HPP Thuisopdracht - opdracht 3

Tips voor thuisopdracht 3 van Het Perfecte Plaatje

Wil je meedoen met de derde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! We helpen je graag op weg naar jouw perfecte plaatje met tips en inspirerende artikelen.

De derde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje is: Maak een actiefoto in of op het water

Het Perfecte Plaatje wordt elke woensdagavond 20:30 uur bij RTL4 uitgezonden.

Stuur je foto in via RTL

10 Tips | Gear tips | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie

10 tips voor het maken van een actiefoto in of op het water

1

Zorg voor een camera die waterdicht is

Bij het maken van actiefoto’s in en op het water is er een element waar je goed rekening mee moet houden, en dat is water. Zorg ervoor dat je dan een camera meeneemt die tegen vocht en water kan. De meeste camera’s hebben een waterbestendige behuizing, maar je kunt er altijd voor kiezen om een regenhoes te gebruiken voor extra bescherming. Een waterdichte koffer, kan hierbij uitkomst bieden.

2

Beweging in je foto

Beweging in je foto zorgt ervoor dat je foto interessanter wordt om naar te kijken. Beweging laat ook de actie zien die je wilt vastleggen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je kiezen voor een zo lang mogelijke sluitertijd. Een 40e of een 60e van een seconde moet voldoende zijn. Zo laat je alle beweging prachtig zien. Laat de camera zelf de belichting bepalen. Zo hoef jij je daar niet druk om te maken en is de kans klein dat de foto onder- of overbelicht is.

3

Gebruik verschillende lenzen

Het is altijd slim om niet afhankelijk te zijn van slechts één camera en één objectief. Want stel je voor dat er iets mis mee is. Het gebruik van meerdere objectieven geeft je ook wat meer vrijheid in je shots. Zo kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een groothoeklens als je wat meer van de foto wilt laten zien dan één klein onderdeel. Een telelens geeft je daarbij weer de mogelijkheid om de verre achtergrond in je foto op te nemen.

4

Reflecties

Wil je je foto’s meer sjeu geven, dan kan je gebruikmaken van reflecties. Met reflecties kun je namelijk het onderwerp kaderen of extra diepte toevoegen. Het is dan aan te raden om een polarisatiefilter mee te nemen, zodat je meer controle over de zichtbaar van de reflecties hebt.

5

Gebruik je creativiteit

Wil je de aandacht trekken van de kijker naar je foto, kies dan voor een standpunt die niet vaak gebruikt wordt of lastig te bewerkstelligen is. Als je op het water bent, kies dan voor een standpunt dicht op het onderwerp. Zo kun je goed de beweging vastleggen, maar ook een close-up van het onderwerp.

6

Overweeg JPG tegenover RAW

Als je in RAW fotografeert heb je tijdens de nabewerking veel mogelijkheden. Zo bevat een RAW-bestand alle informatie die je nodig hebt om je foto helemaal eigen te maken. Maar dat geeft ook gelijk het nadeel met actiefotografie. Je kunt namelijk minder shots per seconde maken dan wanneer je in jpg schiet. De kans dat je dan net dat ene shot mist, is groot.

7

Focus op de emotie

Bij actiefotografie is een belangrijke rol weggelegd voor emotie. Dit was ook goed te zien in de opdracht van deze week. Concentratie en gefocuste blikken. Door emotie van de persoon in kwestie vast te leggen kun je deze overbrengen naar de kijker.

8

Snelheid is geen overbodige luxe

Als je aan de slag gaat met actiefotografie, houd er dan rekening mee dat actie snel is en op niemand wacht. Zorg er dan voor dat je apparatuur die snelheid aan kan. Een snelle autofocus waarmee je op het onderwerp kunt scherpstellen, het aantal foto’s dat je kunt maken per seconde en de snelheid van de geheugenkaart waarop de foto’s opgeslagen worden kunnen het perfecte plaatje maken of breken.

9

Ga kopje onder

In plaats van dat je op het water fotografeert, kun je er ook voor kiezen om onderwater te fotograferen en andere perspectieven te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld de actie vanaf onder water vastleggen. Je kunt je onderwaterfoto nog spectaculairder maken door attributen toe te voegen.

10

Houd rekening met licht

Als je onder water gaat fotograferen moet je er rekening mee houden dat water het binnenkomende licht op een andere manier afbreekt. Hoe dieper je gaat, hoe minden kleuren in je opnames zichtbaar zijn. Sommige camera’s beschikken over een functie waarmee je de witbalans op ‘onderwater’ kunt zetten. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van een flitser om extra licht te creëren en je dus meer kleuren in je opnames ziet.


Gear tips

Thuisopdracht insturen

Heb je jouw inzending voor de thuisopdracht gereed? Stuur deze dan op naar RTL. Let op: Omdat dit een RTL-actie is, ga je hiermee naar de RTL-omgeving.

Stuur je foto in via RTL

Inzenden kan tot en met zondag 31 oktober 12:00

Extra inspiratie

onderwater keuzehulp

ONDERWATER-APPARATUUR

Onderwaterfotografie levert schitterende resultaten op. Zo pak je het aan.

> Lees artikel

reflecties fotograferen

FOTOGRAFEREN MET REFLECTIES

Een reflectie kan een foto dynamischer maken. Maar waar moet je op letten?

> Lees artikel

panning-shot

BEWEGING FOTOGRAFEREN

Bewegende onderwerpen fotograferen heb je zo onder de knie op deze tips.

> Lees artikel

polarisatiefilter

WAT IS EEN POLARISATIEFILTER?

Wat doet een polarisatiefilter? Wanneer en hoe gebruik je hem? Dat en nog veel meer.

> Lees artikel