Ontmoet Jean-Paul, onze videomaker en editor met een grote liefde voor beeldmaken

JeanPaul

Jean-Paul van den Berg begon afgelopen jaar als videomaker en editor bij het videoteam van Kamera Express. Samen met Mark en Bart maakt hij onder meer video’s over de nieuwste gear, geeft hij handige tips en tricks en daagt hij je uit met creatieve challenges. Wanneer Jean-Paul niet achter de camera staat, zit hij achter zijn bureau de video’s te bewerken. Na zijn werkdag bij Kamera Express is Jean-Paul het beeldmaken nog niet zat. Hij gaat graag op pad naar zijn stad, Rotterdam, of hij zoekt de natuur op om daar foto’s of video’s te maken.

Jean-Paul vertelt je graag meer over het bedenken, schieten en bewerken van video’s. Natuurlijk heeft hij ook een paar tips achter de hand, voor wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met beeldmaken.

Specialisatie | Gear en instellingen | Bucketlist | Tips

“Nu kan ik elke dag mijn hobby uitoefenen als mijn werk. Hoe mooi is dat?”

Specialisatie: Videografie

Ik ben eigenlijk per toeval begonnen met video’s maken. Ik had er vroeger helemaal niets mee. Ik was denk ik een jaar of 22 toen ik de camera van mijn vriendin mocht lenen om vuurwerk te filmen. Er zat een speciale vuurwerkstand op de camera en dat ging prima. Na verloop van tijd heb ik toen mijn eigen camera gekocht. Ik zag op sociale media veel toffe foto’s en video’s en die wilde ik ook wel maken.

Voor ik bij Kamera Express begon, werkte ik jarenlang als badmeester. Hier heb ik eens een video gemaakt van een Halloweenfeestje. Het filmpje was best eng, het was immers Halloween, maar het zwembad is voor jonge kinderen. Er was dus nog even een discussie of we het filmpje wel konden delen op onze sociale media, maar de leiding van het zwembad vond de video wel gaaf, dus de video is uiteindelijk wel gedeeld. Door hun enthousiasme mocht ik steeds vaker video’s maken in het zwembad.

Ondertussen filmde ik in mijn vrije tijd ook veel. Ik vond het leuk om video’s te maken van vuurwerk, maar ook van Rotterdam, mijn stad. Eigenlijk kwam van het één het ander en ik ging steeds meer filmen. Nadat ik vorig jaar stopte als badmeester, begon ik bij Kamera Express als videomaker en editor. Nu kan ik elke dag mijn hobby uitoefenen als mijn werk. Hoe mooi is dat?

Ik vind het tof om een verhaal vast te leggen in een video. Het denken in verhalen en welke beelden en muziek daarbij horen, vind ik het leukst aan het maken van video’s. Ik vind het dan ook een leuke uitdaging om beelden te editen op muziek. Het geeft me echt voldoening als de muziek lekker is en de overgang van beelden op de beat vlekkeloos verloopt. Is het mijn specialiteit? Misschien wel. Ik vind het leuk om te doen.

Ik heb niet per se een favoriet onderwerp wanneer ik op pad ga met de camera. Zo vind ik bijvoorbeeld wildlife vastleggen gaaf. Je wilt natuurlijk niet gezien worden door een dier, zoals bijvoorbeeld een edelhert, omdat ze anders natuurlijk wegrennen. Je probeert daarom zo stil mogelijk te zijn. Die spanning en de weg naar het perfecte beeld maken, vind ik tof. Dat maakt een foto of video compleet. Aan de andere kant vind ik het ook leuk om in een stad video’s te maken. Zo was ik laatst met Mark en Bart van het videoteam in Rotterdam om een video op te nemen over portretfotografie, dat vind ik ook gaaf. Mijn meest bijzondere video heb ik gemaakt voor de crematie van een vriend van mij. De ouders van die overleden vriend hadden een video van mij gezien en vroegen of ik wilde helpen met het maken van een video om bij de uitvaart te laten zien. Het was niet het leukste dat ik ooit heb gefilmd, maar wel het bijzonderste. Ik voelde me vereerd om deze video te maken. Dat is me wel bijgebleven.

