Thuisopdrachten - opdracht 1

Thuisopdracht 1 – Über mannelijk of vrouwelijk portret

How to’s en inspiratie helpen je op weg

Wil je meedoen met de eerste thuisopdracht, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! Wij helpen je graag op weg naar jouw perfecte plaatje met inspirerende artikelen en video’s.

 

Thuisopdracht insturen

Heb je jouw inzending voor de thuisopdracht gereed? Stuur deze dan op naar RTL. Let op! Helaas is deadline voor inzending van deze thuisopdracht verstreken. Dat kan via deze link

Let op: Omdat dit een RTL actie is, ga je hiermee naar de RTL omgeving. Je kunt jouw inzending insturen tot en met zondag 18 oktober.

Snel naar: Behind Your Scenes Live | Top 10 tips | Inspirerende artikelen

 

Behind Your Scenes Live

Deze week draait het bij de thuisopdracht om het maken van een über mannelijk of vrouwelijk portret, maar hoe pak je dat thuis aan? Te zien vanaf 14 oktober 20:30 uur.

In deze aflevering van Behind Your Scenes Live gaan Michiel en Bart in gesprek met portretfotografen Anne Verhees en Nanda Hagenaars. Zij geven je genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

 

Gear Tips

In de eerste aflevering van Het Perfecte Plaatje heb je al gezien welke producten onze BN'ers gebruikten voor het maken van een portret.

Voor het maken van een goede portretfoto heb je soms meer nodig dan alleen een camera, lens en een model. In deze video, te zien vanaf 14 oktober 20:30 uur, laten Michiel en Bart je zien welke andere producten je goed kunt gebruiken om een mooie portretfoto te maken.

 

10 tips voor portretfotografie

 

Tip 1. Stel scherp op de ogen

Er wordt niet voor niets gezegd dat de ogen de spiegels van de ziel zijn. Bij portretfotografie is het dan ook belangrijk de ogen van je onderwerp scherp in beeld te brengen. Aangezien je bij portretten vaak met een groot diafragma werkt, worden delen van het beeld al snel onscherp. Stel daarom scherp op de ogen, zodat je de belangrijkste details en emotionele lading in je beeld vangt.

Tip 2. Stel je model op zijn of haar gemak

Zorg dat je het model de tijd geeft om zich op zijn of haar gemak te voelen. Bij een professional zul je sneller het ijs gebroken hebben dan bij iemand met weinig ervaring. Laat af en toe foto’s zien die je net hebt gemaakt om je model aan te moedigen. Geef waar nodig aanwijzingen of laat bij een onervaren model zelf zien wat je voor ogen hebt door bijvoorbeeld een houding voor te doen.

Tip 3. Transformeer je foto tot zwart-wit beeld in nabewerking

Kleur kan in sommige gevallen afleidend werken in een portret. Zwart-wit vestigt de aandacht op lijnen en contrasten die in je beeld aanwezig zijn. Let wel op de belichting, want door het diepe contrast legt zwart-wit meer nadruk op fel licht en ongewenste schaduwen. Schiet jouw foto’s in kleur in RAW formaat en zet deze later om naar zwart-wit voor rijkere nabewerkingsmogelijkheden.

Tip 4. Benut de regel van derden voor een sterke compositie

Gebruik de regel van derden om het beeld aan de hand van lijnen te verdelen in vlakken, zodat je de ogen van de kijker aan de hand van deze lijnen stuurt naar de belangrijkste elementen in jouw foto. Breng je het gehele model in beeld, plaats deze dan bijvoorbeeld op één van de verticale lijnen om hier de aandacht van de kijker naartoe te brengen. Van deze regel afwijken mag natuurlijk ook.

Tip 5. Zacht licht is als portretfotograaf je beste vriend

Fel licht veroorzaakt harde schaduwen en grote contrasten. Bij portretfotografie zorgt dit felle licht voor afleiding. Denk bijvoorbeeld aan het benadrukken van rimpels of overbelichting van het gezicht. Voorkom dit met zacht, diffuus licht waarmee je het model gelijkmatig belicht. Gebruik hiervoor een softbox op jouw lamp of flitser. Heb je geen softbox? Reflecteer het licht dan via het plafond of een muur.

