Reflectie in druppels fotograferen

Een alternatief voor de klassieke druppelfoto

Het is een hele kunst om de beweging van een druppel te bevriezen. Als je eenmaal doorhebt hoe je een druppel haarscherp vastlegt, kun je gaan experimenteren. Zo worden jouw druppelfoto’s nooit hetzelfde.

Er zijn verschillende manieren om een standaard druppelfoto creatiever te maken. Een daarvan is: reflectie in druppels fotograferen. Hoe je dit kan doen, ontdek je in dit artikel.

Druppelfotografie in het kort

Er zijn drie verschillende momenten te fotograferen. Wil je reflectie in druppels fotograferen, dan zijn moment 1 en 3 het beste. Timing is dus essentieel.

waterdruppel boven het water

1

De druppel die boven het water zweeft

waterdruppel golf

2

De golf die ontstaat wanneer de druppel onder water duikt

waterdruppel golf

3

De 'stalagmiet' die verschijnt als de druppel weer naar boven komt

Ontwerp je druppel

Het ontwerp van de druppel is net zo belangrijk als timing. Bij het fotograferen van een reflectie in een druppel dient je druppel als lens. Net als bij fotograferen met een glazen bol (lensball). Hij moet dus groot genoeg zijn om de reflectie te tonen.

Tijd om te experimenteren met afstand en diepte

De vorm en de grote van de druppel worden sterk bepaald door de hoeveelheid water in de bak. En de afstand tussen het water en je waterdruppelkit. Wil je de vorm van je druppel controleren dan pas je een van de twee aan.

Het is even experimenteren. Maar daarna heb je wel mooie grootte druppels. Je hoeft ze alleen nog mooi in beeld te krijgen.

Speel met de standpunt van je camera

Een druppel kan je op verschillende manieren in beeld brengen. Maar niet elk standpunt heeft het gewenste effect. Zo accentueert een hoog standpunt de cirkelvorm van de golven. Iets wat je absoluut niet wilt bij het vastleggen van een reflectie. Zet je camera daarom gelijk aan de bak met water. Een laag standpunt benadrukt juist de vorm van de druppel en zijn reflectie in het water.

Aan de slag met Druppelreflecties

Je druppels hebben de ideale grote. En je camera legt ze prachtig vast. Tijd om druppelreflecties te fotograferen.

Bij deze vorm van druppelfotografie leg je eigenlijk de achtergrond van de druppel vast. Het enige wat je moet doen is een creatieve achtergrond plaatsen. Denk aan een patroon, foto of stuk tekst.

Let wel op. Doordat de druppel als lens dient, is alles ‘op zijn kop’ terug te zien. Nu maakt dat bij een patroon niet veel uit, maar bij een tekst en foto wel. Zet deze daarom ondersteboven neer. Dan zie je ze normaal in de druppel.

Reflecties in druppels kun je ook op andere manieren vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan regen op een ruit of bij dauwdruppels op een bloem of blad. Helaas is het hier niet mogelijk om de achtergrond te draaien. Het geeft dan, net als een glazen bol, een andere dimensie aan je omgeving.Meer lezen

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen of inspiratieblogs.

Wat is een macrolens

MACROLENS
KOPEN

Leg de kleine wereld groots vast met een macrolens. Maar waar let je op bij aanschaf?

> Lees artikel

sluitertijd

WAT IS DE SLUITERTIJD?

De sluitertijd bepaalt een groot deel van jouw foto. Hoe bepaal je deze?

> Lees artikel

wat is compositie

WAT IS COMPOSITIE?

Compositie kan je foto maken of breken. Ontdek onze belangrijkste tips.

> Lees artikel

reflecties fotograferen

FOTOGRAFEREN MET REFLECTIES

Een reflectie kan een foto dynamischer maken. Maar waar moet je op letten?

> Lees artikel