Handige tips voor nabewerkers

Met een goed nabewerkingsprogramma alleen bent u er niet. Om optimaal te kunnen werken hebben we wat handige tips verzameld waar u veel plezier van zult hebben. Lees snel verder!

 

Fotografeer in RAW

U heeft er vast wel eens van gehoord, RAW. Wat is dat eigenlijk? En wat is het verschil met JPEG? RAW wordt wel het digitale negatief genoemd. Alle beeldinformatie staat er in - iedere pixel van het beeld bevat beeldinformatie - en die kunt u in ieder modern bewerkingsprogramma tevoorschijn halen. In Lightroom wordt dit niet voor niets 'ontwikkelen' genoemd. In een JPEG is dit ontwikkelen al in de camera gebeurd. Onder- of overbelichte delen kunt u in een JPEG (bijna) niet meer corrigeren zonder ruis, maar in RAW wel! Een donkerzwarte schaduw maakt u zonder kwaliteitsverlies lichter en wordt zichtbaar wat in de schaduw staat. In delen van de foto die wit zijn omdat de zon er vol op stond, kunt u in RAW nog structuur terug halen.

Kalibreer uw scherm

Als u zeker wilt weten dat uw afdruk er hetzelfde uitziet als op het beeldscherm, is het zaak uw monitor regelmatig te kalibreren. Daarmee zorgt u ervoor dat op het scherm de werkelijke kleuren te zien zijn en ziet u dus ook precies hoe uw afdruk er uit komt te zien. Let ook op de plek waar u uw foto's bewerkt. U kunt dit beter niet vlakbij een raam doen. Het daglicht verandert immers voortdurend en uw kleurperceptie dus ook. Veel beeldbewerkers gebruiken daarom ook een kap om hun monitor van het daglicht af te schermen. Een voorbeeld van zo'n kap is de Eizo CH-7 Monitor Hood. Een veelgebruikte schermkalibratie is dat van Spyder, dat verkrijgbaar is in drie versies: Express, Pro en Elite.

Maak een back-up

Ongeveer de helft van de Nederlanders is wel eens foto's kwijtgeraakt omdat ze geen back-up hadden gemaakt. Bedenk wel: als uw computer crasht bent u vaak al uw foto's kwijt. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Maak daarom een back-up. U kunt daarvoor bijvoorbeeld een externe schijf aan uw computer koppelen, zoals de WD My Passport Wireless Pro. Als u op pad gaat in ruige gebieden, is een Rugged opslag een uitkomst. Deze harde schijven zijn val-, schok, water- en stofbestendig. Als u ruimte nodig heeft voor heel veel bestanden, dan kunt u denken aan de Lacie 2Big Dock. En dan is er nog opslag in de Cloud. Hierbij worden uw bestanden opgeslagen op een externe server. De bekendste diensten zijn Dropbox, Google Drive en iCloud. Zij hebben allen een gratis variant met een beperkte opslag en een betaalde met meer opslag. Wilt u bestanden liever niet uploaden naar een server van een andere partij maar wel de voordelen van opslag in de cloud gebruiken, kies dan voor een NAS! Simpel gezegd bestaat een NAS uit een of meerdere gekoppelde harde schijven die u op uw eigen router thuis aansluit. Zo heeft u overal ter wereld toegang tot de bestanden die op uw NAS opgeslagen zijn; het is uw eigen cloud. 

Kan uw computer het aan?

Fotobewerkingsprogramma's vragen veel capaciteit van uw computer. Iedere nieuwe update brengt meer functies met zich mee en dat vraagt dus ook om meer rekenkracht. Alle makers van bewerkingsprogramma's vermelden op hun website, aan welke eisen uw systeem moet voldoen om hun programma goed te laten werken. Als u zoekt naar 'systeemeisen' of 'system requirements' en de naam van het programma dat u op het oog heeft, dan komt u altijd op de goede plek terecht. Vaak wordt nog een onderscheid gemaakt tussen minimum eisen en de aanbevolen set-up van uw computer. Het is meestal het verschil tussen goed werken en snel werken, maar het kan ook het verschil zijn tussen niet werken en goed werken. Een van de zaken die erg belangrijk is, is het werkgeheugen (RAM) van uw computer. Hoe meer bewerkingen u op één bestand uitvoert, hoe meer er van dit geheugen gevraagd wordt. U zult zien dat er vaak 8GB geadviseerd wordt, maar dat 16GB optimaal is. In een desktop is dit nog wel op te lossen met het bijplaatsen van een geheugenbankje, in een laptop is dit niet mogelijk.

Terug naar de overzichtspagina