Tip 6. Vermijd direct zonlicht

Werk je buiten? Dan is een lichtbewolkte dag ideaal voor portretfotografie. Direct zonlicht veroorzaakt namelijk harde schaduwen. Vermijd direct zonlicht door met een diffuusdoek zacht licht te creëren of gebruik een reflectiescherm vanuit de schaduwkant om licht in te vullen. Dit is ook fijner voor het model, omdat tegen direct zonlicht in kijken erg ongemakkelijk kan zijn.

Tip 7. Geef met meerdere lichtbronnen diepte aan jouw portret

Licht van voren veroorzaakt een plat beeld waarbij het onderwerp wegvalt tegen de achtergrond. Benadruk bijvoorbeeld met een kleine lamp of minimale flits de contouren van het model. Bij portretfotografie staat jouw model centraal en is het waardevol om diepte in het beeld te creëren met extra lichtbronnen. Belichting vanaf de achterzijde geeft het halo-effect, waar je mee kunt experimenteren.

Tip 8. Maak gebruik van portretlenzen

Groothoeklenzen kunnen in het midden en aan de randen het beeld vervormen. Telelenzen halen daarentegen de diepte uit het gezicht weg. Een 85mm objectief behoudt diepte, brengt details naar voren, behoudt een comfortabele afstand tot je model en is daarom een perfecte brandpuntsafstand voor portretfotografie. Gebruik een 50mm lens bij camera’s met een APS-C sensor om met de crop factor een brandpuntsafstand van 75mm te behalen.

Tip 9. Werk met een groot diafragma voor sterkere scherptediepte

Maak je diafragma zo groot mogelijk (laag getal) voor een sterke scherptediepte. Lichtbronnen in de achtergrond worden hierdoor wazig en rond, dit noemen we bokeh. Hierdoor isoleer je jouw onderwerp van de onscherpe achtergrond. Lenzen met een f-stop van f/1.4 of f/2.8 zijn populair bij portretfotografie door het bokeh effect dat zij voortbrengen. Meer diafragmabladen leveren een grotere bokeh op.

Tip 10. Gebruik een reportageflitser

Reportageflitsers zijn gemakkelijker mee te nemen en leveren meer licht per foto dan grote lampen. Gebruik bij portretfotografie een korte sluitertijd om de foto te onderbelichten en vul met de flits het licht in. Gebruik een diffuuskap om het licht te verzachten en harde schaduwen door direct flitslicht te vermijden. Je kunt flitslicht ook laten reflecteren via een muur of plafond voor een zachter effect.

Inspirerende artikelen

Kamera Express - thuisopdracht 1 - modelfotografie

MODELFOTOGRAFIE

Laat je meenemen in de wereld van modelfotografie en leer Nederlandse modelfotografen kennen. Bekijk binnen dit thema een overzicht van veelgebruikte apparatuur en verzamel tips om nog mooiere portretfoto's te maken.

Bekijk het artikel

Kamera Express - thuisopdracht 1 - studio fotografie

STUDIOFOTOGRAFIE

Tover jij voor deze opdracht liever een ruimte om tot fotostudio? Bekijk dan onze pagina over studio fotofgrafie. Hier vind je keuzehulpen, een ABC met de belangrijkste studiotermen, musthaves en praktische tips.

Bekijk het artikel

Kamera Express - thuisopdracht 1 - nabewerking

NABEWERKING

Wil jij je beelden voor deze opdracht nog wat extra kracht geven? Op de pagina nabewerking laten we je zien welke programma's er zijn en hoe je je eigen stijl kracht bij kunt zetten met nabewerkingsprogramma's. 

Bekijk het artikel

Bekijk alle fotografietips >>

Overzichtspagina