NAS back-up maken

Waarschijnlijk heb je het weleens voorbij zien komen, een NAS back-up maken. Vooral professionele fotografen zweren erbij, maar wat is het precies? Het klinkt als iets heel ingewikkelds maar eigenlijk werkt het juist heel simpel. Na het lezen van deze pagina weet je precies wat een NAS is en wat je er allemaal mee kan.


Wat is een NAS schijf?
| Waarom een NAS back-up maken? | Waar moet je op letten bij het kiezen van een NAS?


Wat is een NAS schijf?

Een NAS, Network Attached Storage, is een opslagmedium dat aangesloten is op een netwerk en uit één of meerdere harde schijven bestaat. Hierdoor kun je vanaf verschillende apparaten, in het netwerk van de NAS, bestanden opslaan en openen. Vooral handig wanneer er mediaspelers, computers en smartphones zijn aangesloten. Zo is het mogelijk bestanden in 4K vanaf de schijf op je tv te bekijken of muziek af te spelen op je smartphone. Naast dienst als medium om vanaf verschillende plekken op het netwerk bestanden te openen en op te slaan kan de NAS ook worden gebruikt als centrale back-upplek. De huidige Nas schijven bevatten zoveel functionaliteiten dat ze kunnen worden gezien als een persoonlijke cloud.


RAID opstelling

Een NAS met twee harde schijven of meer draait in een RAID opstelling. RAID (Redundant Array of Independent Disks) is een techniek waardoor schijven in samenwerkende opstelling draaien. Zo kies je er bijvoorbeeld voor om je bestanden dubbel op te slaan of je back-ups te verdelen over meerdere schijven. Hierdoor worden jouw bestanden dus dubbel zo veilig bewaard.Waarom een back-up maken met een NAS?

Stel je voor dat je jouw foto’s netjes van de camera naar je computer verplaatst hebt, maar ineens crasht je computer. Dan ben je in één klap al je foto’s en andere belangrijke documenten kwijt. Met een NAS systeem kan je dit voorkomen. Deze maakt namelijk kopieën van bestanden op al je apparaten, zoals computers en smartphones. Een NAS systeem is jouw persoonlijke cloud. Het grote voordeel hiervan is dat deze is verbonden met jouw hele netwerk, hierdoor maakt hij verbinding met alle apparaten binnen dat netwerk. Je kan van meerdere apparaten een back-up op het NAS systeem maken, zoals bijvoorbeeld computers, smartphones en tablets. Dit werkt heel simpel met een bijgeleverde app voor smartphone of tablet, op de computer hoef je de bestanden alleen maar te kopiëren naar het mapje die door de NAS is aangemaakt.

Met een NAS systeem is het mogelijk om in te stellen wie er toegang hebben tot welke bestanden. Zo stel je bijvoorbeeld in dat de kinderen toegang hebben tot de vakantiefoto’s maar niet tot de boekhouding. Daarnaast kan je instellen hoeveel opslagruimte je beschikbaar stelt tussen de gebruikers. Ben jij degene die veel foto’s maakt? Dan kan je ervoor kiezen om jouw persoonlijke opslagruimte groter te maken dan de gedeelde opslagruimte.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een NAS systeem?

NAS schijven zijn in verschillende soorten beschikbaar, elk met eigen functionaliteiten en toepassingen. Kortweg onderscheiden we twee soorten NAS.Volledig gebruiksklare NAS

Dit NAS systeem is zodanig ontworpen dat de volledige behuizing en alles wat erin zit gebruiksklaar is gemaakt. Groot voordeel is dat de netwerkkabel direct kan worden aangesloten en de ingebruikname slechts een kwestie van momenten is. De instellingen zijn eenvoudig te doorlopen en alle aansluitingen bevinden zich in de behuizing. Nadeel is dat de NAS niet kan worden uitgebreid met extra harde schijven en de interne harde schijf vaak niet te vervangen is. Hierdoor is het niet mogelijk om een RAID opstelling te draaien. Een volledig gebruiksklare NAS is goedkoper in de aanschaf, mede doordat deze uit één harde schijf bestaat. Hierdoor wordt dit NAS systeem ook gezien als een instapmodel. Wil je toch meer mogelijkheden wat betreft het maken van een back-up, dan is het uitbreidbare NAS systeem meer geschikt voor jou.Uitbreidbare NAS

Het uitbreidbare NAS systeem bestaat uit de behuizing en biedt tal van functionaliteiten, zoals het toevoegen van extra harde schijven en het in een opstelling draaien van meerdere schijven. Het in opstelling draaien van meerdere schijven, oftewel de RAID opstelling biedt extra bescherming tegen het kwijtraken van jouw foto's of andere bestanden. Zo kan je ervoor kiezen om jouw bestanden op meerdere schijven op te slaan. Mocht er een schijf kapot gaan, heb je altijd een extra back-up beschikbaar. Ondanks dat deze manier van opslag duurder in de aanschaf is, zal je er op de lange termijn profijt van hebben. De schijf van de gebruiksklare NAS is namelijk niet uit te breiden of te vervangen. Deze mogelijkheden heb je wel bij de uitbreidbare NAS. Voor dit NAS systeem is wel enige technische kennis vereist.


Gebruik maken van een RAID opstelling is met de volledig gebruiksklare NAS niet mogelijk, hiervoor heb je de uitbreidbare NAS nodig. Dit komt omdat je hier meerdere harde schijven voor nodig hebt, iets wat de volledig gebruiksklare NAS niet heeft. Afhankelijk van de wensen die je aan jouw back-up hebt kan je gaan voor de makkelijke gebruiksklare NAS, of de uitbreidbare NAS die meer kennis vereist maar meer opslagruimte biedt.