Het is lente! Dat betekent dat de temperaturen stijgen, het langer licht is en de natuur volop in beweging is. De lente is een prachtig seizoen om macrofoto's te maken, maar kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen bij het maken van de mooiste lentefoto’s.
Wanneer je in de lente macrofoto’s wilt maken, adviseren wij je om met zonsopkomst op pad te gaan. Naast dat het licht vaak zachter is en je mooie diepe schaduwen ziet, is dit ook het moment dat er zo min mogelijk mensen door je beeld lopen. Dat is wel zo handig. Ook aan het eind van de dag kun je profiteren van de lente: het avondrood van de zonsondergang zorgt vaak voor een mooie achtergrond op je macrobeelden.
Om bij macrofotografie voldoende scherptediepte te krijgen, is het gebruik van een klein diafragma belangrijk. Dit kan er wel voor zorgen dat je beeld vrij donker wordt. Je kunt dit voorkomen door een speciale macroflitser te gebruiken, waardoor je het onderwerp van je foto tot in het kleinste detail kunt vastleggen.
Wil je op pad gaan, maar regent het? Ga er toch op uit! Zeker wanneer je macrofoto’s wilt maken, kunnen de regendruppels zorgen voor een tof effect op je beelden. Let wel op dat je je gear goed moet beschermen als je op pad gaat in de regen.
Hoewel bloemen en insecten niet zonder reden erg populair zijn voor macrofotografie, kun je nog veel meer kanten op. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om een waterdruppel op een blad vast te leggen? Of neem een legopoppetje mee en positioneer het poppetje zodanig dat het lijkt alsof hij schuilt voor de felle zon. Wees creatief!
Wanneer je aan de slag gaat met macrofotografie is het belangrijk om goed te letten op de achtergrond van je foto’s. Zorg ervoor dat storende elementen, zoals dorre blaadjes, takjes of grassprietjes, vermeden worden, zodat je onderwerp beter naar voren komt.
Bij macrofotografie kan een korte sluitertijd goed van pas komen. Wanneer je bijvoorbeeld een insect fotografeert, kan die schrikken en weglopen of -vliegen. Zelfs een kleine beweging van een pootje kan ervoor zorgen dat je beeld niet scherp meer is. Hoewel zo’n kleine bewegingsonscherpte meestal niet gepland is, kan het soms ook goed uitpakken. Speel hier vooral mee!
Hoewel een bloem, zoals een tulp of narcis, tof zijn om van bovenaf te fotograferen, kunnen andere perspectieven ook nog wel eens voor verrassingen zorgen. Fotografeer een bloem eens van onder, zodat het er groot en imposant uit ziet. Of fotografeer van voren en wacht tot een insect neerstrijkt op de nectardraden van de bloem. Gave macrofoto’s gegarandeerd!
Macrofotografie draait voor een groot deel om nauwkeurigheid en daarom is het verstandig om handmatig scherp te stellen. Hierdoor kun je zelf kiezen welk gedeelte van je onderwerp scherp is.
Het is verstandig om een statief te gebruiken bij macrofotografie, omdat de kleinste beweging van je camera ervoor zorgt dat je beeld niet meer scherp is. Dat is zonde! Wanneer je een foto wilt maken van een onderwerp op de grond, kun je ervoor kiezen om een ministatief te gebruiken. Je gear wordt niet vies én je beeld blijft scherp.
Je hoeft voor het maken van macrofoto’s in de lente helemaal niet ver te reizen. Ook in je achtertuin of in het parkje om de hoek kun je de lente vinden: een paardenbloem tussen de stoeptegels, een bij op de bloemen in je voortuin of een mier op de boom om de hoek.
Heb jij ook een prachtige foto gemaakt? Deel jouw foto dan met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.