groothoek

Groothoeklens kopen: waar moet ik op letten?

Ja, is het tijd voor het uitbreiden van de collectie lenzen? Groothoeklenzen zijn echt een unieke toevoeging! Deze lenzen zijn namelijk inzetbaar voor zowel de stad, interieur en natuur. We gaan je meenemen in de wereld van de groothoeklens.

Snel naar: Wat is een groothoeklens?Soorten groothoeklenzen?Voor- en nadelenWanneer koop ik een groothoeklens?Wat fotografeer ik met een groothoeklens?

Wat is een groothoeklens?

Voordat we je de details van een groothoeklens kunnen vertellen, is het verstandig om te weten wat een groothoeklens eigenlijk allemaal doet. Eigenlijk zegt de naam het al wel, de lens heeft een grote beeldhoek. Hiermee maak je foto’s met een breed beeldaspect. Deze heeft de lens te danken aan de korte brandpuntsafstanden die groothoeklenzen hebben. De brandpuntsafstand bepaalt namelijk hoe lang de afstand tussen de sensor en het objectief wordt en hoe breed de beeldhoek. De brandpuntsafstand wordt uitgedrukt in millimeter en de beeldhoek in graden.

groothoeklenzen

Soorten groothoeklenzen

Groothoeklenzen hebben dus een korte brandpuntsafstand en een grote beeldhoek. Als je snel wil weten of het een groothoeklens is, kan je 10mm en 35mm als leidraad nemen als logische afstanden. Er zijn groothoeklenzen met een vast brandpunt; met deze lenzen kan je alleen brede beelden maken. Er zijn ook groothoeklenzen met een variabel brandpuntsafstand. Met deze lenzen behoud je ook de mogelijkheid om ingezoomde beelden te maken.

Alle groothoeklenzen

Voor- en nadelen op een rij

Het fotograferen met een groothoeklens heeft een aantal bijkomstigheden waar je goed op moet letten. Natuurlijk zijn er voor- en nadelen aan elk soort objectief. We gaan je helpen om de afweging te maken of de groothoeklens een verrijking is voor jou!

Voordelen groothoeklens

 Een breder bereik vastleggen in één beeld

 Storende elementen vervagen door de focus op de voorgrond

 Ruimtes lijken groter op jouw afbeeldingen

 Speelse mogelijkheden met lijnen en vervormingen

Nadelen groothoeklens

 Perspectivische vertekeningen

 Voorwerpen worden anders vastgelegd dan wanneer je er naar kijkt

 Gezichten aan de rand van een foto krijgen een gekke vorm

Wanneer koop ik een groothoeklens?

Het antwoord ligt misschien meer voor de hand dan je zou denken. Een groothoeklens kies je eigenlijk voornamelijk wanneer je veel op jouw foto wilt kunnen vastleggen. Gaat jouw hart sneller kloppen als je denkt aan het vastleggen van prachtige natuurgebieden of juist de grote imposante gebouwen in het stadscentrum? Dan zijn groothoeklenzen ideaal voor jou. Want door de korte brandpuntsafstand van de groothoeklenzen heb je altijd de grote beeldhoek tot je beschikking. Dit zorgt ervoor dat je veel kunt vastleggen en jouw totale zicht kunt vangen op jouw beeldmateriaal. Natuurlijk zitten er haken en ogen aan de grote beeldhoek, maar hier hebben we het straks over. Wanneer je een groothoeklens gebruikt met zoomfunctie kan je de lens uiteraard voor meer soorten fotografie gebruiken.

Onze top groothoeklenzen:

Onze top groothoeklenzen

Wat fotografeer ik met een groothoeklens?

Door de brede beeldhoek krijg je zoals eerder benoemd met een groothoeklens alles gemakkelijker in één beeld. Dit is handig bij landschaps-, stads- en interieurfotografie. Er zijn ook soorten fotografie waarvoor je beter voor een andere lenzen kan kiezen. Groothoeklenzen gebruik je bijvoorbeeld liever niet bij het maken van (close-up) portretfoto’s.

Meer blogs lezen?

Wil je meer weten over lenzen? Kijk dan vooral op één van deze pagina’s.