HPP Thuisopdracht - opdracht 5

Tips voor thuisopdracht 5 van Het Perfecte Plaatje

Wil je meedoen met de vijfde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! We helpen je graag op weg naar jouw perfecte plaatje met tips en inspirerende artikelen.

De vijfde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje is: Maak een foto met een tof lijnenspel (en dat mag gewoon vanaf de grond)

Het Perfecte Plaatje wordt elke woensdagavond 20:30 uur bij RTL4 uitgezonden.

Stuur je foto in via RTL

10 Tips | Gear tips | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie

10 tips voor het maken van een foto met een tof lijnenspel

1

Denk na over waar lijnen je kijker naar leiden

De mens volgt automatisch de lijnen in de foto. En vaak van links naar rechts. Zo is het brein nu eenmaal geprogrammeerd. Gebruik dit automatisme in je voordeel en zorg dat de kijker je foto ingetrokken wordt door een opvallend lijnenspel.

2

Vergeet de regel van derden niet

De regel van derden schrijft voor dat een onderwerp op één derde in het beeld geplaatst wordt. Door dit te doen, én alle lijnen ernaartoe te leiden, wordt je beeld interessanter en voelt de foto ‘juist’ aan voor de kijker.

3

Als lijnen recht zijn, zet ze recht op de foto

Wat recht is, moet recht blijven. Zorg dat perfect rechte lijnen ook perfect recht op je foto eindigen. Niets zo vervelend als een foto die net uit het lood staat. Bij de meeste camera’s kan je een raster instellen als handig hulpmiddel.

4

Denk na over de brandpuntsafstand

Enigszins aansluitend op de vorige tip: neem soms een stapje achteruit en zoom iets verder in. Een groter brandpuntsafstand zorgt voor minder bolling in je foto waardoor lijnen rechter worden weergegeven in je foto.

5

Perspectieflijnen zorgen voor diepte in je foto

Met groothoek fotograferen kan natuurlijk ook. Dit zorgt juist voor meer diepte omdat de perspectieflijnen de kijker leiden naar een punt in de verte. Vooral bij landschapsfotografie geeft dit schitterende resultaten.

6

Laat iets over aan de verbeelding

Een leuk trucje om spanning te creëren is om bijvoorbeeld bij architectuurfotografie niet het hele gebouw of lijnenspel erop te zetten, maar de foto krapper uit te snijden. Men kan zelf de rest invullen, waardoor de foto tot de verbeelding spreekt.

7

Symmetrie kan zorgen voor kracht in de foto

Een perfect symmetrische foto straalt niet alleen rust uit, maar is ook krachtig. Het lijnenspel ligt prettig op het netvlies. In de natuur is dit vaak lastig, maar in straatbeelden vind je meer symmetrie dan je aanvankelijk zou denken. Denk hierover na bij de kadering van je foto.

8

Probeer meerdere posities

Soms valt een mooi lijnenspel niet meteen op. Heb je een mooi onderwerp gevonden maar lukt het nog niet helemaal, geef dan niet meteen op. Neem eens een stapje opzij, of ga door je hurken. Vanaf een ander standpunt valt alles soms net op zijn plaats.

9

Een lijn hoeft niet recht te zijn

Lijnen die dwars door de foto lopen, maar niet recht zijn, kunnen de foto juist aantrekkelijk maken. Het neemt de kijker op avontuurlijke wijze mee door de foto. Denk bijvoorbeeld aan een zigzaggend bandenspoor in een zandpad.

10

Lichtstrepen trekken bij uitstek de aandacht

Ben je op zoek naar een specifiek onderwerp, ga dan eens ’s avonds langs de weg staan. Door te fotograferen met een lange sluitertijd vormen de lichten van voorbijrijdende auto’s een spectaculair lijnenspel.


Gear tips

Thuisopdracht insturen

Heb je jouw inzending voor de thuisopdracht gereed? Stuur deze dan op naar RTL. Let op: Omdat dit een RTL-actie is, ga je hiermee naar de RTL-omgeving.

Stuur je foto in via RTL

Inzenden kan tot en met zondag 14 november 12:00

Extra inspiratie

Symmetrie in jouw foto

SYMMETRIE IN JOUW FOTO

Zet een onderwerp juist eens wel in het midden voor een schitterende symmetrie.

> Lees artikel

skyline fotograferen

EEN SKYLINE FOTOGRAFEREN

Je wilt de skyline van New York, Tokio of Rotterdam fotograferen. Maar hoe?

> Lees artikel

wat is compositie

WAT IS COMPOSITIE?

Compositie kan je foto maken of breken. Ontdek onze belangrijkste tips.

> Lees artikel

diepte-landschapsfoto

DIEPTE LANDSCHAPSFOTO

Wijds, uitgestrekt en groots. Maar hoe leg je dat gevoel goed vast? Wij geven je tips!

> Lees artikel