Wat is een zoomlens?

Lenzen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Als je op zoek bent naar een lens, kom je vast een paar zoomlenzen tegen. Maar wat is een zoomlens eigenlijk? En wat fotografeer je met een zoomlens? Daar gaan we in dit blog verder op in.

Zoomlens

Een zoomlens is een lens met een variabele brandpuntsafstand. Dat betekent dat je tijdens het fotograferen gemakkelijk onderwerpen die dichtbij zijn, maar ook onderwerpen die verder weg zijn fotografeert. Om de brandpuntsafstand te veranderen, draai je simpelweg aan de ring op de lens. Je ziet daarbij dat je lens fysiek wat verandert. Hij wordt langer, of juist iets korter. Dankzij dit mechanisme leg je dingen op de voorgrond scherp vast, maar ook dingen op de achtergrond. Daarnaast kun je onderwerpen groter of kleiner fotograferen door in of uit te zoomen.

Om alle verschillende brandpuntsafstanden mogelijk te maken, is het ontwerp van zoomlenzen anders dan het ontwerp van bijvoorbeeld een primelens. Dat verschil in lensconstructie ga je vooral merken op het gebied van licht. Zoomlenzen hebben namelijk vaak een kleiner maximaal diafragma, waardoor ze iets minder goed presteren in situaties met weinig licht. Als je vooral in dat soort situaties wilt fotograferen, is het dus aan te raden om voor een primelens te kiezen of om een flitser aan te schaffen.

zoomlens

Wanneer koop ik een zoomlens?

Een zoomlens is een superhandige toevoeging aan je foto set-up, maar er hangt vaak een stevig prijskaartje aan. Gelukkig worden de meeste camera’s die geschikt zijn voor beginners verkocht in combinatie met een standaard kitlens. Deze lens heeft vaak een brandpuntsafstand rond de 15-45mm en is ideaal om mee te oefenen.

Heb jij een camera zonder standaard zoomlens of ben je toe aan een volgende stap? Ook dan is het goed om een zoomlens te overwegen. Met één enkele zoomlens gaat er namelijk een wereld aan fotografische mogelijkheden voor je open, omdat je gebruik kunt maken van een grote variëteit aan brandpuntsafstanden. Daarnaast is het fijn dat je meestal aan één zoomlens genoeg hebt. Als je er dan een dagje opuit gaat, hoef je maar één lens mee te nemen. Dat scheelt weer gesjouw.

Zoomlenzen zijn daarnaast essentieel voor bepaalde vormen van fotografie, zoals sport- en actiefotografie of wildlifefotografie. Verder worden zoomlenzen veel gebruikt voor bijvoorbeeld eventfotografie of trouwfotografie, omdat je snel moet reageren op dat wat er om je heen gebeurt. Als je een zoomlens wilt kopen voor een specifieke soort fotografie, moet je wel rekening houden met de verschillende beschikbare brandpuntsafstanden. Waar je welke zoomlens precies voor gebruikt, vertellen we je later.

zoomlens

Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van een zoomlens?

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een zoomlens, is het doel waarvoor je hem wilt gebruiken. Dat doel bepaalt namelijk welke brandpuntsafstanden je nodig hebt in je lens. Ga je landschappen vastleggen? Vogels spotten? Bruiloften fotograferen? Denk daar eerst over na, voordat je een lens koopt. Daarbij kun je het volgende overzicht gebruiken:

Brandpuntsafstand

Uitleg

14-24mm Een zoomlens met een brandpuntsafstand rond de 14-24mm is een groothoeklens en is daardoor handig voor het vastleggen van grote ruimtes of landschappen.
18-55mm Zoomlenzen met een brandpuntsafstand rond de 18-55mm zijn geschikt voor landschapsfotografie en het maken van snapshots. Ze zijn compact en daardoor makkelijk mee te nemen op vakantie.
24-105mm Een zoomlens met een brandpuntsafstand rond de 24-105mm is veelzijdig en geschikt voor veel verschillende doeleinden. De ideale lens als je maar één lens wilt meenemen, maar toch het meeste vast wilt kunnen leggen.
24-70mm Zoomlenzen met een brandpuntsafstand rond de 24-70mm zijn redelijk vergelijkbaar met die van 24-105mm, maar zijn vaak prijziger. Ze worden veel gebruikt voor trouw- en eventfotografie of portretten, maar zijn ook inzetbaar voor landschappen.
70-200mm Zoomlenzen met een brandpuntsafstand rond de 70-200mm zijn voor de fotografen die zowel aan portretfotografie doen als aan sport- en wildlifefotografie.
100-400mm De 100-400mm zoomlens is zeer geschikt voor sport- en wildlifefotografie.
150/200-600mm Zoomlenzen met een brandpuntsafstand rond de 150/200-600mm zijn bedoeld voor onderwerpen op verre afstanden en bijvoorbeeld het vastleggen van vogels. Wildlife- en sportfotografie zijn ook mogelijk.

Andere aspecten om rekening mee te houden zijn het gewicht, de grootte en het maximale diafragma. Lenzen worden steeds compacter, maar als je veel op pad gaat, is het handig om toch even te kijken naar de grootte en het gewicht. Als je in veel verschillende lichtomstandigheden wilt fotograferen, is het ook raadzaam om goed naar het diafragma te kijken. Zoomlenzen met een groter maximaal diafragma (lager f/ nummer) zijn over het algemeen duurder dan die met een klein maximaal diafragma (hoger f/ nummer), maar als je er veel gebruik van maakt, is die investering het waarschijnlijk wel waard.

Als het goed is, heb je nu een duidelijk beeld van wat een zoomlens is en waar je hem allemaal voor gebruikt. Ben je er klaar voor om er eentje uit te zoeken? Bekijk dan ons aanbod zoomlenzen.


Bekijk onze zoomlenzen


Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan onze top 10 zoomlenzen: