Keuzehulp analoge fotografie

Keuzehulp Analoog

Als aanvulling op de Musthaves bieden wij een Keuzehulp aan. Wil je analoog schieten maar weet je nog niet welke apparatuur bij je past? Waar heb jij een klik mee?

Volg onderstaand stappenplan en daarna weet je het vast wel.

Stap 1: Camera | Stap 2: Rolletjes en film | Stap 3: chemicaliën | Stap 4: Scannen | Stap 5: Opslag


Stap 1: Kies een camera

Tweedehands camera's

Ons aanbod tweedehands analoge camera's en lenzen is behoorlijk groot. We hebben fantastische originele modellen van wel 40 of 50 jaar geleden. Ben je een echte liefhebber? Neem hier dan zeker een kijkje.

Bekijk hier!
Instant camera's

Een andere leuke keuze voor hobbyfotografen: de instant camera. Nog steeds betaalbaar als instap én het uitgebreide ontwikkelproces kun je achterwege laten, want dat doet de camera al voor je.

Bekijk hier!
Polaroid-fans

Ben je helemaal weg van de hippe retro camera's en foto's van Polaroid? Kijk dan snel op de Polaroid-pagina. Hier vind je onder andere nieuwe camera's, maar ook refurbished oudere modellen.

Bekijk hier!
Wegwerpcamera's

Als je nieuw bent binnen analoge fotografie dan raden wij je aan om te beginnen met wegwerpcamera's. Deze camera's zijn goed betaalbaar. Een perfecte instap in de wereld van analoge fotografie.

Bekijk hier!

Stap 2: Kies je rolletjes

Het type rolletje dat je gebruikt met je analoge camera kan de sfeer van je beeld bepalen. Het heeft invloed op de kleuren, het contrast, de scherpte, de korrel en nog veel meer. De geschikte rol vinden is dus essentieel voor jouw foto's.

Als liefhebber van zwart-wit moet je zeker de Agfa APX400 overwegen. Deze fotorol levert filmische zwart-wit foto's met een mooie korrel. Alle scherpe details en het diepe contrast maken deze rol geschikt voor allerlei soorten zwart-wit fotografie.

Wil je graag een wat meer natuurgetrouwe foto maken met een ietwat dromerige sfeer? Dan is de Kodak Gold-serie een goede keus. Dit is een perfect allround film-type voor diverse lichtomstandigheden.

Tot slot hebben we de Lomography Lomochrome Purple XR voor je geselecteerd. We zijn zelf enorm fan van de prachtige paarse gloed die deze rol geeft aan je foto's. Details blijven goed aanwezig zodat je foto mooi scherp ontwikkeld zal worden. Hoe creatief ben jij met deze paarse kleuren?

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende typen te vinden op onze website. Kijk op www.filmtypes.com voor een overzicht van diverse films met voorbeelden. De meeste films die je daar ziet staan, verkopen wij ook. Neem zeker even een kijkje op onze film, fotorolletje & tape-pagina!


Stap 3: Kies de juiste chemicaliën

Als je zelf gaat ontwikkelen heb je in principe drie soorten vloeistoffen nodig: een ontwikkelaar, stopper én fixer. Hoe dit precies allemaal werkt kun je lezen op onze ontwikkelpagina. De chemicaliën kunnen, net als het type rolletje, invloed hebben op het resultaat van je foto. Wees nauwkeurig als je hiermee werkt. En onthoud: je kunt niet alle chemicaliën bij elk type film gebruiken.
 
Als beginner is het makkelijk om een starterset te kopen. Veel ontwikkelaars worden geleverd in poedervorm en hierbij moet je zelf de juiste verhouding met water vinden om het goed te mixen. Dat kan erg lastig zijn natuurlijk, dus zijn er ook veel standaard voorgemixte chemicaliën beschikbaar. Perfect voor de beginner. Kijk hier voor ons volledige aanbod.

Stap 4: Kies een scanner

Je hebt je foto's gemaakt. De rolletjes zijn ontwikkeld. En nu? Met een dia- of negatievenscanner kun je al je geschoten film eenvoudig digitaliseren, zodat je altijd je foto's kunt bewaren. Bij de scanners kan je een verdeling maken tussen professionele scanners en scanners die je elke dag thuis kunt gebruiken. Dit laatste type scanners is natuurlijk een stuk voordeliger en de kwaliteit die ze leveren is perfect voor de amateur- en hobbyfotograaf.

Een erg leuke én handige scanner is de Lomography Smartphone Film Scanner. Samen met de gratis LomoScanner App maak je prachtige scans van je 35mm-negatieven die direct op je telefoon opgeslagen worden.


Stap 5: Kies een geschikte opslag

Zoals bij stap vier al uitgelegd is, kun je de geschoten negatieven inscannen en digitaal bewaren. Dit kun je natuurlijk doen op je eigen computer. Maar als daar wat mee gebeurt, ben je ze allemaal kwijt. Wat is dan de oplossing? Cloudopslag of externe harde schijven. In de Cloud heb je altijd toegang tot je foto's waar je ook bent. Met een harde schijf kun je veel foto's tegelijk bewaren zonder dat ze online komen te staan.

Tot slot kun je de gedigitaliseerde foto's zelf afdrukken óf naar ons fotolab sturen zodat wij jouw foto's in de beste kwaliteit afdrukken. Kijk op onze fotoservice website voor meer informatie of ga direct aan de slag! Vervolgens kun je alle foto's mooi bewaren in een luxe fotoalbum, want het fysiek bladeren door een album met prachtige plaatjes blijft leuker dan klikken met de muis door je digitale fotoalbum. Het is ook relaxter dan swipen op je telefoon.