Het Perfecte Plaatje 2022

Tips & tricks voor de vijfde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje

Wil je ook dit jaar weer meedoen met de thuisopdrachten van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg! Ga goed voorbereid aan de slag dankzij onze tips & tricks en maak van jouw foto een perfect plaatje.

De vijfde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL is: maak een smakelijke foodfoto. Onze verzamelde tips voor deze opdracht lees je hieronder, inclusief een exclusieve bonustip van gastjurylid Remko Kraaijeveld.

10 Tips | Bonustip van gastjurylid | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie | Deel jouw resultaat

1. Kies welk verhaal je met het eten wilt vertellen

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken wat je wilt gaan laten zien in je foto en hoe je daarnaartoe gaat werken. Wil je bijvoorbeeld eten gewoon mooi fotograferen, of wil je er ook wat mee zeggen? Is het onderwerp van je foodfoto een luxe gerecht of een snack? Is het romantisch of juist snel en handig? Het is handig om van tevoren te bedenken hoe je dit romantische of luxe gevoel wil overbrengen met jouw foto.

2. Bereid je shoot voor zónder het eten

Een belangrijke tip voor foodfotografie is dat je zoveel mogelijk moet voorbereiden vóórdat je het eten erbij haalt. Eten wordt namelijk heel snel minder mooi. Het is daarom verstandig om alles te oefenen met een stand-in ingrediënt of gerecht. Als je set mooi is uitgelicht en je camera goed is ingesteld, kom je pas met het echte ingrediënt of gerecht om je perfecte plaatje te maken.

3. Stel je apparatuur goed in

Voor een goede foodfoto is het handig om in RAW te fotograferen. Je hebt dan de totale controle over je foto en de eventuele nabewerking. Als je diepte in je foto wil creëren, kies je vervolgens voor een lager diafragma. Als je juist álles scherp wilt hebben, dan gebruik je een hoger diafragma. Je ISO-waarde wil je juist zo laag mogelijk houden, zo tussen de 100 en 400 ISO. Een te hoge ISO-waarde zorgt namelijk voor te veel ruis op je foodfoto.

4. Zoek een passende achtergrond uit

Als je weet wat je wilt fotograferen, kun je de achtergronden gaan uitzoeken. Je kunt een donkere achtergrond kiezen voor meer stoere en robuuste scenes of juist een lichte achtergrond voor een frisse en zomerse look. Achtergronden kunnen je foto een compleet andere look and feel geven. Het is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het gerecht of het ingrediënt altijd het hoofdonderwerp van je foto moet blijven.

5. Kies de juiste ondergrond

Als je een gave achtergrond hebt gekozen, kun je een ondergrond uitzoeken. Een ondergrond moet goed passen bij het gerecht en de look waar je voor wilt gaan. Net als een achtergrond, heeft een ondergrond een ondersteunende functie. Houd dus ook hierbij in je achterhoofd dat het gerecht of het ingrediënt het hoofdonderwerp van je foto moet blijven.

6. Denk goed na over de styling en de props

Props zijn de stylingelementen die de foto kunnen helpen om het hele verhaal te vertellen. Het is verstandig om hier goed over na te denken. Welk bord, welk bestek of welke snijplank kies je? Passen deze props bij het gerecht en is de verhouding qua grootte juist? De kleur en structuur van de props zijn ook belangrijk. Zo is een mat bord vaak mooier op een foto dan een glanzend bord. Dit komt omdat een glanzend bord kan zorgen voor reflecties.

Foodfotografie

Foto: Remko Kraaijeveld

7. Kies het juiste licht

Bij het fotograferen van eten is het licht heel belangrijk. Verkeerd licht kan er namelijk voor zorgen dat het eten er te donker, niet lekker, plat of gewoon saai uitziet. Bij een foodfoto kan je vaak het beste natuurlijk licht gebruiken. Je kan er eventueel voor kiezen om een reflectiescherm neer te zetten. Je kunt een zwart bord gebruiken aan de andere kant van het licht om donkerdere schaduwen te maken of juist een licht bord om lichtere schaduwen te maken.

8. Speel met het perspectief

Eten fotograferen is bij uitstek een toffe manier om te experimenteren met veel verschillende hoeken. Je zult merken dat elke hoek weer een ander sentiment en sfeer met zich meebrengt. Het is aan jou om te bepalen welke hoek, en daarmee welk gevoel, het beste aansluit bij de sfeer die je wilt creëren. Verken de mogelijkheden en laat je niet limiteren. Van veraf, dichtbij, schuin van onderen of juist top-down: probeer alles uit.

9. Experimenteer met het scherpstellen

Ook met focussen kun je bij foodfotografie heel veel sfeer bepalen. Kies je voor een laag diafragma waarbij slechts een klein deel van je foto scherp is of juist een hoger diafragma waarbij alles haarscherp in beeld komt? Het eerste zal een compleet ander gevoel met zich meebrengen dan het tweede. Past dit bij hetgeen je wilt vertellen bij jouw foto? Je kan hiermee goed experimenteren om uit te zoeken wat het beste werkt bij jouw idee.

10. Poets de foutjes en vlekjes weg in de nabewerking

Wanneer je wil dat het eten er smakelijk uitziet, zal je merken dat zelfs de kleinste oneffenheid al stoort. Denk aan een vlekje op het bord of een deel van het gerecht wat niet helemaal goed op zijn plaats ligt. Hiervoor gebruik je het beste nabewerkingssoftware waarmee je dit soort oneffenheden kunt verwijderen. Heb je hier nog geen ervaring mee? Wij helpen je graag op weg met onze gratis cursus nabewerking.Bonustip

Gastjurylid Remko Kraaijeveld: ‘Houd het licht eenvoudig’

‘Het is verstandig om het licht eenvoudig te houden. Je kunt heel moeilijk doen met veel lichtbronnen uit verschillende hoeken, maar dat is niet nodig. Met slechts één lichtbron gericht op de zijkant van het ingrediënt of gerecht, of juist een tikkie van de zij- of achterkant, kan al heel goed werken. Dit laat vaak de textuur van een ingrediënt of gerecht prachtig uitkomen.’

Remko Kraaijeveld

Thuisopdracht insturen

De thuisopdracht is afgelopen. Jouw foto inzenden is helaas niet meer mogelijk.

Extra inspiratie

Deel jouw resultaat

Deel jouw perfecte plaatje met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Ga terug naar boven