Creatief fotograferen met een smartphone

Iedereen fotografeert met zijn of haar smartphone. Dat u met dat kleine lensje heel veel kunt is wel bekend, maar wist u dat er ook verwisselbare lenzen te koop zijn? Heeft u ineens een fish-eye of een telelens op uw telefoon. Daarnaast zijn er nog veel andere leuke en creatieve dingen die u met uw smartphone kunt doen. Denk aan de panoramafunctie die u niet alleen voor fraaie landschapsfoto's kunt gebruiken, maar ook voor creatieve fotografie waarbij het model meerdere keren op éen foto voorkomt. We leggen u ook uit hoe u, alleen al door te letten op uw standpunt en oog te hebben voor uw omgeving, veel leukere foto's kunt maken dan u dacht. Na het bekijken van deze video met 8 creatieve tips gaat een hele nieuwe wereld voor u open.    

Creatief aan de slag met uw mobiele telefoon

 

De tips uit de video op een rijtje. 

Hieronder zetten we de tips uit de video nog een keer kort voor u op een rijtje met linkjes naar producten.

Gebruik voorzetlensjes

Optisch zoomen kan (nog) niet met een smartphone en vooralsnog zijn het alleen de topmodellen die beschikken over meerdere lensjes. Een hele leuke accessoire is het voorzetlensje. Er zijn macrolensjes, telelensjes, groothoek- en zelfs fish-eye lensjes. Met een handige clip zet u ze in een oogwenk op uw smartphone.

Gebruik een app

Er zijn ontzettend veel foto-apps beschikbaar voor smartphonefotografie. De meesten gaan uit van een filter over de foto, een enkele stelt u in staat zelf ISO en sluitertijd in te stellen. Een voorbeeld is Moment. Deze (betaalde) app geeft u net wat meer creatieve controle. Met Moment kunt u ook een compositiegrid over het beeld leggen, bijvoorbeeld van de regel van derden, of de gulden snede.

Gebruik een statief

Door middel van adaptertjes kunt u uw smartphone op een statief zetten. Er zijn ook statieven speciaal voor smartphones, zoals deze. Het maken van creatieve selfies wordt een stuk eenvoudiger, want u bent niet meer gebonden aan de lengte van uw arm. Voor een timelapse heeft u sowieso een statief nodig.

Gebruik reflecties

Door gebruik te maken van reflecties in bijvoorbeeld ramen of regenplassen op straat krijgt u ook creatievere foto's. Ze leveren bovendien vaak originele composities op, omdat u uw smartphone schuin moet houden om het beeld te vangen.

De panoramatruc

U kent vast de panoramafunctie op uw smartphone. Wist u dat die ook bruikbaar is als u uw model meerdere keren op de (panorama)foto wilt hebben? Hoe het werkt? heel simpel. U stelt de panoramafunctie in, maakt de eerste foto en beweegt de smartphone een klein stukje naar rechts. Dan stopt u met bewegen, zodat het model een stukje verderop kan gaan staan of zitten. Dan beweegt u weer verder, al die tijd in panoramamodus en maakt weer een foto. Zo gaat u door tot de foto helemaal af is. 

Kies een thema

Kies bij uw smartphonefotografie eens een keer voor een thema. Dit creëert een eenheid in uw fotografie die heel sterk overkomt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor abstracte vormen, zoals in de video, maar bijvoorbeeld ook voor reclames, deuren of de uithangborden die u in een stad tegenkomt.

Miniatuurfotografie

Zoek even tussen het speelgoed van uw kind en pak een paar Playmobil- of Legopoppetjes. Stel ze op waar u rondloopt en creëer uw eigen fantasiewereld. En trek u niets aan van de verbaasde blikken die u misschien oproept.

Bewerk uw foto's

Uw App- of Playstore zit vol met fotobewerkingsprogrammaatjes. De meest veelzijdige is waarschijnlijk Snapseed voor iOS en Android. Adobe maakt ook een aantal gratis bewerkingsprogramma's. Klik hier voor een overzicht van interessante fotobewerkingsapps.