HPP Thuisopdracht - opdracht 1

Tips voor thuisopdracht 1 van Het Perfecte Plaatje

Wil je meedoen met de eerste thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! We helpen je graag op weg naar jouw perfecte plaatje met tips en inspirerende artikelen.

De eerste thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje is: Maak een creatieve foto van je huisdier

Het Perfecte Plaatje wordt elke woensdagavond 20:30 uur bij RTL4 uitgezonden.

Stuur je foto in via RTL

10 Tips | Gear tips | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie

10 tips voor het maken van een creatieve foto van je huisdier

1

Observeer

Een (huis)dier gedraagt zich vaak op elke locatie anders. Dat is logisch, want een dier moet wennen aan de nieuwe omgeving. Wanneer je niet thuis fotografeert maar op een andere locatie, observeer dan eerst de situatie voordat je begint met fotograferen. Bekijk hoe je huisdier zich gedraagt, wat hij interessant vindt en welke plekjes hij absoluut niks vindt. Zelfs wanneer je je huisdier door en door kent, is het belangrijk om eerst te kijken hoe hij reageert op de situatie. Blijf letten op de omgeving en houd het gedrag van je huisdier altijd in de gaten.

2

Stel scherp op de ogen

Je zou dit de gouden regel van dierenfotografie kunnen noemen. Wanneer je je huisdier fotografeert, is het belangrijk dat de ogen scherp in beeld zijn. Dit maakt de foto een stuk krachtiger en de expressie van het dier komt dan goed tot zijn recht. Plaats de scherpstelpunten op de ogen van je huisdier zodat je zeker weet dat de ogen scherp zijn.

3

Fotografeer op ooghoogte

Je hebt het vast wel eens eerder voorbij zien komen: fotografeer zoveel mogelijk op ooghoogte wanneer je met dieren werkt. Op deze manier verplaats je je in hun wereld en maak je de foto veel interessanter. Trek kleren aan die vies mogen worden, zodat je ook onbezorgd op de grond kan liggen voor de perfecte compositie wanneer dat nodig is.

4

Let op je compositie

Een goede compositie maakt de foto. Fotografeer je huisdier bijvoorbeeld niet enkel in het midden van je foto maar ook op andere manieren. Zorg ook dat je huisdier er volledig op staat. Het is zonde als de staart of poot van je kat er net niet volledig op staat. Maak, indien mogelijk, de riem of lijn los van je huisdier, of houd hem zoveel mogelijk buiten beeld. Let verder ook op de achtergrond van de foto; een rommelige keuken op de achtergrond is niet echt aantrekkelijk. Zoek daarom naar een mooie, rustige achtergrond. Extra tip: voor een creatieve compositie kun je je huisdier ook van onderaf fotograferen, zoals in Het Perfecte Plaatje seizoen 4.

5

Maak actiefoto’s

Bewegende dieren fotograferen is lastig wanneer je niet met de juiste instellingen werkt. Fotografeer met een korte sluitertijd om bewegingen te bevriezen en een onscherpe foto te voorkomen. Door de korte sluitertijd neemt je camera minder licht op en zul je dit moeten compenseren met je ISO en/of diafragma. Zet daarnaast je camera op continu focus zodat je blijft scherpstellen op je huisdier. Extra tip: geef je huisdier een speeltje of snoepje zodat je huisdier actiever wordt. Denk bijvoorbeeld aan een hond die door de lucht springt om een frisbee of snoepje te vangen, of een kat die op een speeltje jaagt. Heb je meerdere huisdieren en kunnen deze goed met elkaar omgaan? Zet ze dan bij elkaar en fotografeer de interactie tussen de dieren.

6

Gebruik speeltjes en beloningen

Speeltjes en beloningen zoals snoepjes helpen je om de aandacht te vangen van je huisdier. Is het bijvoorbeeld lastig om je huisdier in de camera te laten kijken? Ritsel met een zakje achter je camera, of houd wat snoepjes naast je lens. Grote kans dat hij direct aandacht voor je heeft. Ook is het belangrijk om af en toe je huisdier te belonen voor het geduld.

7

Gebruik decoratie

Voor een creatieve foto kun je gebruik maken van decoratie en accessoires om een grappige set te bouwen. Bouw de set voordat je je huisdier erbij zet, om zo je huisdier niet te belasten met het bouwen. Gebruik bijvoorbeeld bloemen, kunst cup cakes, een oude reiskoffer of picknickmand. Zo creëer je een creatieve set-up waar je huisdier waarschijnlijk leuk op reageert. Stoot je huisdier alles om? Geen paniek, dit kan ook grappige foto’s opleveren.

8

Ken je instellingen

Het is belangrijk dat je je instellingen en apparatuur goed kent. Wanneer je actiefoto’s maakt is het zonde als je het moment mist omdat je druk bezig bent met zoeken naar instellingen. Zorg daarom dat je je camera vrijwel blind kunt bedienen. Wil je een actie vastleggen en de beweging bevriezen? Gebruik dan een korte sluitertijd. Wil je een mooie portretfoto maken van je huisdier? Kies dan voor een groot diafragma (klein getal) om een mooi bokeh effect te creëren met een wazige achtergrond. Gebruik daarnaast een geheugenkaart die snelle opnames achter elkaar aankan.

9

Maak gebruik van natuurlijk licht en vermijd volle zon

Wanneer je midden op de dag fotografeert terwijl de zon schijnt, krijg je harde schaduwen en te grote contrasten. Hierdoor kan het heel lastig zijn om een goed belichte foto te maken, zeker als je huisdier een zwarte of witte vacht heeft. Wanneer je buiten gaat fotograferen gebruik je het beste het gouden uurtje voor mooi zacht licht en sfeervolle beelden. Als je binnenshuis fotografeert, maak dan gebruik van het natuurlijke licht door de ramen.

10

Heb geduld

Last but not least: heb geduld! Ondanks dat je zijn baasje bent, is het onmogelijk het gedrag van je huisdier volledig te controleren. Blijf daarom geduldig en weet wanneer je van perspectief moet wisselen als iets niet werkt. Wanneer je merkt dat je huisdier geen energie meer heeft, stress heeft of wil slapen, leg dan je camera weg en ga een andere keer verder. Het welzijn van je huisdier staat altijd voorop!


Gear tips

Thuisopdracht insturen

Heb je jouw inzending voor de thuisopdracht gereed? Stuur deze dan op naar RTL. Let op: Omdat dit een RTL-actie is, ga je hiermee naar de RTL-omgeving.

Stuur je foto in via RTL

Inzenden kan tot en met zondag 17 oktober 12:00

Extra inspiratie

welke-lens-voor-dierenfotografie

WELKE LENS VOOR DIERENFOTOGRAFIE

De meest geschikte lenzen voor het fotograferen van dieren.

> Lees artikel

Bewegende dieren fotograferen

BEWEGENDE DIEREN FOTOGRAFEREN

Hoe leg je dieren die in beweging zijn het beste vast op de foto?

> Lees artikel

thuis fotostudio maken

MAAK JE EIGEN FOTOSTUDIO

Je wilt een eigen fotostudio maken, maar wat heb je daar nu precies voor nodig?

> Lees artikel

wintersport

WAT IS HET BOKEH-EFFECT?

Wat is bokeh en hoe creëer je het? Dat en meer lees je in dit artikel.

> Lees artikel