Silhouetfoto

Wat is een silhouetfoto?

Wat is een silhouetfoto? | Hoe maak je een silhouetfoto | In de studio | Tips voor silhouetfoto's

Een silhouet kennen we allemaal wel, de bekende zwarte schaduw die ontstaat wanneer je te veel tegenlicht hebt. Soms wil je deze bewust, maar meestal ontstaat deze schaduw onbewust. Zeker wanneer je in de automatische stand fotografeert. In dit artikel vertellen wij je alles over het maken van een silhouetfoto en geven we je ook nog een paar tips, zodat jij de mooiste foto’s kan gaan maken.

Wat is een silhouetfoto

Een silhouetfoto spreekt eigenlijk voor zich, maar we zullen het nog even kort uitleggen. Een silhouet is een zwarte schaduw die ontstaat wanneer je te maken hebt met tegenlicht. Het silhouet is eigenlijk één zwart of grijs vlak waarbij alleen de omtrek van het voorwerp duidelijk te zien is. Door het ontbreken van de details krijgt een foto veel meer spanning. Maar hoe maak je een silhouetfoto? Want een spannende foto wil iedereen maken, toch?

Hoe maak je een silhouetfoto

We kunnen je geen uitgeschreven instellingen op papier geven als je aan de slag gaat met het maken van silhouetfoto’s. Maar wel waar je op kunt letten om een goed silhouet te creëren. De scherpstelling is bij dit soort foto’s niet heel ingewikkeld, je stelt namelijk scherp op je hoofdonderwerp. Maar wat hier meer een uitdaging is, is het focussen op de overgang van het hoofdonderwerp naar de achtergrond. We geven je een paar tips om je te helpen bij het optimaliseren van het silhouet. Door een korte sluitertijd en klein diafragma te gebruiken, onderbelicht je eenvoudig je foto, zodat je silhouet minder details krijgt en wanneer je een lage ISO-waarde neemt, creëer je minder ruis in de zwarte delen. Dit valt nogal op in de zwarte vlakken.

Silhouetten in de studio

Er zijn natuurlijk veel verschillende manieren om silhouetfoto’s te maken; buiten, in gebouwen of in de studio. Maar hoe doe je het in de studio waar geen ruimte is voor daglicht? Als je genoeg tegenlicht creëert is het al gauw mogelijk om een silhouet te maken. De lichtbron moet voor het grootste gedeelte van de achterkant van je voorwerp komen.

Tips voor het maken van een silhouetfoto

Om aan de slag te kunnen hebben wij een aantal tips voor je gebundeld. Na het lezen is het tijd om het te gaan oefenen en te gaan doen. Fotograferen leer je tenslotte alleen maar wanneer je het gaat doen.

Achtergrond lichter dan je onderwerp

Het allerbelangrijkste bij het creëren van een silhouet is de verhouding van het contrast tussen de achtergrond en het onderwerp wat je wilt vastleggen. De achtergrond moet namelijk veel lichter zijn om een silhouet te creëren. Het makkelijkste is om te starten met het maken van foto’s tegen het (zon)licht in, waarbij de lucht onderdeel is van de achtergrond. De achtergrond hoeft niet altijd te bestaan uit de lucht, maar probeer ook een grote lamp, schermen of juist ramen als achtergrond. Oh ja en vergeet onderwater niet, dat kan ook!

Duidelijke vormen creëren

Een silhouet verliest veel details als hij goed gelukt is. Om het onderwerp van jouw foto duidelijk te houden voor de kijkers is het echter belangrijk om bepaalde dingen in de gaten te houden. Zorg dat het silhouet een duidelijke vorm heeft en het onderwerp te herkennen is. Let bijvoorbeeld op dat het silhouet goed los is van de achtergrond en niet samensmelt met andere donkere delen van de foto.

Knijp je ogen samen en zie het voor je

Ben je benieuwd of je de ideale situatie hebt gevonden voor een foto? Knijp dan eventjes je ogen samen om nog beter te kunnen beoordelen of de situatie echt geschikt is. Een camera is namelijk beperkt in een dynamisch bereik, dit houdt in dat een camera minder goed in één beeld zowel heel licht als heel donker kan vastleggen. Wanneer wij het onderwerp nog ‘gewoon’ zien, kan een camera dit niet vastleggen als een silhouet.

Tijdstip silhouetfoto’s maken

Fotograferen kan niet zonder het juiste licht, maar wat is het ideale moment voor het maken van silhouetfoto’s? Het begin of juist het einde van de dag is vaak het meest geschikt. De zon is dan namelijk laag aan de hemel waardoor de lucht niet te ver boven de grond fel is van kleur. Daarnaast hebben de zonnestralen een horizontale richting, dit zorgt ervoor dat er gemakkelijk één deel van het onderwerp in een schaduw valt. Het grootste gedeelte van de foto’s worden gemaakt bij zonsopkomst of zonsondergang.
Maar ook net na zonsondergang kan je nog goede platen schieten. Het uur erna wordt namelijk ook wel het blauwe uurtje genoemd. De lucht is namelijk niet gelijk zwart, maar het onderwerp in de schemering wordt wel snel donker. Ideaal voor silhouetten dus!

Nabewerking voor meer contrast

Is het toch nog te licht voor een goed silhouet? Laat je dan niet afschrikken, want achteraf kan je het silhouet versterken door het gebruiken van Photoshop of Lightroom. In deze programma’s kan je het contrast in de foto vergroten en/of de donkere tinten nog donkerder maken.

Witbalans beïnvloeden

Naast het contrast en het nog donkerder maken van je foto is er ook nog te spelen met de witbalans. Dit zorgt ervoor dat je foto speciale kleuren en creatieve effecten krijgt. De foto’s bestaan vaak uit een beperkt aantal kleuren: het onderwerp is zwart/donkergrijs en de achtergrond (als het een lucht is) heeft een beperkt aantal kleuren.
Wanneer je de witbalans beïnvloed, kan je kleuren warmer of koeler maken, het is maar net wat je wilt en wat de foto nodig heeft. Het veranderen van de witbalans kan je doen tijdens het fotograferen of in de nabewerking (alleen als je in RAW fotografeert).

Silhouet als kader

Wil je nog meer creativiteit in je foto’s realiseren? Maak in plaats van een silhouet van het onderwerp, juist een silhouet van de omgeving van je onderwerp. Zo creëer je een kader om de aandacht te richten op het onderwerp dat juist verlicht is.

Automatische stand achter wegen laten

De silhouetvorming is voor onze camera’s superingewikkeld om goed te doen. De automatische stand krijgt namelijk een veel langere sluitertijd om de onderbelichte delen alsnog uit te lichten. Wat ook nog kan is dat je camera de interne flitser uitklapt om zelf het onderwerp te belichten. Dan is het dus tijd om over te stappen op het fotograferen in de manual-modus. Dan kan je vanaf nu zelf veel invloed uitoefenen op de silhouetten die je vastlegt.

Genoeg informatie en tips verzameld, op naar buiten! Wil je nog meer leren over hoe je verschillende foto’s kan maken of juist je foto’s kan bewerken, neem een kijkje bij onze fotografietips!

Meer blogs lezen?

Bekijk ook eens deze blogs: