Glazen bol fotografie

Hoe fotografeer ik met een glazen bol?

Als jij jezelf graag wil ontwikkelen met nieuwe fotografietechnieken, dan komt het helemaal goed. We vertellen je alles over het fotograferen met een glazen bol. Zo vertellen we je hoe je kunt fotograferen met een glazen bol, maar ook hoe je hem bijvoorbeeld extra laat opvallen op de foto. Iets wat natuurlijk niet kan ontbreken zijn de handigste tips om aan de slag te gaan.

Wat fotografeeer je? | Inspiratie | Hoe fotografeer je | Gear voor glazenbol fotografie

glazen bol fotografie

Ga opzoek naar een uniek standpunt voor het maken van jouw foto's.

Wat fotografeer je met de glazen bol?

Een lensball is eigenlijk in simpele taal ‘een glazen bol.’ Wanneer je deze in huis haalt, heb je een nieuwe verrijking in jouw wereld als fotograaf. Zorg dat hij altijd in je fototas zit, want het is een accessoire dat je op vele momenten kunt inzetten. De glazen bol helpt je namelijk anders naar je omgeving te kijken. Ondersteboven, juist door de bal of je kan gebruikmaken van de grote hoek die de glazen bol creëert.

Kies je standpunt voor de foto

Bij glazenbol fotografie is het standpunt van groot belang. In de meeste gevallen kies je voor ooghoogte. Dit betekent dat de lensball op gelijke hoogte is met jouw objectief, dus recht voor de lens. Wanneer je ervoor kiest om de glazen bol in een hoek te fotograferen, dan is het effect lang niet zo goed. Om het praktisch te maken, leg de bol ergens op of houdt hem lekker vast. Nu je weet hoe je de lensball neer moet leggen, is het tijd om te kijken wat je het best met de camera kunt doen. Onze aanrader is een statief. Dit geeft je net dat beetje zekerheid van weinig bewegingsonscherpte en een goede focus.

Inspiratie voor het fotograferen met de lensball

Glazen bol fotografie kan je eigenlijk overal doen, op zoveel plekken en in verschillende perspectieven. Om je niet te laten zwemmen in de wereld van de glazen bol fotografie, geven we je een paar ideeën om aan de slag te kunnen.

  • Je kunt bijvoorbeeld de lensball extra laten opvallen wanneer je een minimalistische compositie creëert.
  • Een tof idee is om aan de gang te gaan met veel kleur, patronen en herhalingen. Want de glazen bol maakt dit nog interessanter.
  • Pas op hiermee, maar hoe tof is het om de glazenbol in de lucht vast te leggen? Gooi ‘m een klein stukje omhoog, klik op het juiste moment en you’ve got that picture!
  • Pak hem erbij wanneer je in het grootste landschap van Nederland of wanneer je ergens anders op de wereld bent. Leg de glazen bol vast op voorgrond of als onderdeel van het landschap. Ga hiermee experimenteren
  • Wanneer je op een kruispunt staat, fotografeer dan recht omhoog en zie wat het doet op beeld.
  • Een laag standpunt zie je wel vaker voorbijkomen in de fotografiewereld. Maar wanneer je een glazen bol toevoegt krijgt deze foto een hele nieuwe dimensie.
  • Één laatste inspiratie voor nu; plaats de lensball eens in een waterplas en kijk wat je kunt doen met de weerspiegeling die er ontstaat.

Lensball fotografie

Een voorbeeld waarbij de lensball in het water ligt.

fotograferen

Een goed voorbeeld van de achtergrond onscherp en de glazenbol full focus.

Hoe fotografeer je met een lensball

Nu we de eerste stappen hebben doorgenomen, is het tijd voor een helpende hand bij het fotograferen met de lensball.

Hoe laat je een lensball extra opvallen?

Op sommige momenten is de lensball niet duidelijk te zien op foto’s. Wil je dit juist wel? Zorg er dan voor dat het licht goed terecht komt op de glazen bol. Let bijvoorbeeld op als het licht van de zijkant of achterkant komt, op deze manier ontstaat er een fijn ‘lichtrandje’ rondom de bal. Dit zorgt ervoor dat je op de foto duidelijk ziet dat er een lensball is gebruikt. Wil je de bal vasthouden om een stadsdeel te laten zien, let er dan goed op dat het licht op jouw hand terecht komt. Anders is het voor de kijker niet duidelijk wat er gebeurd en dit is natuurlijk super zonde.

Hoe krijg je het juiste scherp?

De glazen bol

Wat je gaat merken is dat de automatische scherpstelling van jouw camera moeite zal hebben met het scherpstellen op de glazen bol. Het is een aanrader om te switchen naar de handmatige scherpstelling. Kies je om de glazenbol vast te leggen met je smartphone? Tik dan met je vinger op het scherm op de glazen bol. Dit deel zal dan scherp worden.

De achtergrond

Om de achtergrond onscherp en de glazenbol scherp te krijgen, moet je aan de slag met het diafragma. Het diafragma wordt altijd aangegeven in een f-getal. Hoe lager het getal is, hoe kleiner het scherptegebied is. Kies een redelijk laag getal (denk aan f/5.6 bijvoorbeeld) en stel scherp op de glazen bol om de juiste scherptediepte te creëren.

De juiste gear voor glazen bol fotografie

Ja, als je een glazen bal hebt gekocht dan ben je al een heel eind. Maar niet minder belangrijk is het juiste objectief. Allereerst is een macro objectief handig bij glazen bol fotografie. Hiermee kan je namelijk een mooie bokeh creëren én volledig focussen in de bol. Naast het macro objectief kan je ook kiezen voor een groothoeklens. Hier kies je uiteraard pas voor als je een grotere hoek wilt vastleggen op de foto. De onderwerpen die je normaal veel vastlegt met de groothoek zijn ideaal voor glazen bol fotografie. Denk dan vooral aan landschappen en stadsviews.

Meer blogs lezen?

Lees ook deze blogs eens: