zoomlens

Wat is een zoomlens?

Lenzen, je hebt ze in allerlei soorten, maten en prijscategorieën. Mocht je opzoek gaan naar een zoomlens, dan kom je er al snel achter dat het aanbod tegenwoordig enorm is. Maar wat is een zoomlens precies? Wat kun je er mee fotograferen en hoe maak jij de beste keuze? In dit blog zetten we alles voor je op een rijtje!

Zoomlens

Eigenlijk spreekt het voor zich, een zoomlens is een lens met een variabel brandpuntafstand. Dit maakt het gemakkelijk om tijdens het fotograferen onderwerpen dichterbij te halen, zonder dat je zelf van je plek hoeft te komen. Dit doe je door simpelweg aan de ring op de lens te draaien. Vaak zie je de lens fysiek veranderen, zo wordt hij bijvoorbeeld langer of korter. Uiteraard zijn hier ook uitzonderingen in waarbij de lens altijd dezelfde lengte behoudt.

Een zoomlens is anders ontworpen als bijvoorbeeld een primelens. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het feit dat de verschillende brandpuntafstanden ook mogelijk moeten zijn. Maar wat zijn de gevolgen hiervan voor jou als fotograaf? Je zult het voornamelijk gaan merken op het gebied van licht. Zoomlenzen hebben vaak een kleiner maximaal diafragma, die meestal niet over het volledige zoombereik hetzelfde is, waardoor de lens minder licht binnen laat. Dit zul je voornamelijk merken in situaties met weinig licht.


Alle zoomlenzen


zoomlens

De voor- en nadelen op een rij

Alle lenzen beschikken over voor- en nadelen, zo ook de zoomlens. Houdt hierbij in gedachten dat wat voor de één een nadeel kan zijn, juist voor de ander een voordeel is. Dit is helemaal afhankelijk van jouw wensen en eisen. Wij helpen je graag om de afweging te maken of een zoomlens een goede optie voor jou is.

Voordelen zoomlens

 Verander je standpunt eenvoudig door in en uit te zoomen, zonder dat je zelf hoeft te verplaatsen.

 Veelzijdig en praktisch door het grote bereik.

 Wisselen van lenzen wordt bijna overbodig.

Nadelen zoomlens

 Minder scherpte en detail vergeleken een primelens, omdat de lens over het gehele bereik moet presteren.

 Over het algemeen zijn ze wat zwaarder en wat langzamer qua autofocus.

 Ze kunnen vrij prijzig zijn als je voor een optimale kwaliteit wil kiezen.

Wanneer koop ik een zoomlens?

Een zoomlens is vaak een mooie toevoeging aan je foto set-up, maar het is verstandig om een goede overweging te maken door het vaak stevige prijskaartje. Gelukkig worden de meeste camera’s, die geschikt zijn voor beginners, geleverd met een standaard kitlens. Dit zijn vaak lenzen met en brandpuntsafstand tussen de 15 – 55 millimeter en deze zijn ideaal om te oefenen.

Heb jij een camera zonder standaard zoomlens of ben je toe aan de volgende stap? Dan is een zoomlens zeker het overwegen waard. Met een zoomlens gaat er namelijk een wereld aan fotografische mogelijkheden voor je open, omdat je gebruik kunt maken van een grote variëteit aan brandpuntafstanden. Daarnaast heb je vaak aan die ene zoomlens genoeg. Als je er een dagje op uit gaat, dan hoef je niet de hele dag met zware camera apparatuur te sjouwen.

Tevens zijn zoomlenzen onmisbaar voor bepaalde vormen van fotografie. Denk hierbij aan onder andere actie-, sport- en wildlifefotografie. Deze vormen van fotografie liggen misschien redelijk voor de hand, maar bij event- en trouwfotografie wordt er ook vaak voor een zoomlens gekozen. Hier moet je snel reageren op wat er om je heen gebeurt en je beschikt niet altijd over de mogelijkheid om naar de actie toe te lopen. Mocht je een zoomlens willen aanschaffen, dan is het belangrijk om vooraf te bedenken voor welke specifieke vorm van fotografie je deze wilt gebruiken.

Onze top zoomlenzen

zoomlens

Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf van een zoomlens?

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een zoomlens, is het doel waar je deze voor wilt gebruiken. Dit doel bepaalt namelijk voor een groot deel welke brandpuntsafstand je nodig hebt. In het volgende overzicht zetten wij de verschillende brandpuntafstanden voor je op een rij en geven wij aan waar deze geschikt voor zijn.

Brandpuntsafstand

Uitleg

14-24mm Een zoomlens met een brandpuntsafstand van 14 – 24 millimeter, ook wel een groothoeklens genoemd, is ideaal voor het vastleggen van landschappen en grote ruimtes.
18-55mm Een zoomlens met een brandpuntsafstand van 18 – 55 millimeter is juist heel veelzijdig. Je kunt deze gebruiken voor landschappen, snapshots, maar ook meenemen op je vakantie.
24-105mm Een zoomlens met een brandpuntsafstand van 24 – 105 millimeter kun je voor diverse doeleinden gebruiken. Deze lens is ideaal als je maar één lens wilt meenemen.
24-70mm Een zoomlens met een brandpuntsafstand van 24 – 70 millimeter wordt veel gebruikt voor het vastleggen van bruiloften, portretten of events. Deze zijn vaak wat prijziger.
70-200mm Een zoomlens met een brandpuntsafstand van 70 – 200 millimeter wordt veel gebruikt door actie-, sport- en wildlifefotografen, maar ook voor portretten is deze geschikt.
100-400mm Een zoomlens met een brandpuntsafstand van 100 – 400 millimeter vindt je voornamelijk terug bij fotografen die zich richten op sport- en wildlifefotografie.
150/200-600mm Een zoomlens met een brandpuntsafstand van 150 – 600 millimeter is ideaal voor het vastleggen van vogels, maar ook het fotograferen van sport en wildlife kan met deze lens.

Naast het brandpuntsafstand is het ook belangrijk dat je rekening houdt met het gewicht, de grootte en het maximale diafragma. Ondanks dat lenzen steeds compacter worden, is het verstandig om het gewicht en de grootte in overweging te nemen. Zeker als je veel op pad bent en de zware apparatuur moet meesjouwen. Fotografeer je veel events of bruiloften, dan bevindt je je regelmatig op locaties met weinig licht. Dan is het belangrijk dat je goed naar het maximale diafragma van de lens kijkt. Een zoomlens met een groot maximaal diafragma is vaak een stuk duurder in aanschaf, maar als je de lens veel gaat gebruiken, kan dit de investering zeker waard zijn.

Als het goed is heb je na het lezen van dit blog een duidelijk beeld gekregen van wat een zoomlens nu precies is en waar je deze voor kunt gebruiken. Ben je er klaar voor om er eentje uit te zoeken? Hier vind je ons aanbod aan zoomlenzen. Ben je er toch nog niet helemaal over uit of een zoomlens de ideale lens voor jou is? Hieronder vindt je diverse blogs over andere lenzen.

Meer blogs lezen?

Wil je meer weten over lenzen? Kijk dan vooral op één van deze pagina’s.

Alle blogs