Wat is ISO?

Fotografeer je nog in de Automatische stand maar wil je meer ontdekken over de mogelijkheden van je camera? Dan kan je aan de slag met het diafragma, de sluitertijd en de ISO. In dit artikel leggen we uit je hoe en waarom je tijdens het fotograferen de ISO kan aanpassen. Zo krijg je antwoord op de vragen: wat is ISO en wat betekent het voor jouw foto’s?

 

Wat wil jij weten over de ISO?

ISO | Gebruik | Ruis | Wat te doen bij weinig licht | Video

Wat is ISO?

De ISO-waarde is de instelling waarmee je de lichtgevoeligheid van de sensor kan bepalen. Dit werkt heel eenvoudig: hoe hoger het ISO-getal, des te hoger de lichtgevoeligheid van de sensor. Dit brengt ook een nadeel met zich mee, want dit kan namelijk ook meer ruis op je foto veroorzaken.

Welke ISO waarden zijn er?

Nu je weet wat ISO is, ben je vast nieuwsgierig naar welke ISO-waarde er allemaal zijn. Dit zijn er een heel veel. De getallen worden weergegeven in getallen die uiteenlopen van 100 (en soms 50) tot 6400 of 25.600. Ben je nieuwsgierig wat de maximale ISO waarde is van jouw camera, neem dan en kijkje bij de instellingen.

Wanneer gebruik je welke ISO?

Tijd voor wat praktische informatie om met de ISO aan de slag te gaan. Want oefening baart kunst tenslotte. Voor we kijken naar welke ISO-waarde je wanneer gebruikt, willen we je alert maken dat er diverse aspecten invloed hebben op goede belichting. Er is geen leidraad maar er zijn wel handige richtlijnen voor jou. Een laag ISO-getal (bijv. 50, 100 of 200) gebruik je in situaties met veel licht of wanneer je met lange sluitertijden kan fotograferen vanaf een statief.

Om te zorgen dat je scherpe foto’s krijgt in een donkere situatie kan je de hogere ISO-waarde aanhouden. Denk aan 800, 1600 of nog hoger. Wanneer je ISO hoger zet kan je toch fotograferen met een snellere sluitertijd, dit is bijvoorbeeld handig bij het vastleggen van indoor sporten of als er weinig omgevingslicht is.

Overdag

Als je overdag buiten foto’s gaat maken, heb je de laagste ISO-waarde (100 of 200) nodig. Ik hoor je denken: waarom? Er is buiten op dat moment al voldoende licht voor de sensor. Wanneer je binnenshuis fotografeert, moet je de ISO-waarde verhogen. Afhankelijk van de hoeveelheid licht in de ruimte waar je fotografeert, gebruik je een ISO waarde van 400 tot ongeveer 800.

's Avonds

Meer fan van het fotograferen in de schemer of in de nachtelijke rust? Dan moet je opletten dat je een ISO-waarde gebruikt tot 1600 of 3200. Fotografeer je binnen in een donkere ruimte, zoals een parkeergarage of een bioscoop, zet de ISO ook dan hoger om te zorgen dat de sensor toch voldoende licht kan vangen. Controleer je foto’s ten alle tijden op ruis! Nu kan je nog aanpassen, als je weer thuis bent niet.

ISO en ruis

Eigenlijk zegt het woord het al: ruis is niet meer dan een onscherpte op je foto door weinig of slecht licht toen de foto werd gemaakt. Dit zorgt voor een korrelig effect op de foto. Hoe voorkom je dit volgende keer? Dat kan je doen door je ISO goed in te stellen. Hierbij zijn de eerder gegeven richtlijnen voor overdag/avond en binnen en buiten fotograferen een eerste houvast.

Waarom ruis bij hoge ISO-waarde?

Bij het gebruik van hoge ISO-waarde vergroot je de kans op ruis. Dit heeft te maken met het feit dat je de lichtgevoeligheid vergroot, maar niet het vermogen van de sensor om het licht dat binnenkomt te verwerken. Bij weinig of slecht licht vindt de sensor van jouw camera het lastig om het licht dat binnenkomt om te zetten in de juiste signalen. Er ontstaan dan fouten tussen de pixels in de vorm van ruis. Kort samengevat krijg je ruis op de foto wanneer je de lichtgevoeligheid vergroot, maar de sensor het licht niet goed om kan zetten in de juiste informatie om jouw foto scherp te maken.

Te doen bij weinig licht

Heb je eindelijk tijd om foto’s te maken, begint het alweer te schemeren. Er is dus te weinig licht in de ruimte waar je wil fotograferen. Niet de camera opruimen, want je kan nog steeds goede foto’s maken zonder ruis door een te hoge ISO-waarde. Wat je kunt doen, is de sluitertijd verhogen in plaats van de ISO-waarde. Let op! Zet je camera wel op een statief, want je handen stil houden is een kunst. Door de sluiter langer te openen, krijgt de sensor meer tijd om het licht op te vangen en alles goed te verwerken.

Kort maar krachtig!

Tijd voor een korte samenvatting nog even snel voordat je de camera uit de kast haalt. Ons videoteam vertelt jou nog even in twee minuten alles over ISO. En daarna is de beurt aan jou. Daag jezelf uit en ga alles proberen. En vergeet niet je foto’s te controleren op de ruis hè!