Filmen met fotocamera

Filmen met een fotocamera

Sluitertijd | Diafragma | ISO waarden | Vloggen| Accessoires

Videocamera nodig om te kunnen filmen in goede kwaliteit? Nee zeker niet, dat kan ook met de meeste fotocamera’s. Maar de instellingen juist krijgen is een uitdaging op zich. In dit artikel helpen we je op weg om ook met je fotocamera een mooie video te kunnen maken. Ideaal wanneer je op vakantie bent.

filmen met fotocamera

Hoe stel je sluitertijd in voor video?

Bij het maken van video’s met de fotocamera zijn de drie onderdelen van de belichtingsdriehoek erg belangrijk. Om te beginnen met de sluitertijd. Bij het maken van video stem je je sluitertijd af op je framerate. Simpel gezegd: het aantal beelden dat de camera per seconde vastlegt. Als er in de video veel beweging te zien is, kies je voor een lange sluitertijd. Dit zorgt er namelijk voor dat de beelden vloeiend worden weergegeven.

Als je voor jezelf een richtlijn wil creëren adviseren we om de sluitertijd 2x zo lang te maken als het aantal frames per seconde (fps) waarmee je filmt. Voorbeelden; film je in 24 fps kies dan voor een sluitertijd van 1/50. Of wanneer je veel snelle bewegingen wilt vastleggen, kies je voor een fps van 60 en een sluitertijd van 1/120.

 

Welk diafragma kies je?

De tweede factor uit de belichtingsdriehoek: diafragma. Dit onderdeel is van invloed op de hoeveelheid licht die op de sensor van je camera valt. Als je hebt gekozen voor een snelle sluitertijd, kan het diafragma ervoor zorgen dat er toch genoeg licht op de sensor valt voor goed belichte beelden. Let wel op dat werken met een groot diafragma ervoor kan zorgen dat niet alles scherp wordt vastgelegd. Wil je goed belichte beelden, denk dan eens na over een eventuele filmlamp.

 

ISO-waarde, wat doe je hiermee?

De laatste factor uit de belichtingsdriehoek: ISO-waarde. Deze factor beïnvloedt de lichtgevoeligheid van de sensor. Voor filmen is het vooral belangrijk om rekening te houden met het feit dat de ISO erg makkelijk te beïnvloeden is door de omgeving. Wordt het opeens donker buiten, is dit het eerste wat je moet bijsturen. Het gevaar is dat je de ISO te hoog instelt en er veel ruis optreedt in je beelden. Om dit voor te zijn en niet thuis te komen met onbruikbare beelden, kies je in donkere ruimtes eerder voor andere belichtingsoplossingen. Extra verlichting door middel van LED-lampen bijvoorbeeld. Fotocamera’s die beschikken over een krachtige beeldprocessor kunnen wel filmen met een hogere ISO-waarden, maar wees gewaarschuwd voor onbruikbare beelden door de ruis. Dat zou zonde zijn.


Vloggen met je fotocamera

Vloggen is ook een manier van filmen. Zeker weten dat dit ook kan met je fotocamera. Vloggen is de ideale manier om je eigen herinneringen op bewegend beeld vast te leggen voor je archief of om te laten zien aan de thuisblijvers. Wil jij over de drempel om video’s te maken over je dagelijkse leven of al de onvergetelijke avonturen? Waar wacht je nog op? Check hier alles over vloggen.

vloggen met fotocamera

Accessoires voor filmen met je camera

Aarghh.. erger jij je ook vaak aan slecht belichte beelden of juist de slechte audio? Of heb je geen idee welke lenzen je waarvoor kan gebruiken? Tijd om te kijken naar de accessoires voor bij het filmen.

Lenzen
De keuze voor het objectief is natuurlijk te koppelen aan de soort film die je gaat maken. Wil je niet zoomen, dan zijn primelenzen perfect. Deze lenzen leveren optisch een betere kwaliteit doordat er geen zoomoptie is. Wil je liever wel kunnen zoomen tijdens het filmen? Dan kan dit uiteraard, let dan wel op dat er beeldvervorming kan plaats vinden en dat je kiest voor lenzen met een vast diafragma voor een stabiele lichtsterkte.

Microfoons en audio apparatuur
We hebben het er al over gehad: van slecht geluid gaan onze haren overeind staan. Wanneer je de volgende stap zet in het maken van films is dit de eerste accessoire waar je aan denkt. Externe microfoons helpen je bij het verbeteren van de geluidskwaliteit. Ga je vooral aan de slag met het opnemen van interviews, kies dan voor shotgunmicrofoons. Deze zijn namelijk perfect voor gerichte geluidsopnames. Wil je juist heel de omgeving vastleggen, bijvoorbeeld in je vlog, kies dan voor een stereomicrofoon.

 

Audio bij filmen met fotocamera

Filmlampen
Licht heeft een belangrijke functie bij het maken van bruikbare shots. Je kan veel doen met het aanpassen van de camera-instellingen, maar daar red je het niet altijd mee. Daarom zijn filmlampen onmisbaar als je serieuzer wil gaan filmen. Je hebt keuze uit twee soorten lampen: cameralampen, die je op de camera zelf kan monteren en een studiolamp, die verbind je met de camera en plaats je in de studio waar je de beelden gaat maken.

filmen met fotocamera

Stabilizer
Ze zijn niet meer weg te denken uit de filmwereld; stabilizer. Bewegende beelden is voor jou als maker vervelend maar de kijkers rennen spontaan weg. Maar een stabilizer goed gebruiken is zo makkelijk nog niet. Het is namelijk belangrijk dat je rustig loopt of beter nog gebruik een vervoersmiddel, bijvoorbeeld een skateboard, een fiets of ga liggen in de achterbak. Uiteraard van een rijdende auto. ;) Wanneer je dit onder de knie hebt is er nog een volgende hobbel, de focus op de juiste plek houden. Ons advies is om tijdens het gebruik van de stabilizer de autofocus te gebruiken. Beeldstabilisatie en een stabilizer gaan niet samen, schakel daarom altijd de stabilisatie van je camera en/of lens uit, want de stabilizer corrigeert genoeg. Dubbelop kan juist meer bewegingsonscherpte creëren.

Overige accessoires
Er zijn natuurlijk nog heel veel accessoires die je verder kunnen helpen bij het filmen met je fotocamera. Naast de audioapparatuur, lenzen en lampen helpt het om na te denken over de type grijsfilters die je wil gebruiken. Deze filters helpen je bij het beïnvloeden van de hoeveelheid licht die op de lens valt. Maar ook de geheugenkaarten zijn belangrijk als je besloten hebt om te gaan filmen met de fotocamera. De filmbestanden zijn namelijk veel groter dan foto’s, dus een hoge schrijfsnelheid is van groot belang. Tip: Bestel voor het filmen altijd geheugenkaarten in klasse 10, dan zit je sowieso goed.Meer lezen

systeemcamera video

SYSTEEMCAMERA VOOR VIDEO

Met een systeemcamera kan je prachtig filmen. Maar welke kies je?

> Lees artikel

Videotips

TIPS VOOR VIDEOGRAFIE

Voor iedereen die zijn filmpjes naar een hoger niveau wil tillen, deze is voor jou.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

VIDEOCAMERA OP REIS

Je wilt je vakantie vastleggen met een videocamera. Maar welke?

> Lees artikel

vloggen musthaves

MUSTHAVES VOOR HET VLOGGEN

Voor een succesvolle vlog heb je een aantal dingen nodig. Wij helpen je op pad.

> Lees artikel