Filmen met fotocamera

Filmen met een fotocamera

Snel naar: Sluitertijd | Diafragma | ISO waarden | Vloggen | Accessoires

Heb je een videocamera nodig om te kunnen filmen in goede kwaliteit? Nee hoor. Dat gaat met de meeste fotocamera's ook prima. Al kan het even zoeken zijn naar de juiste instellingen. In dit artikel helpen we je op weg om ook met je fotocamera mooie video's te maken. Ideaal wanneer je op vakantie bent bijvoorbeeld.

filmen met fotocamera

Hoe stel je de sluitertijd in voor een video?

Bij het maken van video’s met de fotocamera zijn de drie onderdelen van de belichtingsdriehoek erg belangrijk. We beginnen met de sluitertijd. Bij het maken van video stem je je sluitertijd af op je framerate. Simpel gezegd: het aantal beelden dat de camera per seconde vastlegt. Als in de video veel beweging te zien is, kies je voor een lange sluitertijd. Dit zorgt er namelijk voor dat de beelden vloeiend worden weergegeven.

Als je voor jezelf een richtlijn wil creëren, kies je principe altijd een sluitertijd die dubbel is van je framerate. Dit zorgt voor de meest natuurlijke bewegingsonscherpte. Dus als je in 25 fps filmt, is je sluitertijd altijd 1/50ste. En als je filmt in 50 fps is je sluitertijd 1/100ste, etc. In de Verenigde Staten verschilt dit systeem, dit heeft onder andere te maken met de frequentie van het lichtnetwerk. Meer weten over deze framerates? Dat bekijk je hier.

 

Welk diafragma kies je?

Het tweede onderdeel van de belichtingsdriehoek: diafragma. Dit onderdeel is van invloed op de hoeveelheid licht die op de sensor van je camera valt. Als je hebt gekozen voor een snelle sluitertijd kan het diafragma ervoor zorgen dat er toch genoeg licht op de sensor valt. Let wel op dat werken met een groot diafragma ervoor kan zorgen dat niet alles scherp wordt vastgelegd. Wil je altijd goed belichte beelden? Denk dan eens na over het aanschaffen van een filmlamp.

 

ISO-waarde, wat doe je hiermee?

Het laatste onderdeel de belichtingsdriehoek: ISO-waarde. Dit onderdeel beïnvloedt de lichtgevoeligheid van de sensor. Voor filmen is het vooral belangrijk om rekening te houden met het feit dat de ISO erg makkelijk te beïnvloeden is door de omgeving. Wordt het opeens donker buiten? Dan is dit het eerste wat je moet aanpassen. Let wel op dat je de ISO niet te hoog instelt, dan kan er namelijk vele ruis optreden in je beelden. Om dit voor te zijn en niet thuis te komen met onbruikbare beelden, kies je in donkere ruimtes eerder voor andere belichtingsoplossingen, zoals bijvoorbeeld extra verlichting door middel van LED-lampen. Fotocamera’s die beschikken over een krachtige beeldprocessor kunnen wel filmen met hogere ISO-waarden.


Vloggen met je fotocamera

Vloggen is ook een manier van filmen. Het is de ideale manier om je eigen herinneringen op bewegend beeld vast te leggen voor je archief of om ze te laten zien aan de thuisblijvers. Wil jij over de drempel om video’s te maken over je dagelijkse leven of al de onvergetelijke avonturen? Waar wacht je nog op? Check hier alles over vloggen.

vloggen met fotocamera

Accessoires voor filmen met je camera

Er is niets vervelender dan slecht belichte beelden of slechte audio. De juiste lenzen en microfoons kunnen hierbij helpen. Heb je geen idee welke lenzen je waarvoor kan gebruiken? Dan is het tijd om te kijken naar de accessoires voor bij het filmen.

Lenzen
De keuze voor het objectief is natuurlijk te koppelen aan het soort film die je gaat maken. Wil je niet zoomen? Dan zijn primelenzen perfect. Deze lenzen leveren optisch een betere kwaliteit doordat er geen zoomoptie is. Wil je liever wel kunnen zoomen tijdens het filmen? Dan kan dit uiteraard, let dan wel op dat er beeldvervorming kan plaats vinden en dat je kiest voor lenzen met een vast diafragma voor een stabiele lichtsterkte.

Microfoons en audioapparatuur
We hebben het er al over gehad: van slecht geluid gaan onze haren recht overeind staan. Wanneer je de volgende stap zet in het maken van video's is dit de eerste accessoire waar je aan denkt. Externe microfoons helpen je bij het verbeteren van de geluidskwaliteit. Ga je vooral aan de slag met het opnemen van interviews? Kies dan voor richtmicrofoons. Deze zijn namelijk perfect voor gerichte geluidsopnames. Wil je juist heel de omgeving vastleggen, bijvoorbeeld in je vlog? Kies dan voor een stereomicrofoon.

 

Audio bij filmen met fotocamera

Filmlampen
Licht heeft een belangrijke functie bij het maken van bruikbare shots. Je kan veel doen met het aanpassen van de camera-instellingen, maar daar red je het niet altijd mee. Daarom zijn filmlampen onmisbaar als je serieuzer wil gaan filmen. Je hebt keuze uit twee soorten lampen: cameralampen, die je op de camera zelf kan monteren, en studiolampen, die verbind je met de camera en plaats je in de studio waar je de beelden gaat maken.

filmen met fotocamera

Stabilizer
Deze accessoires is niet meer weg te denken uit de filmwereld; de stabilizer. Het gebruiken van een stabilizer vergt wel wat oefening. Het is namelijk belangrijk dat je rustig loopt. Maar nog beter is het om gebruik te maken van bijvoorbeeld een skateboard of een fiets. In de achterbak van een rijdende de auto gaan liggen kan natuurlijk, maar denk altijd aan je eigen veiligheid. Wanneer je dit onder de knie hebt is er nog een volgende uitdaging, de focus op de juiste plek houden. Ons advies is om tijdens het gebruik van de stabilizer de autofocus te gebruiken. Beeldstabilisatie en een stabilizer gaan niet samen, schakel daarom altijd de stabilisatie van je camera en/of lens uit, want de stabilizer corrigeert genoeg. Dubbelop kan juist meer bewegingsonscherpte creëren.

Overige accessoires
Er zijn natuurlijk nog heel veel accessoires die je verder kunnen helpen bij het filmen met je fotocamera. Naast de audioapparatuur, lenzen en lampen helpt het om na te denken over de type grijsfilters die je wil gebruiken. Deze filters helpen je bij het beïnvloeden van de hoeveelheid licht die op de lens valt. Maar ook de geheugenkaarten zijn belangrijk als je besloten hebt om te gaan filmen met de fotocamera. De filmbestanden zijn namelijk veel groter dan foto’s, dus een hoge schrijfsnelheid is van groot belang. Tip: Bestel voor het filmen altijd geheugenkaarten in klasse 10, dan zit je sowieso goed.


Meer lezen

systeemcamera video

Systeemcamera voor video

Met een systeemcamera kan je prachtig filmen. Ontdek hier welke bij jou past.

> Lees artikel

Videotips

Tips voor videografie

Voor iedereen die zijn filmpjes naar een hoger niveau wil tillen, deze is voor jou.

> Lees artikel

beste videocamera op reis

Videocamera op reis

Je wilt je vakantie vastleggen met een videocamera. Maar wat voor camera neem je mee?

> Lees artikel

vloggen musthaves

Musthaves voor het vloggen

Voor een succesvolle vlog heb je een aantal dingen nodig. Wij helpen je op pad.

> Lees artikel