Fisheye

Creëer een magische wereld met een fisheye lens

Fotograferen met het effect van een lachspiegel, een wereld waarin alles wat recht is krom wordt en waarin perspectief compleet uit zijn verband wordt gerukt. Dit is het effect van een fisheye lens. Creatief, een gimmick of kun je er professioneel mee werken? En wanneer je voor een fisheye lens kiest, waar let je dan op? In dit artikel lees je hier meer over.

Wat is een fisheye | Wanneer koop ik een fisheye? | Waar moet je op letten? | Voor- en nadelen | Welk merk kies je?

Wat is een fisheye lens?

Foto's geschoten met een fisheye lens vallen meteen op. Het beeld laat een vervreemde wereld zien, waarin alles wat dichtbij staat reusachtig groot lijkt en alles wat verder staat, piepklein op de foto komt.

De beeldhoek van een fisheye lens is groot, met tot wel 180° zicht. Let er dus wel goed op wat er, door deze enorme hoek, in het beeld te zien is. De enorme beeldhoek zorgt verder ook voor de kromme lijnen in het beeldveld. Hierdoor kun je beelden creëren met een sterk vertekend beeld, maar deze beeldhoek kan er ook voor zorgen dat je bepaalde architectuur of landschappen in één foto vast kunt leggen.

Bij lenzen met een beeldhoek van 180° of meer is het zelfs mogelijk de gehele hemelkoepel in één foto vast te leggen.

Wanneer koop ik een fisheye lens?

Welke soort lens je aanschaft hangt af van de artistieke keuzes van jou als fotograaf. Een fisheye lens biedt je unieke mogelijkheden voor het creëren van creatieve beelden. Bij het fotograferen van een portret kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je onderwerp van boven vast te leggen. De fisheye lens maakt het hoofd groot en het lichaam klein, waardoor je een vervreemdend effect creëert.

Een andere manier om bijzondere beelden vast te leggen, is door gebouwen die al over kromme lijnen beschikken te combineren met rechte lijnen van omringende gebouwen. Wanneer je een zeer brede compositie wilt vangen in een beeld kan een fisheye lens uitkomst bieden, er kan namelijk met een grotere beeldhoek worden gewerkt dan bij de standaard groothoeklens.


Fisheye lens kopen; waar moet ik op letten?

Er zijn twee verschillende soorten fisheye lenzen, de circulaire en diagonale. Bij het circulaire ontwerp is het objectief in staat om 180° beelden te projecteren als een cirkel in het camera frame. De onderwerpen krijgen een vertekend beeld en worden omhuld door een zwart oppervlak. De typische bekende fisheye look.

Bij de diagonale fisheye lenzen wordt het complete beeldoppervlak gebruikt om de projectie weer te geven. Dit heeft als gevolg dat er nog meer pixels worden benut, wat resulteert in een mindere bolvorming in de foto. Dit type fisheye lenzen is effectief bij het vastleggen van stadsgezichten, het interieur van gebouwen en optredens in concertzalen.

"Een fisheye lens is een supergroothoeklens met een korte brandpuntsafstand, de vervormingen komen tot stand door de grote beeldhoek."

Voor- en nadelen op een rijtje

Voordeel

Een voordeel van het perspectief van een fisheye lens is dat de vertekeningen juist het effect geven waarmee beelden een warmer geheel worden. Een fisheye lens is ideaal in een situatie waarin een groot terrein moet worden vastgelegd. Dit komt door de grote beeldhoek van de lens. De enorme beeldhoek en de lichtsterkte maken de fisheye ideaal voor astrofotografie

Nadeel

Ondanks dat de beelden vreemd aandoen, komt de fisheye lens overeen met het perspectief vanuit de lens van het menselijk oog. Enig verschil is dat ons gezichtsveld zich slechts beperkt tot een hoek van rond de 45° en het verkleinde beeld van een fisheye lens daarmee niet realistisch aanvoelt. Ook is een fisheye lens niet geschikt voor serieuze portretten vanwege de vertekeningen.

Welk merk kies je?

Ben je op zoek naar een bepaald merk? Wij hebben diverse topmerken:

Samyang | Meike | Sigma | 7artisans

Top 10 fisheye lenzen:

Alle blogs