Het Perfecte Plaatje 2022

Tips & tricks voor de derde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje

Wil je ook dit jaar weer meedoen met de thuisopdrachten van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg! Ga goed voorbereid aan de slag dankzij onze tips & tricks en maak van jouw foto een perfect plaatje.

De derde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL is: maak een foto waar de stilte vanaf knalt. Onze verzamelde tips voor deze opdracht lees je hieronder, inclusief een exclusieve bonustip van gastjurylid Claire Droppert.

10 Tips | Bonustip van gastjurylid | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie | Deel jouw resultaat

1. Bedenk eerst goed wat stilte voor jou betekent

Stilte is een abstract begrip waar iedereen andere gedachten en beelden bij heeft. Dat zorgt ervoor dat deze thuisopdracht lastig kan zijn, omdat het onderwerp erg breed is. Voor je begint, is het handig om je af te vragen wat jij voor je ziet wanneer je aan stilte denkt. Neem hier echt even de tijd voor. Sluit je ogen en ‘bekijk’ wat er in je opkomt. Wanneer dit helder is, kun je verder met de concrete visualisatie.

2. Maak gebruik van hulpmiddelen

Wanneer je het lastig vindt om stilte vast te leggen, kun je ook beginnen met het vastleggen van een voorwerp. Hierbij kun je nadenken over voorwerpen die stilte visueel laten zien, zoals bijvoorbeeld oordopjes. Je kunt ook een willekeurig voorwerp pakken en je afvragen hoe je dit met stilte zou kunnen verweven. Bijvoorbeeld een mok: die kun je vullen met rustgevende thee, vervolgens zou iemand die beker vroeg in de ochtend in de tuin met ochtenddauw kunnen drinken. Dit kan ook stilte uitstralen. Probeer vooral eens verschillende dingen uit tot je op een concreet idee uitkomt.

3. Denk na over de compositie

De compositie van je foto is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een foto. Vooral wanneer je de stilte wilt vastleggen, is het belangrijk om ook de omgeving in een compositie te laten zien. Wanneer je jouw onderwerp bijvoorbeeld van dichtbij fotografeert, verdwijnt de ruimtelijke omgeving. Dit zou de rust en stilte in je foto kunnen verstoren. Bedenk bij jouw onderwerp dus goed welke omgeving je wel of niet wilt laten zien. Bij een laag standpunt zie je bijvoorbeeld meer lucht, waardoor je onderwerp er meer uit zou kunnen springen. Is de lucht juist erg druk met veel contrastrijke wolken? Of heeft jouw onderwerp een andere drukke achtergrond waardoor je onderwerp wegvalt? Probeer dan vanuit een andere hoek te fotograferen. Loop, wanneer het kan, eens om je onderwerp heen om het beste standpunt te vinden, experimenteer vooral!

4. Houd het eenvoudig

Om stilte vast te leggen is het belangrijk om jouw onderwerp er goed uit te laten springen. Zorg ervoor dat jouw onderwerp het middelpunt van de belangstelling wordt en de ruimte krijgt. Hierbij geldt ‘less is more’. Je wilt je onderwerp het liefst met zo min mogelijk ‘ruis’ en storende elementen fotograferen. Wanneer je je compositie en alles erin in beeld hebt, vraag jezelf dan steeds af: wat kan ik weghalen en daarmee nog steeds hetzelfde effect bereiken? Daag jezelf uit om met zo min mogelijk het gewenste resultaat te behalen.

5. Benadruk stilte door er ‘herrie’ naast te plaatsten

Je kunt er ook voor kiezen om tip 4 compleet in de wind te slaan door stilte te laten zien met behulp van contrast. Hoe kan je bijvoorbeeld in een beeld van een drukke winkelstraat stilte laten zien? Misschien kun je jouw onderwerp isoleren of uitvergroten door compositie, kleur of vorm. Wanneer je slim gebruik maakt van contrast kan dit bijzonder ‘stil’ overkomen.

