Alles over vogels kijken

Vogels kijken is een hobby die je bijna overal kunt uitvoeren: je vindt immers bijna overal vogels van alle soorten en maten. Alles wat je nodig hebt, zijn je oren en je ogen. Ook kan een verrekijker goed van pas komen. Je haalt namelijk de vogel écht dichtbij en dit geeft je de mogelijkheid om de vogel goed te kunnen identificeren.

Spotten | Verrekijkers | Tips bij het kiezen | Schemering | Gewicht | Goedkoop is duurkoop? | Nationale Vogeltelling

Waar kan je vogels het beste spotten?

Vogels kijken kun je overal doen: in de achtertuin, in een park, vanaf je eigen balkon of in een mooi natuurgebied. In veel natuurgebied zijn er op zelfs speciale vogelkijkhutten te vinden. Vanuit deze vogelkijkhut kun je onzichtbaar naar vogels kijken

De verrekijkers voor vogelaars

In ons assortiment hebben wij de beste verrekijkers die geschikt zijn voor vogelaars. Hieronder zetten we er een aantal op een rij.

Nikon Monarch 7 10x30

De Nikon 10x30 is een verrekijker die geschikt is voor diverse activiteiten van wildobservaties tot wandelingen in de natuur. De verrekijker weegt nog geen 500 gram dus is ook nog eens eenvoudig mee te nemen.

Bekijk hier

BUSHNELL ENGAGE 10X42

De Bushnell Engage 10x42 is een ergonomisch ontworpen dakkant verrekijker die je in alle weersomstandigheden kunt gebruiken dankzij de vuil- en vochtwerende coating.

Bekijk hier

SWAROVSKI EL 8X32 WB GROEN

De EL 8X32 WB groen is voorzien van multi-coated HD-glazen en Field Flattener lenzen heb je met deze kijker altijd scherpe en heldere beelden.

Bekijk hier

Leica Ultravid 8x42 HD Plus

De Leica 8x42 Ultravid HD verrekijker is een ideale metgezel voor outdoor activiteiten zoals vogels kijken, jagen, wandelen etc.

Bekijk hier

Zeiss 8x42 SF Victory

De Zeiss 8x42 SF Victory is de perfecte verrekijker voor het observeren van vogels. Dankzij de Ultra-FL lens ervaar je kleurgetrouwe en haarscherpe beelden, ook bij schemerlicht.

Bekijk hier

Swarovski NL Pure 8X42

De Swarovski NL Pure heeft een verbeterd ergonomisch design waardoor de kijker nog beter in de hand ligt. Voor een ontspannen kijkbeleving.

Bekijk hier

Tips bij het kiezen van de juiste verrekijker

Er zijn veel verschillende verrekijkers die geschikt zijn voor vogelaars. Het is fijn om zelf te weten waar je op moet letten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een verrekijker die 10x vergroot of een verrekijker die 8x vergroot. Met een vergroting van 10x zit je extra dicht op de vogel. Een nadeel is dat een vaste hand vereist is, anders heb je een trillend beeld. Over het algemeen is een vergroting van 8x ook voldoende bij het vogel spotten. De keuze tussen 8x of 10x vergroting is dus een persoonlijke voorkeur. Je kunt dit dus het beste zelf uittesten.

Schemering

Waar en wanneer je de vogels gaat kijken, is belangrijk om mee te laten wegen in je keuze voor de verrekijker. Wil je vaak de vroege vogels opzoeken? Kies dan voor een verrekijker met een schemergetal van boven de 18. Houd er bij de keuze van je verrekijker ook rekening mee dat een bos vaak donkerder is dan een open veld. Hier pas je dus ook het schemergetal op aan.

Je berekent het schemergetal als volgt: vermenigvuldig de diameter van het objectief met de vergrotingsfactor en trek uit dit getal de wortel. Een voorbeeld: een kijker van 8X40 heeft een schemergetal van 17.9.

Gewicht van de kijker

Het gewicht van de verrekijker maakt vooral uit wanneer je er veel mee op pad wilt gaan. Als je de kijker vooral gebruikt vanuit een vogelkijkhut of vanuit huis, dan kan een zwaarder model geen kwaad. Voor de wandelende spotter is het prettig om een verrekijker van een lichter gewicht mee te brengen. Het is de moeite waard om hier rekening mee te houden.

vogel

Goedkoop is duurkoop?

Verrekijkers zijn er in verschillende prijsklassen, maar wil je echt een kwalitatief goede kijker dan lopen de prijzen al snel op. Bedenk wel dat een verrekijker waarschijnlijk jaren meegaat en het een waardevolle investering is. Verrekijkermerken als Swarovski of Leica hebben goed glaswerk en geven hierdoor een helder, kleurecht beeld. Dit kan ook zorgen voor minder vermoeide ogen en dat is zeker wat waard.

Meer inspiratie

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan de volgende artikelen of inspiratieblogs.

verrekijker keuzehulp

VERREKIJKER KEUZEHULP

Je wil een verrekijker aanschaffen. Maar welke kies je dan?

> Lees artikel

dieren

HOE WERKT EEN VERREKIJKER?

Hoe werkt een verrekijker nu precies?

> Lees artikel

vliegtuig

VLIEGTUIG SPOTTEN

Vliegtuig spotten, een fascinerende hobby. Ontdek onze belangrijkste tips.

> Lees artikel

vogelspotten

VOGELS SPOTTEN

Vogels je ziet ze overal. Maar waar moet je op letten bij het spotten?

> Lees artikel