Foto's op computer zetten

Foto’s op je computer zetten, zo doe je dat

Na thuiskomst wil je graag zo snel mogelijk je foto’s bekijken, maar dan natuurlijk niet op dat schermpje van je camera. Daarvoor is je computer veel beter geschikt. Maar weet je wel hoe je de foto’s op je computer krijgt? Er zijn diverse manieren om dit te doen, in dit artikel nemen we je mee in de meest gebruikte manieren voor een Windows computer en Mac.

Windows | Verschillende manieren bij Windows | Mac | Verschillende manieren Mac

Foto’s op de computer zetten met Windows verkenner

 • Geheugenkaartje koppelen / Open je Windows verkenner
  Pak eerst je SD-kaartje, anders wordt het een lastige klus. Sommige computers zijn voorzien van een speciale toegang voor SD-kaarten. Mocht jouw computer geen speciale toegang hebben, gebruik dan een kaartlezer. Als deze is gevonden door je computer is het tijd om de Windows verkenner te openen. Aan de linkerkant van je scherm zie je de apparaten die je computer herkent. Selecteer je geheugenkaart, dan opent hij je geheugenkaart en zie je al je bestanden.
 • Foto’s bekijken / Selectie maken
  Nu zie je als het goed is alle foto’s die je hebt gemaakt en wilt overzetten. Mocht je alleen een overzicht zien met alle details van de bestanden, klik dan bovenin je scherm even op voorbeeldvenster. Dan kan je namelijk de afbeeldingen iets groter bekijken. Wel zo handig als je wilt voorselecteren. Wil je toch alle foto’s van je camera halen, selecteer dan alles met ctrl + A. Kopieer al de afbeeldingen die je wilt opslaan op je computer en ga naar de plek waar je ze wilt bewaren
 • Naar de nieuwe locatie / naar de back-up locatie / nieuwe map
  De nieuwe locatie kan een plek zijn op je computer, op je Dropbox of op een externe harde schijf/NAS. Het werkt allemaal hetzelfde, is dat nog eens handig. Maak op de juiste plek een map aan volgens de manier waarop jij je foto’s archiveert. Heb je geen idee hoe je dit wil doen? Zo maak je overzichtelijk archief. Onthoud wel altijd: op één plek opslaan is niet voldoende en maak altijd een goede back-up [ linken goede back-up maken].
 • Done!
  En ja, nu staan je foto’s op je computer. Dat is pas stap één. Nu is het tijd voor het maken van een overzichtelijk archief en een goede back-up.

Verschil tussen Windows verkenner en Windows foto programma

Windows biedt nog een andere mogelijkheid om jouw foto’s op de computer te zetten. Dit noemen ze: Windows foto programma. We vertellen je kort de verschillen, dan kan je zelf kiezen welke manier je fijner vindt.

 • Bij het inpluggen van je geheugenkaart kies je niet voor ‘map en bestanden weergeven,’ maar voor ‘foto’s en video’s importeren’. Dan kom je in de Windows afbeeldingenbibliotheek.
 • Wanneer je alle foto’s van je camera wil overzetten op je computer, klik dan op de knop ‘alle foto’s selecteren’. Daarna importeer je alles. Wil je niet alles, maak dan eerst je selectie. Bovenin kan je de voortgang volgen, schrik niet als ze nog niet in de juiste volgorde staan. Dit gebeurt later automatisch.
 • Als je bovenin op het pijltje naar links klikt, kom je in de bibliotheek. Side note: Windows maakt de map aan met de datum van vandaag. Als jouw jouw archief opgebouwd is door middel van de datum waarop de foto’s gemaakt zijn, pas dit dan aan in de instellingen.

Foto’s op de computer zetten met Mac Finder

Geheugenkaartje koppelen

Om te beginnen heb je het volgende nodig: je geheugenkaart en eventueel een kaartlezer wanneer jouw computer geen speciale toegang heeft voor SD-kaarten. Als je geheugenkaart gevonden is door je computer is het tijd om de finder te openen. Om toegang te krijgen tot je geheugenkaart selecteer je aan de linkerkant van je scherm jouw geheugenkaart bij apparaten.

Bekijk je foto’s en selecteer

Nu zie je als het goed is een overzicht van alle foto’s die je hebt gemaakt met je camera. Mocht je geen foto’s zien, maar alleen de details, selecteer dan de rijenweergave. Deze is bovenaan je scherm te vinden onder het kopje weergave. Maak een selectie van de goed gelukte foto’s of selecteer al het materiaal als je dat liever hebt. Kopieer de beelden en plak ze in de juiste map.

foto's op computer zetten, hoe?

Zet ze op de nieuwe plek

De juiste map is de plek waar jij je foto’s bewaart. Dit kan op Dropbox zijn, op je computer of een externe harde schijf. Maak op de juiste plek een map aan op de manier waarop jij je foto’s archiveert. Dansen er vraagtekens door je hoofd als je nadenkt over het opzetten van een archief? Met deze tips helpen wij je aan een overzichtelijk archief. Om je vast te beschermen voor een fout die je niet wil maken, raden we je aan om een goede back-up te maken. Daarmee voorkom je dat je foto’s verliest. Houd de back-up up-to-date door elke keer wanneer je nieuwe foto’s opslaat, deze ook gelijk op de andere locaties neer te zetten. [linken goede back-up maken].

foto's op macbook zetten
foto's op mac zetten
Done!

En ja, nu staan je foto’s op je computer. Stap één is gezet, maar wacht nog even. Één keer opslaan is niet voldoende, stel je voor dat je computer kapot gaat. Ga aan de slag met het maken van een overzichtelijk archief en maak gelijk een goede back-up.

Verschil tussen Mac Finder en Max fotolader

Net als Windows heeft ook Apple twee mogelijkheden om de foto’s op de computer te plaatsen. Het verschil tussen de finder en de fotolader leggen we je kort uit. Met de fotolader kan je gelijk instellen welke foto’s je wil importeren vanaf je geheugenkaartje en welke niet. Deze foto’s komen direct in de gekozen map en wanneer je het via de finder toevoegt, zal je ze moeten kopiëren en plaatsen in de map die je wilt. Dus het scheelt vooral handelingen voor jezelf. Onthoud, probeer het allebei en bepaal uit eigen ervaring.

Foto's bewerken

Wanneer je foto's op je computer hebt staan wordt het ook makkelijker om foto's te bewerken. Hiervoor kan verschillende software gebruikt worden zoals Adobe Photoshop en Adobe Lightroom.