6. Verwonder jezelf

Je kan er ook voor kiezen om juist niet te veel te plannen, zoals gastjurylid Claire Droppert dat doet. Zij trekt er vaak zonder plan op uit in de natuur en laat zich onderweg verwonderen over hetgeen ze tegenkomt. Soms door gewoon op een bankje te gaan zitten, even tot rust te komen en de omgeving op te nemen. Wanneer je zelf stil bent in dat soort situaties, is de kans dat je geïnspireerd wordt door de dingen om je heen ook zeer aanwezig.

7. Bedenk met welk licht je onderwerp tot z’n recht komt

Een onderwerp valt of staat bij licht. Vooral bij een bewolkte dag kan dit een verschil van dag en nacht zijn voor je onderwerp. Wanneer je buiten gaat fotograferen, is het handig om je af te vragen welke weersomstandigheden jij voor je ziet bij jouw compositie. Wolken, regen of toch zon? Zorg ervoor dat je juist met dit weer op pad gaat. Bedenk ook met welk licht jouw onderwerp tot z’n recht komt. Is dit juist met tegenlicht of licht vanaf de zijkant? Kijk goed om je heen en houd rekening met de veranderlijke momenten van het juiste licht. Bedenk ook goed dat je dit in de nabewerking nog kunt versterken, waardoor het onderwerp nog beter tot z’n recht kan komen.

Stilte

Foto: Claire Droppert

8. Gebruik eens een statief

Een statief geeft je de mogelijkheid om creatief te spelen met de instellingen van je camera en de compositie van je beeld. Het is aan te raden om een statief te gebruiken als je wilt werken met een lange sluitertijd. Zo kun je bijvoorbeeld wanneer het donker is bijzondere foto’s maken. Je kan dan eventueel experimenteren met bewegend licht. Wanneer je overdag, of ergens met veel licht, met een langere sluitertijd wilt fotograferen, is het aan te raden om een ND-filter te gebruiken, zodat je foto niet overbelicht raakt. Het is zeker een aanrader om hier eens mee te spelen! Ook kan je een laag statief gebruiken, in combinatie met bijvoorbeeld een groothoeklens, om een stille foto te schieten.

9. Speel met de kleuren

Soms ziet een foto of compositie er stiller uit in kleur, dan in zwart-wit, of juist andersom. Het is daarom interessant om met de kleuren te spelen. Is het beeld dat je voor je ziet in kleur of zwart-wit? Denk vooraf na hoe de foto die je wilt maken eruit zou zien in een van deze twee opties. Zou je een andere compositie kiezen bij de een of de ander, of maakt dat voor jou niet uit? Wat zorgt bij jouw foto voor een krachtige uitstraling? Beperk jezelf niet, wellicht is een combinatie van zowel kleur en zwart-wit juist dé manier.

10. Experimenteer met de nabewerking

Naast kleine correcties op je foto kan deze opdracht ook een mooie reden zijn eens te experimenten met het zogeheten double exposure-effect. Hiermee monteer je eigenlijk twee foto’s in één. Een bekend en veelgebruikt voorbeeld hiervan is een portret met in het hoofd een ander beeld verwerkt, wat de gedachten van de geportretteerde persoon lijkt te tonen. Heb je nog weinig ervaring met het nabewerken van foto’s, check dan onze gratis cursus hier.

Bonustip

Gastjurylid Claire Droppert: ‘Luister naar je zintuigen’

‘Wanneer je rondloopt in een landschap, laat je je zintuigen dan het werk doen. Wat valt jou op, waar word jij door aangetrokken? Dit kan van alles zijn: een moment, het licht, een geluid of juist de stilte natuurlijk. Het is belangrijk om goed te observeren. Kijk naar welk aandachtspunt je als het ware toe getrokken wordt en ga dat onderzoeken.’

Wist je dat Claire een online fotografiecursus heeft gelanceerd? Ga naar claireonline.nl/silence-photography-course en leer hoe jij zelf de stilte kunt vastleggen.

Claire Droppert

Thuisopdracht insturen

De thuisopdracht is afgelopen. Jouw foto inzenden is helaas niet meer mogelijk.

Extra inspiratie

Deel jouw resultaat

Deel jouw perfecte plaatje met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Ga terug naar boven