Creatief fotograferen met een smartphone

Iedereen fotografeert wel eens met zijn of haar smartphone. Met de standaard lens in uw smartphone kunt u al veel bereiken, maar wist u dat er ook verwisselbare lenzen te koop zijn voor uw smartphone? Hierdoor kunt u bijvoorbeeld een fish-eye of telelens op uw telefoon plaatsen. Daarnaast zijn er nog veel andere leuke en creatieve dingen die u met uw smartphone kunt doen. Denk aan de panoramafunctie die u niet alleen voor mooie landschapsfoto's kunt gebruiken, maar ook om creatieve foto’s met een model te maken. We leggen u ook uit waarom u op uw standpunt én de omgeving moet letten. Na het bekijken van deze video met acht creatieve tips gaat een hele nieuwe wereld voor u open!

Creatief aan de slag met uw mobiele telefoon


De tips uit de video op een rijtje gezet

Gebruik voorzetlenzen

Optisch zoomen kan niet met een smartphone. Bovendien hebben enkel de allerbeste smartphones meerdere lenzen. Daarom zijn voorzetlenzen een leuk accessoire wanneer u wilt experimenten met smartphone fotografie. Zo kunt u bijvoorbeeld een macrolens, telelens, groothoeklens of zelfs een fish-eye lens snel en gemakkelijk met een clip op uw smartphone bevestigen. Bekijk hier onze Black Eye test.

Miniatuurfotografie

Gebruik maken van Playmobil- of legopoppetjes kan een erg leuk effect aan uw foto’s geven. Geef de poppetjes een leven in de 'echte' wereld en plaats ze in uw shot. Op deze manier creëert u een fantasiewereld in een alledaagse omgeving. Trek u vooral niets aan van de mogelijk verbaasde blikken die u krijgt. Het fotograferen van Lego of Playmobil in de ‘echte’ wereld is een erg leuk effect en levert unieke foto's op! 

Gebruik een statief

Door middel van adapters kunt u uw smartphone op een statief zetten. Er zijn ook statieven speciaal voor smartphones, zoals de Joby GripTight One GP Stand. Het maken van creatieve selfies wordt zo een stuk eenvoudiger. Een statief is ook handig bij het maken van een groepsfoto. Voor het maken van een timelapse heeft u sowieso een statief nodig.

Gebruik reflecties

Door gebruik te maken van reflecties in bijvoorbeeld ramen of plassen op straat krijgt u ook creatievere foto's. Ze leveren bovendien vaak originele composities op, omdat u uw smartphone schuin moet houden om het beeld te maken. Als u het een beetje handig aanpakt, kunt u met gebruik van reflecties ook selfies met het speciale effect maken.

De panoramatruc

Met de panoramafunctie op uw smartphone kunt een erg leuk effect creëeren waarbij het model meerdere keren op de foto staat. Het werkt heel simpel! Maak de eerste foto en beweeg de smartphone een klein stukje naar rechts. Dan stopt u, zodat het model een stukje verderop kan gaan staan. Dan beweegt u weer verder en maakt weer een foto. Doe dit tot de foto klaar is!

Kies een thema

Bedenk een thema voordat u begint met fotograferen. Probeer om zoveel mogelijk foto's te maken die in het thema passen. Door te fotograferen met een thema zorgt u voor eenheid in uw foto's. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor abstracte vormen, zoals in de video, maar ook voor reclames, deuren of de uithangborden die u in een stad tegenkomt.

Gebruik een app

Er zijn ontzettend veel foto-apps beschikbaar voor smartphonefotografie. De meeste apps werken met filters, er zijn enkele apps waarbij u ook de ISO en sluitertijd kunt instellen. Een voorbeeld hiervan is Moment. De betalende app geeft u meer creatieve controle. Zo kunt u bijvoorbeeld een compositiegrid over het beeld leggen. Download voor iOS.

Bewerk uw foto's

Uw App- of Playstore zit vol met fotobewerkingsprogramma’s. De meest veelzijdige is waarschijnlijk Snapseed voor iOS en Android. Adobe heeft ook een aantal gratis bewerkingsprogramma's, waaronder Adobe Photoshop Express. Klik hier voor een overzicht van nog een aantal interessante fotobewerkingsapps.

Terug naar de overzichtspagina