDE DIEREN FOTOGRAFEREN

Hoe leg je het beste dieren vast als ze in beweging zijn?

> Lees artikel

beginnen-met-fotografie

BEGINNEN MET FOTOGRAFEREN

Je hebt besloten dat je wilt starten met fotografie. Maar waar begin je dan?

> Lees artikel

wat-is-compositie

WAT IS COMPOSITIE

Compositie kan je foto maken of breken. Ontdek onze belangrijkste tips om de beste compositie te gebruiken.

> Lees artikel


> BEKIJK MEER FOTOGRAFIETIPS