Gear en instellingen

Maar één ding mag niet ontbreken als ik op pad ga: een schoonmaakkit. Stel je lens is vies of er zitten regendruppels op, dan is dat natuurlijk zonde. Het is daarom belangrijk dat je alles schoon kunt houden als je op pad bent. Daarom mag een schoonmaakkit niet ontbreken in mijn camerarugzak.

“Eén ding mag niet ontbreken als ik op pad ga: een schoonmaakkit.”

Wanneer ik op fotografeer of film, pas ik mijn instellingen altijd aan aan de situatie. Het ligt er namelijk aan wat je wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld een auto vastleggen, zoals de foto hiernaast, met lichtstrepen? Het is dan handig om een statief te gebruiken. Stel je camera vervolgens in met een timer van twee seconden en gebruik een lange sluitertijd. Zodra je de camera de foto hoort maken, ren je zo snel mogelijk met een lichtbron, zoals de zaklamp van je telefoon of een tubelight, om de auto.

Canon EOS R7

Canon EOS R7

Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM

Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM

DJI Mini 3 Pro

DJI Mini 3 Pro

Schoonmaakkit

Schoonmaakkit

Bucketlist

Ik zou graag nog een video willen maken over het verhaal achter een foto. Een foto maken is leuk, maar het verhaal achter de foto laten zien is misschien nog wel leuker. Zo kun je dan bijvoorbeeld de spanning achter het maken van een foto van edelherten vastleggen, misschien kunnen dan meer mensen die spanning gaan waarderen.

Qua plekken zou ik nog graag naar Madeira willen. Gelukkig staat die reis op de planning. Daarnaast zou ik graag nog naar de Lofoten, een gebied in Noorwegen, en IJsland willen. Deze landen staan al even op mijn bucketlist, maar vanwege corona stond alles even on hold.

Jean Paul Edel

Tips om te starten

Mijn eerste tip aan de beginnende videograaf is gelijk een open deur: ga heel veel filmen en zorg dat je beter wordt. Dit doe je door te blijven proberen en te leren. Je vindt bijvoorbeeld veel leuke tips, tricks en inspiratie bij Kamera Express. Het gaat erom om niet alleen te kijken naar bijvoorbeeld video’s met handige tips, maar ze ook in de praktijk te brengen. En als iets niet in één keer lukt, probeer het dan een dag later nog een keer. Toen ik nog niet zo goed kon omgaan met mijn camera, eerst de Canon M50 en later de Canon M6 Mark II, ben ik op een zaterdag op pad gegaan in Rotterdam. Toen ik op zaterdag niet het resultaat behaalde dat ik voor ogen had, ben ik op zondag. Zo word ik beter in mijn hobby én mijn werk. Ik raad je daarom echt aan om veel te filmen. Je wordt niet beter door op de bank te blijven zitten. Pak je camera erbij en ren eens achter je partner of huisdier aan en ga oefenen. Dat doe ik ook nog steeds. Wanneer ik een nieuwe camera, lens of gimbal koop, loop ik ook nog steeds door de woonkamer achter mijn kat aan.

“Je wordt niet beter door op de bank te blijven zitten.”

Wanneer je eenmaal beelden hebt geschoten, kijk er dan eens kritisch naar. Kijk wat goed ging en wat beter kan. Door kritisch te kijken, weet je de volgende keer beter waar je op moet letten. Probeer je een verhaal te vertellen, maar komt het niet goed over? Dan weet je dat je de volgende keer daarop moet letten.

Als je eenmaal meerdere video’s hebt, kun je ze aan elkaar plakken. Wanneer ik begin met editen, maak ik eerst altijd mapjes aan met een duidelijke beschrijving van wat er in die mapjes staat. Zodra ik dan ga editen, kan ik makkelijk alle beelden terugvinden. Als je materiaal niet overzichtelijk is opgeslagen, wordt je edit al snel een puinhoop. Op deze manier hoef je niet tien minuten te zoeken naar dat ene shot, maar weet je al waar het staat. Zorg er dus voor dat je het voor jezelf overzichtelijk houdt. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste.

Waar kun je mij vinden

Instagram: @jeanpaulvdberg

YouTube: @jean-paulvdberg4299

JeanPaulWerk1

JeanPaulWerk2

JeanPaulWerk3

< Ontmoet al onze experts