Foodfotografie met Antonette de Groot

We spraken met Antonette de Groot, gespecialiseerd in diverse soorten fotografie. In deze pagina gaat het verder in op foodfotografie, momenteel enorm populair. Laat u inspireren!

Wie is Antonette?
Antonette de Groot is een fulltime fotograaf, gespecialiseerd in portretten, newborns en zakelijke portretten. Haar grootste hobby hierbij is foodfotografie. Ze geniet erg van lekker eten en vind het leuk om dat mooi in beeld te brengen. Zo houdt ze van foto's die echt zijn, zowel van mensen als van voorwerpen en eten.

"Ik fotografeer al een hele tijd, vooral portretten. Twee jaar geleden besloot ik mijn levenstijl te veranderen en daarbij hoorde ook andere voeding. Om mijzelf op het 'rechte pad' te houden besloot ik van zoveel mogelijk vast te leggen wat ik klaar maak. Hiermee hoop ik ook anderen te inspireren dat gezonde voeding zeker niet saai hoeft te zijn."

Hoe zou je je stijl omschrijven?
Mijn stijl is strak en puur. Ik houd van een eenvoudige en realistische styling. Daarbij is het essentieel voor een goede foto dat je het idee krijgt dat je het gerecht zou willen eten of zelf klaarmaken. Althans, zo werkt het bij foodfotografie voor mij.

Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal?
De foto met het gieten van de ahornsiroop over de pannenkoeken. De handen zijn van mijn dochter, die vindt het altijd leuk om te helpen bij het fotograferen. Het leuke aan deze foto's is dat daarna we de pannenkoeken of het eten dan daarna ook samen oppeuzelen.

Kun je iets over je werkwijze vertellen?
Voor mij valt het in twee takken uit elkaar: Aan de ene kant leg ik vast wat ik eet, dat doe ik over het algmeen met bestaand licht en minimale middelen. Voor sommige foto's kies ik een studio opstelling. Met flitsers en softboxen kun je weer een heel andere sfeer maken.

Sony A7R mark III + Zeiss PLANAR FE 50mm F/1.4

Met welke camera fotografeer je?
Ik fotografeer met de Sony A7R mark III. Voor food- en macrofotografie is focus heel belangrijk. Met deze camera kun je tijdens het scherpstellen inzoomen op je onderwerp zodat je zeker weet dat de scherpte daar ligt waar je het wilt. Ook heeft de A7RIII geen low-pass filter en veel megapixels zodat je heel mooi details kunt vastleggen. Omdat ik graag met bestaand licht werk en zonder statief is het fijn dat deze camera ook met hoge ISO-waarden goed presteert.

Wat is je favoriete gear?
Voor de meeste foto's gebruik ik lichtsterke lenzen zoals de FE50 F/1.4 of de FE85 F/1.4 lenzen. Voor echte close-ups gebruik ik een 50 mm F/2.8 macro objectief. In de studio gebruik ik graag een octagon softbox met grid.

Sony A7R mark III, FE 50mm F/2.8 (F2.8, 1/100, ISO 4000)

Sony A7R mark III, FE 50mm F/2.8 (F2.8, 1/100, ISO 4000)

Sony A7R mark III, FE 50mm F/2.8 (F/1.4, 1/250, ISO 2000)

Sony A7R mark III

Antonette fotografeert met de Sony A7R mark III. De Sony A7R III body is een veelzijdige en snelle fullframe systeemcamera die multifunctioneel is en de hoogste snelheden, resoluties en kwaliteit biedt. Met een 42,2 megapixel CMOS-beeldsensor en BIONZ-X beeldprocessor profiteert u van opnamesnelheden tot wel 10fps, snelle automatische scherpstelling en perfecte AF/AE-tracking functionaliteit.

Met de Sony A7R mark III is niets te gek. Dankzij de 42,4 megapixel full frame sensor is de beeldkwaliteit uitmuntend. Hierbij kan de sensor heel efficiënt invallend licht verzamelen en neemt de lichtgevoeligheid toe. Dit maakt de camera niet alleen uiterst geschikt voor de fotograaf, maar ook voor de videograaf. Maak de mooiste 4K beelden met een breed en dynamisch bereik tot 15 stops en hoge gevoeligheid met ruisonderdrukking.

Workshop foodfotografie

Wij hebben het genoegen om Antonette de Goot, Sony ambassadeur, bij Kamera Express Capelle a/d IJssel te mogen ontvangen op 30 maart! Wil je ook met foodfotografie aan de slag? Antonette kan je er alles over vertellen. Duik in de wereld van de opmaak van gebakjes, broodjes, hapjes en al het andere moois wat we maar wat graag op de foto zetten voordat we ervan genieten. Kom ook naar deze interactieve workshop en ga actief aan de slag met foodfotografie.