Het Perfecte Plaatje 2022

Tips & tricks voor de eerste thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje

Wil je ook dit jaar weer meedoen met de thuisopdrachten van RTL? Wij helpen je graag op weg! Ga goed voorbereid aan de slag dankzij onze tips & tricks en maak van jouw foto een perfect plaatje.

De eerste thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL is: maak een creatieve splash-foto. Je leest onze tips voor deze opdracht hieronder, inclusief een exclusieve bonustip van gastjurylid Pim Hendriksen!

10 Tips | Bonustip van gastjurylid | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie | Deel jouw resultaat

1. Bedenk waar je gaat spetteren

Splash-fotografie geeft, zoals je je kunt voorstellen, nogal wat gespetter. Bedenk vooraf dus goed waar je foto’s wilt gaan maken en of die locatie (en alles eromheen) tegen water kan. Hoewel buiten hiervoor in eerste instantie de betere keuze lijkt, heb je hier meestal minder controle over invallend licht. Daarnaast kun je ook minder makkelijk een gemaakte opstelling laten staan voor een volgende dag. Daarom is het aan te raden om binnen te beginnen. Bedek de vloer en eventuele meubels simpelweg met wat plastic zakken.

2. Zet je foto eerst in scène

Er zijn in de natuur veel creatieve mogelijkheden om een toffe splash-foto te maken. Denk bijvoorbeeld aan een plas water na een regenbui of een meertje in het bos. Dit geeft gave foto’s, maar het is toch aan te raden om te beginnen met een in scène gezette foto thuis. Hier heb je namelijk (bijna) alle elementen onder controle. Door zelf een splash te creëren, kun je het vastleggen van opspattende druppels perfectioneren. Daarnaast kun je experimenteren met de instellingen en het licht. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kun je goed voorbereid op zoek naar spontane situaties in de natuur.

3. Bereid je foto goed voor en zet alle attributen alvast klaar

Een statief is essentieel bij het maken van een splash-foto. Dit zorgt er namelijk voor dat je jouw camera precies zo kunt positioneren om jouw perfecte compositie te maken. Daarnaast is verlichting belangrijk om de opspattende druppels mooi uit te lichten en te isoleren van de achtergrond. Dit kan met één of meerdere lampen die je aan weerszijde van je onderwerp plaatst. Een venster met daglicht kan ook prima werken. Als je binnen een splash-foto wil maken, is het handig om een glas of kom met water klaar te zetten en een voorwerp uit te zoeken wat je erin kunt laten vallen.

4. Kies een achtergrond die past bij jouw idee

Hoewel je met de juiste scherptediepte de druppels al kunt isoleren, wordt dit effect versterkt door een neutrale en egale achtergrond. Een kale muur in huis bijvoorbeeld. Is dit lastig dan kun je zelf een achtergrond creëren door een doek op te hangen en dit als achtergrond te gebruiken. Een donkere achtergrond met goed uitgelichte druppels geeft bijvoorbeeld ook een heel mooi effect. Houd hierbij het kader niet te krap, later kun je altijd nog croppen.

5. Kies voor een snelle sluitertijd

Hoewel het geen vaststaand feit is, wil je met je eerste splash-foto’s waarschijnlijk de opspattende druppels ‘bevriezen’ zodat deze stil in de lucht lijken te hangen. Dit vraagt om een snelle sluitertijd. Je kunt beginnen met instellingen tussen de 1/250 en 1/1000 als uitgangspunt en vanuit daar experimenteren wat voor jou het beste resultaat oplevert. Het vereist wat oefening voor je het gewenste resultaat krijgt, geef dus niet te snel op als het niet gelijk lukt.

6. Vergroot je kansen

Niet elke splash spettert even mooi of uitbundig en vaak moet je precies op het juiste moment afdrukken om de splash goed vast te leggen. Het is daarom handig om jouw camera op burst-modus te zetten. Dit is de stand waarin deze zoveel mogelijk foto’s achter elkaar maakt. Hoe meer foto’s je kunt maken, des te groter de kans dat de juiste ertussen zit. Is jouw camera niet zo snel, switch dan van RAW-modus naar JPEG: hiermee kan de camera meer foto’s per seconde maken.

Splash-fotografie

7. Speel met je instellingen

1/250 tot 1/1000 is een mooie sluitertijd om mee te starten. Als je dit combineert met een diafragma van F4 tot F8, kun je de druppels goed scherp vastleggen. Een lager diafragma kan ervoor zorgen dat niet alle druppels scherp zijn en een te hoog diafragma geeft mogelijk te veel details op de achtergrond. Probeer daarnaast eens verschillende brandpuntsafstanden om te bepalen wat voor jou het mooiste resultaat oplevert.

8. Stel je focus in en kies vervolgens voor manual

Focussen gaat het makkelijkste door een pre-focus van de rand van het glas of de kom met water te nemen en deze vervolgens op manual vast te zetten. Zo weet je zeker dat je focus goed staat ingesteld, met de eerdergenoemde diafragma vang je hiermee ook de druppels die iets voor en achter het glas opspatten.

9. Maak gebruik van een remote

Zelfs als de camera op een zwaar statief staat, is er altijd een kleine beweging wanneer je op de knopt drukt. Dit voorkom je door gebruik te maken van een remote, ofwel een afstandsbediening. De meeste bekende is de ingebouwde timer op je camera, maar je kunt ook een externe remote gebruiken. Sommige camera’s kunnen dit zelfs met een app die met de camera verbonden is. Zorg ervoor dat je ook in deze modus gebruikmaakt van de burst-modus.

10. Werk ongewenste druppels weg in de nabewerking

Wanneer je een mooie set-up hebt gemaakt, is er nog steeds de kans dat er dingen op de foto komen die je liever niet zou zien. Fotobewerkingssoftware zoals Adobe Lightroom of Photoshop kunnen helpen ongewenste druppels of zaken op de achtergrond te verwijderen. Wanneer je beschikt over een snelle camera die ook in RAW kan fotograferen geniet dit de voorkeur, hiermee vergroot je de opties in de nabewerking. Mocht je nog niet thuis zijn in deze software, dan vind je hier onze gratis basiscursus.

Bonustip

Gastjurylid Pim Hendriksen: ‘Speel met het licht’

‘Ziet de actie er gaaf uit, maar het licht op de actie niet? Verander dan de richting van het licht. Als het zonlicht is, verander dan van positie waaruit je fotografeert. Is het extern licht wat je zelf hebt neergezet? Zet deze externe lichtbron dan ergens anders neer. Je zult verbaasd zijn van het verschil!’

Pim Hendriksen

Thuisopdracht insturen

De thuisopdracht is afgelopen. Jouw foto inzenden is helaas niet meer mogelijk.

Extra inspiratie

Deel jouw resultaat

Deel jouw perfecte plaatje met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Ga terug naar boven