vogelfotografie de beste apparatuur

De beste apparatuur voor vogelfotografie

Het fotograferen van vogels kan behoorlijk lastig zijn. Ze zijn klein, snel en vaak onopvallend. De juiste apparatuur mee op pad namen is daarom erg belangrijk. Maar welke? Ga je voor de systeemcamera of de spiegelreflexcamera? Voor het vastleggen van een vogel heb je ook een goed objectief nodig. Daarnaast is een stevig statief of een monopod geen overbodige luxe bij vogelfotografie.

De beste camera voor vogelfotografie is er niet per se één. Er zijn meerdere zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een camera en elk merk én type heeft zo weer zijn voor- en nadelen. Daarom helpen we je op deze pagina met het uitlichten van de belangrijkste onderdelen van een camera voor het fotograferen van vogels. Dan kan je daarna zelf opzoek. Want het vinden van de juiste camera is misschien wel moeilijker dan het vinden van een ijsvogel in de stad.

De beste camera | De beste lens | De beste accessoires

De beste camera

Vogels zijn vliegensvlug! Een snelle camera is dan ook een must. Wat bedoelen we dan met snel? Dit kan je bij verschillende onderdelen toepassen. Een snelle sluitertijd is nodig om de vogel tijdens de vlucht te 'bevriezen'. Geen onscherpte door beweging. Een systeemcamera behaald over het algemeen snellere sluitertijden dan spiegelreflexcamera's. Deze hebben dan ook vaker een betere burst-functie. Dan maak je meerdere foto's per seconde (FPS), wat erg handig is als die ene zeldzame vogel voorbij komt. Dan schiet je altijd raak.

Een snelle autofocus mogen we niet vergeten. Je hebt immers niks aan een foto die niet scherp is. Spiegelreflexcamera's winnen het vaak als het komt op snelle autofocus. Toch hoef je hiervoor de systeemcamera niet links te laten liggen. Veel hebben namelijk erg leuke functies waarbij dieren automatisch herkend én gevolgd worden.

vogelfotografie de beste camera

Als je vogelfotografie wilt combineren met lekker wandelen in de natuur, dan kan het zijn dat je een spiegelreflexcamera nogal zwaar vindt om telkens mee te nemen. Zeker de wat duurdere kunnen in combinatie met een telelens een behoorlijk gewicht opleveren. De systeemcamera is daarom nét iets prettiger om de hele dag mee het bos in te nemen.

Onze favorieten:

Camera: Type: Megapixels: Formaat: Foto's per seconde: Geschikt voor:
1.Canon EOS 1DX Mark III Spiegelreflex 20.1 Full frame 20 Professioneel
2.Nikon D6 Spiegelreflex 20.8 Full frame 14 Professioneel
3.Sony A9 Mark II Systeem 24.2 Full frame 20 Professioneel
4.Nikon D850 Spiegelreflex 45.7 Full frame 7 Professioneel
5.Panasonic S1 Systeem 24.2 Full frame Tot 30 (18mp) Semi-professioneel
6.Nikon D780 Spiegelreflex 24.5 APS-C 12 Semi-professioneel
7.Canon EOS 6D Mark II Spiegelreflex 26.2 Full frame 6,5 Semi-professioneel
8.Canon EOS 90D Spiegelreflex 32.5 APS-C 11 Amateur
9.Fujifilm X-T4 Systeem 26.1 APS-C Tot 30 (16.6mp) Amateur
10.Canon EOS 850D Spiegelreflex 24.1 APS-C 7 Beginner

De beste lens

Voor het fotograferen van vogels wil je een telelens; eentje die op enorme afstanden haarscherpe beelden levert. Een brandpuntsafstand van minimaal 300mm is ideaal. Je kan je bereik nog vergroten met een extender. Je zoombereik kan ook variëren door het type sensor dat je gebruikt en de cropfactor. Het grote nadeel van fotograferen op grote afstanden is dat het steeds lastiger wordt om het beeld stabiel te houden. Naast dat je camera stabilisatie kan hebben, kan je objectief dat ook. Let hier dus goed op bij de aanschaf, want geloof ons: stabilisatie is onmisbaar bij vogelfotografie.

Het beste is een lens met een snelle scherpstelmotor. Niet alleen de autofocus van je camera moet snel zijn, de lens moet ook meewerken. Uiteraard geldt wel dat hoe meer functies de lens heeft, hoe duurder deze wordt.

vogelfotografie de beste lens

Toch zijn betaalbaardere lenzen voor de beginners meer dan prima. Het belangrijkste is uiteindelijk het vinden en vastleggen van de vogel én dat kan perfect met onderstaande objectieven.

Onze favorieten:

Lens: Vatting: Stabilisatie: Geschikt voor:
1.Canon EF 600mm f/4.0L IS III USM Canon EF Ja Professioneel
2.Nikon AF-S 500mm f/4.0E FL ED VR Nikon F Ja Professioneel
3.Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USM Canon EF Ja Professioneel
4.Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS Sony FE Ja Professioneel
5.Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED Nikon F Ja Semi-professioneel
6.Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports Canon EF, Nikon F, Sigma SA Ja Semi-professioneel
7.Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary Nikon F, Canon EF, Sigma Ja Semi-professioneel
8.Tamron 150-600mm f/5-6.3 DI VC USD G2 Nikon F, Canon EF Ja Amateur
9.Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 DI VC USD Nikon F, Canon EF Ja Amateur
10.Tamron 16-300 f/3.5-6.3 DI II VC PZD Macro Nikon F Ja Beginner

De beste accessoires

Camera met snelle autofocus en burst? Check! Objectief met grote zoom en stabilisatie? Ook check! Dan is het nu tijd voor de benodigde accessoires. Zelfs met stabilisatie in de lens én camera kan het nog lastig zijn uit de losse pols een snel vliegende vogel vast te leggen. Een statief biedt de oplossing. Hiermee ben je verzekerd van stabiele beelden. Alleen wel onhandig als je tijdens een wandeling telkens het statief moet uitklappen. Hiervoor is een monopod geschikt. Het geeft je bijna de stabiliteit van een statief, maar je blijft een stuk mobieler. Voor de echte professionals zijn er speciale schommelkoppen voor op het statief. Hiermee volg je gemakkelijk snelle bewegingen in de verte, zelfs met een grote telelens.

Bekijk alle tripods!

Bekijk alle monopods!

vogelfotografie de beste accessoires

 

Alle Keuzehulpen

Meer keuzehulp nodig?

Lees ook deze artikelen eens: