Wat is de brandpuntsafstand van een objectief

Elk objectief heeft een brandpuntsafstand. Maar wat is het precies? Hoe beïnvloedt het jouw foto? Wat is het verschil tussen een variabele of vaste waarde? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.

Brandpuntsafstand | BeeldhoekZoom vs. PrimeBerekenenFotograferen

 

sony

Wat is een brandpuntsafstand?

De brandpuntsafstand van een camera is de ruimte tussen de lens en het punt waar inkomende lichtstralen weer samenkomen. De lichtstralen worden door de lens gebroken en komen weer samen in de sensor van je camera. De brandpuntsafstand herken je aan het aantal millimeters op het objectief. Dit getal geeft de afstand aan waarbij de lichtbundels samenkomen op de camerasensor, en dus de brandpuntsafstand.

Heel erg technisch allemaal. Belangrijker is dat je weet wat het doet tijdens het fotograferen. De brandpuntsafstand bepaalt hoeveel te zien is op je foto's en hoe groot het onderwerp in beeld komt.

Brandpuntsafstand en beeldhoek

Het heeft dus veel invloed op jouw foto’s. De brandpuntsafstand zelf geeft aan hoe ver je zoomt. Samen met de beeldhoek beïnvloedt het hoeveel erin beeld komt.

Handig te onthouden:

  • Hoe kleiner de brandpuntsafstand, hoe groter de beeldhoek. Dit noemen we groothoek. Je brengt meer in beeld. Er is dan ook meer te zien op jouw foto’s.
  • Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe kleiner de beeldhoek. Dit noemen we zoom of tele. Je haalt alles dichterbij. Er is dan ook minder te zien op jouw foto’s.

Een groothoeklens geeft daarom een ander beeld dan een telelens.

Zoom versus prime: variabele of vaste brandpuntsafstand

Objectieven zijn te verdelen in zoomlenzen en primelenzen. Dit hangt af van de brandpuntsafstand. Is deze variabel of vast?

Zoomlens

Een zoomlens is een objectief met een variabele brandpuntsafstand. Het objectief heeft twee waarden. Een minimale en maximale, ofwel je zoombereik. Van de uiterste hoek tot de maximale stand. Dit biedt uitkomst in situaties waarbij het moeilijk is dichterbij te komen. Zo krijg je toch een andere foto zonder te verplaatsen.

Populaire zoomlenzen: 24-70mm, 18-135mm, 28-75mm, 70-200mm en 100-400mm

Alle zoomlenzen

Primelens

Een primelens is een objectief met een vaste brandpuntsafstand. Zoomen is hierdoor niet mogelijk. Je moet creatief te werk gaan. Daar hoort meer bewegen bij. Wil je minder in beeld? Dan moet je dichterbij je onderwerp komen. Wil je juist meer in beeld brengen? Dan moet je een paar stappen naar achter doen.

Populaire primelenzen: 35mm, 50mm en 100mm

Alle primelenzen

sony

Effectieve brandpuntsafstand berekenen

De waarden op je objectief is niet altijd de werkelijke, ofwel effectieve, brandpuntsafstand. Dit komt door de grootte van je camerasensor. Ook dit is een bepalende factor in hoe groot het onderwerp in beeld komt.

Heb je een full frame camera? Dan komt alles in beeld. Heeft jouw camera een cropsensor? Dan komt het beeld dichterbij dan de waarde aangeeft. De effectieve brandpuntsafstand ligt dus ergens anders. Ontdek meer hierover op onze full frame versus cropsensor pagina.

Wil je de effectieve waarde berekenen? Gebruik dan de volgende berekening:

Cropfactor van de camera x Brandpuntsafstand (in mm) = Effectieve brandpuntsafstand (in mm)

Welke brandpuntsafstand heb je nodig?

Verschillende objectieven met verschillende brandpuntsafstanden. Maar welke heb je nodig? Hoe weet je welke bij jou en je foto-ambities past? We hebben de bekendste type objectieven op een rij gezet. Ook zie je voor welk type fotografie ze geschikt zijn.

fisheye lens

Fisheye lens: 7,5 tot 15mm

Fisheye lenzen hebben een zeer kleine brandpuntsafstand met een extreem grote beeldhoek. Je brengt enorm veel in beeld. Dit maakt deze objectieven ideaal op evenementen en festivals. Ze zijn ook ideaal voor creatieve fotografie. De lens loopt bol wat zorgt voor een bolvormig-effect.

Alle Fisheye lenzen

groothoeklens

Groothoeklens: 12 tot 35mm

Groothoeklenzen hebben een kleine brandpuntsafstand met een grote beeldhoek. De lens heeft een lichte bolvorming. Hierdoor geeft het een wijds landschap weer. Daarom zijn deze objectieven uitstekend voor landschapsfotografie. Ze zijn ook ideaal bij interieurfotografie. Het geeft de hele ruimte goed weer.

Alle groothoeklenzen

portretlens

Portretlens: 50 tot 85mm

Portretlenzen komen het meest overeen met het menselijk oog. De lens heeft een normale beeldhoek. De brandpuntsafstand is daarnaast niet klein of groot. Dit maakt deze objectieven ideaal voor verschillende soorten fotografie. Vooral bij portretten werken deze objectieven optimaal.

Alle portretlenzen

telelens

Telelens: 70 tot 300mm

Telelenzen hebben een grote brandpuntsafstand met een kleine beeldhoek. Je haalt alles dichterbij. Zo maak je van de grootste afstand een prachtige foto van jouw onderwerp. Deze objectieven lenen zich daarom uitstekend voor diverse soorten fotografie. Vooral bij sport- en natuurfotografie.

Alle telelenzen

super telelens

Super telelens: 300 tot 600mm

Super telelenzen komen overeen met een telescoop. De objectieven hebben een extreem grote brandpuntsafstand en een hele kleine beeldhoek. Hierdoor maak je foto’s van de kleinste details terwijl je onderwerp super ver weg is. Dit maakt deze objectieven perfect voor sterrenfotografie.

Alle super telelenzen

Kort & krachtig

Alle keuzehulpen