Macrolens kopen: waar moet ik op letten?

Macrolenzen worden voornamelijk gebruikt in de natuurfotografie omdat je hiermee zelfs de kleinste details kunt vastleggen. Maar wat is een macrolens nu precies en welke voordelen heeft het? In deze blog gaan we je alles uitleggen over macrolenzen.

Snel naar: Wat is een macrolens?Wanneer koop ik een macrolens?Voor- en nadelenWat fotografeer ik met een macrolens?

Canon EF 28mm macrolens

Wat is een macrolens?

Een macrolens is ideaal om de kleinste details vast te leggen. Van munten tot aan de kleinste insecten. De meeste macrolenzen hebben een vergrotingsfactor van 1:1. Het onderwerp wordt dan op ware grootte vastgelegd.

Ook het brandpuntsafstand, het scherpstelafstand en het diafragma spelen een belangrijke rol bij macrolenzen. Het brandpuntsafstand bepaalt namelijk of jijzelf als fotograaf dicht bij het onderwerp moet staan of dat de camera dat doet voor jou. Het brandpuntsafstand kan variëren van 50 tot 200mm.

Het scherpstelafstand bepaalt hoe dicht je op het onderwerp kunt scherpstellen. Hoe korter de scherpstelafstand is hoe dichter je op je onderwerp scherpstelt.

Het diafragma bepaalt hoe goed het onderwerp eruit springt. Hoe groter het diafragma, hoe
onscherper de achtergrond en hoe scherper de voorgrond, dus het onderwerp. Dit effect noemen we ook wel het bokeh-effect. Een macrolens met een vast diafragma zorgt daarbij voor een betere kwaliteit foto’s dan eentje met een variabel diafragma.

Alle macrolenzen

 

Voor- en nadelen op een rij

Voordelen macrolens

 1:1mm; alles op ware grootte

 Duidelijke details

 Mooie scherptediepte

Nadelen macrolens

 Je moet dicht op het onderwerp komen met een klein brandpuntsafstand

 Bewegingsonscherpte goed te zien in details als je geen vaste hand hebt

Wanneer koop ik een macrolens?

Een macrolens is een mooie aanvulling op je foto-uitrusting als je de kleinste details wilt vastleggen. Met een macrolens gaat dit het beste, aangezien je op een zo’n kort mogelijk afstand een scherpe foto kan maken. Daarbij wordt elk detail op ware grootte vastgelegd zodat je het beeld ook daadwerkelijk overkomt met de werkelijkheid. Of dit nu in de natuur of met productie is, alles wordt op ware grootte vastgelegd.

Daarbij kan je een macrolens door de verschillende brandpuntsafstanden ook gebruiken voor het maken van portetten, vooral de objectieven met een brandpuntsafstand van 100mm.

In ons assortiment heb je de keuze uit macrolenzen met diverse brandpunts- en scherpstelafstanden.

Wat fotografeer ik met een macrolens?

Met een macrolens heb je verschillende mogelijkheden wat je kan fotograferen. In eerste instantie wordt een macrolens gebruikt voor het vastleggen van de kleinste details. Dus ideaal voor macrofotografie, natuurfotografie en productfotografie. Maar door verschillende brandpuntsafstanden kun je het ook ideaal gebruiken voor portretten.

Welke macrolens moet ik kopen?

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste macolens? Wij hebben alvast een top 10 macrolenzen voor jou op een rijtje gezet:

Meer lezen?

welke lens moet ik kopen

WELKE LENS MOET IK KOPEN?

Weet je nog niet helemaal welke lens je nodig hebt? Lees dan gauw verder.

> Lees artikel