Het Perfecte Plaatje 2022

Tips & tricks voor de tweede thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje

Wil je ook dit jaar weer meedoen met de thuisopdrachten van RTL? Wij helpen je graag op weg! Ga goed voorbereid aan de slag dankzij onze tips & tricks en maak van jouw foto een perfect plaatje.

De tweede thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL is: maak een foto in kikvorsperspectief. Je leest onze tips voor deze opdracht hieronder, inclusief een exclusieve bonustip van gastjurylid Remko de Waal!

10 Tips | Bonustip van gastjurylid | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie | Deel jouw resultaat

1. Lees je in over wat ‘kikvorsperspectief’ eigenlijk is

Leuk, zo’n thuisopdracht, maar wat is een kikvorsperspectief eigenlijk? In de aflevering van het Perfecte Plaatje heb je al een voorproefje gekregen, maar wij leggen het graag nog een keertje uit! Een kikvorsperspectief wil zeggen dat je je camera lager houdt dan het onderwerp dat je wil fotograferen. Het resultaat is het beeld wat een kikker zou zien, vandaar de naam. Meestal houdt dit in dat je je camera heel laag bij de grond houdt, maar in principe krijg je dit beeld al zodra je je onderwerp vanaf een lager standpunt fotografeert. Je kunt dit perspectief gebruiken om jouw onderwerp groter en imposanter te laten lijken.

2. Ga eens plat op je buik liggen en kijk omhoog

Een goed begin is om plat op de grond te gaan liggen en je camera dicht bij de grond te houden. Richt je camera schuin omhoog terwijl je door de zoeker kijkt: wat valt je op? Probeer verschillende hoeken uit, van schuin tot recht omhoog en verken welke effecten dit oplevert. Experimenteer ook eens hoe dicht of veraf je van jouw onderwerp af moet fotograferen om het effect te behalen. Tip: wanneer jouw camera over en uitklapbaar scherm beschikt kun je nog dichter bij de grond komen en toch ‘live’ door de zoeker kijken, zo hoef je misschien niet eens op de grond te gaan liggen.

3. Bedenk van tevoren wat je wil vastleggen

Bedenk van tevoren goed wat je wilt fotograferen en welke lens je daar het beste voor kan gebruiken. In principe kun je met diverse instellingen een foto in kikvorsperspectief maken, maar voor verschillende effecten gelden verschillende instellingen. Zo zul je merken dat een goed gekozen scherptediepte het kikvorseffect kan versterken, waardoor jouw onderwerp dus nog reusachtiger kan lijken. Dit is echter geen vaste regel, wanneer je bijvoorbeeld een bos of stad van onder vastlegt kan juist een hoger diafragma werken.

4. Gebruik een groothoeklens

Het klassieke kikvorseffect wordt bereikt door een groothoeklens te gebruiken. Dit zijn lenzen van 24 mm en lager. Eigenlijk geldt: hoe boller de lens, des te groter het groothoekeffect. De werking en vertekening van de groothoeklens vergroot het kikvorseffect ten opzichte van een standaardlens. Je onderwerp lijkt daardoor nog groter en imposanter.

Qua body zijn er niet zoveel vereisten, hoewel een uitklapbaar en kantelbaar scherm zeker een voordeel is. Met zo’n scherm kan je in bijna alle hoeken altijd op je scherm kijken en zo het door jou gewenste beeld maken.

5. Verleg je focus

Een lagere diafragmakeuze geeft de mogelijkheid om het focuspunt van jouw kikvorsperspectief-foto te bepalen. Met zo’n focuspunt kun aangeven wat voor jou het belangrijkste deel van de foto is, maar je kunt ook spelen met het vergrotende effect van dit perspectief. Experimenteer eens met het verleggen van je focuspunt op dezelfde compositie en kijk wat het verschil in effect is.

6. Gebruik eens een laag statief

Het is ook tof om te experimenteren met mini-statieven, of statieven die heel laag bij de grond kunnen komen. Met zo’n mini-statief kun je met langere sluitertijden werken. Dit kan zeer creatieve beelden opleveren! Denk bijvoorbeeld eens aan een overvliegend vliegtuig terwijl je een hoog gebouw vastlegt. Dit kan met een langere sluitertijd een tof effect geven.

Splash-fotografie

7. Experimenteer met je onderwerp

Hoewel je gezien de naam van deze techniek wellicht aan natuurfotografie moet denken, zijn er onnoembaar veel creatieve mogelijkheden met het kikvorsperspectief. Denk bijvoorbeeld eens aan foto van New York, waarbij je enkel lucht en de toppen van de wolkenkrabber ziet: ook dat is kikvorsperspectief. Maar een glas melk op de rand van de tafel zetten en deze van onder fotograferen kan ook een bijzonder effect geven. Wees niet bang om te experimenteren!

8. Vertrouw op je instellingen en druk ‘blind’ af

Wanneer jouw camera geen uitklapbaar scherm heeft, kan het soms een uitdaging zijn om je camera zowel dicht bij de grond te houden én tegelijkertijd door de zoeker te kijken. Wanneer dit niet lukt, is het raadzaam om te kiezen voor een groter diafragma en een breed scherpstelgebied. Door vervolgens ‘blind’ af te drukken, vergroot je de kansen op een scherpe foto. Gelukkig zijn er wat hulpmiddelen als je camera geen uitklapbaar scherm heeft. Zo kunnen sommige camera’s via een app verbinding maken met je telefoon waardoor je deze als ‘live’ scherm kunt gebruiken. Daarnaast bestaan er externe zoekers die je in een hoek kunt monteren.

9. Versterk jouw verhaal met nabewerking

Om het drama van de kikvorsperspectief-foto’s te vergroten, kan het werken om in fotobewerkingssoftware zoals Adobe Lightroom of Photoshop te spelen met de instellingen van kleur en intensiteit. Dit kun je bijvoorbeeld doen door natuurlijke foto’s net wat levendiger te maken of een stedelijke foto juist helemaal in zwart-wit, eventueel met een wat grovere korrel om het geheel nog wat rauwer te doen ogen. Mocht je nog niet thuis zijn in deze software, dan vind je hier onze gratis basiscursus.

10. Daag jezelf uit en wees creatief

Daag jezelf uit en bekijk zoveel mogelijk potentiële onderwerpen eens vanaf de grond. Kruip onder de tafel of ga eens plat in het gras liggen. Veel van dit soort hoeken zal je nog niet eerder gezien hebben. Actiefotografie kan ook bijzondere en nieuwe invalshoeken geven als je plat op de grond gaat liggen en je onderwerp dichtbij laat passeren. Maar doe daarbij wel voorzichtig!

Bonustip

Gastjurylid Remko de Waal: ‘Speel met het licht’

‘In deze opdracht ga je vanaf de grond naar boven fotograferen en dikke kans dat dat met tegenlicht is. Met een automatische stand zal je onderwerp dan hoogstwaarschijnlijk onderbelicht zijn, omdat de camera dat felle licht wil compenseren. Je kan vervolgens twee dingen doen. Je kan in de automatische stand de belichting compenseren door aan het draaiwieltje te draaien en bijvoorbeeld +1 over te belichten. Of je kiest voor de manuele stand waarbij je zelf het diafragma en de sluitertijd kiest. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste, dan houd je de volledig de controle over je beeld.’

Remko de Waal

Thuisopdracht insturen

De thuisopdracht is afgelopen. Jouw foto inzenden is helaas niet meer mogelijk.

Extra inspiratie

Deel jouw resultaat

Deel jouw perfecte plaatje met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Ga terug naar boven