Mooie foto's, tips en meer 

Hoe maak ik de beste foto's met een smartphone?

Voor het maken van foto's pakt iedereen steeds vaker de smartphone. Hoewel de mogelijkheden over het algemeen beperkter zijn ten opzichte van professionele camera's kan het toch prachtige plaatjes opleveren. Dat bewijzen deze getalenteerde fotografen. Ze gebruiken alleen hun smartphone of ontdekken de mogelijkheden van de smartphone naast hun camera. Ze hebben hun eigen stijl, tips en tricks. Hoe krijgen ze het voor elkaar om zulke mooie foto's te maken? Wij vroegen het ze! Graag stellen we deze inspirerende smartphone fotografen aan u voor.

 

Aleksander Malachowski

Deze architectuurfotograaf uit Polen fotografeert naast zijn Canon EOS 5D ook graag met zijn smartphone. Hij houdt van minimalisme en is altijd op zoek naar interessante schaduwen, patronen en symmetrie. Zijn tips en tricks voor de beste foto's deelt hij hier met ons.

Nina Horne

Deze Deense fotografe omschrijft haar werk als 'kalm maximalisme'. Ze houdt van prachtige kleuren maar ook van symmetrie en herhaling. Al haar foto's zijn gemaakt en bewerkt met een smartphone. Lees meer over haar favoriete foto en haar beste tips.

Aleksander Malochowski

Vertel eens iets over je werk

Het liefst fotografeer ik architectuur en dan met name moderne architectuur. Als ik mijn werk in drie woorden zou moeten omschrijven zou ik deze kiezen: minimalisme, precisie en geometrie.

Wat zijn voor jou echte musthaves?

Een echte aanrader is een goed smartphone-hoesje voor extra grip. Het is belangrijk om je telefoon goed vast te kunnen houden en dat het oppervlak van de telefoon absoluut niet glad is. Als toevoeging aan je smartphone is het ook een idee om na te denken over voorzetlensjes voor je telefoon. Het zijn leuke tools om zeker te overwegen. Daarnaast raad ik het aan (betrouwbare) apps te gebruiken voor het bewerken van de foto's.

 

Heb je nog goede tips voor ons?

Besteed niet te veel aandacht aan de spullen die je gebruikt en begin gewoon. De belangrijkste vaardigheden zijn de vaardigheden die je al hebt - je geest en verbeelding. Apparatuur moet altijd op de tweede plaats komen. Een andere tip is om gebruik te maken van het extra raster van hulplijnen in je camera-app. Voeg dit toe via de camera-instellingen.

Vergeet niet, alles kost tijd. Wees geduldig en consequent bij het volgen van je ambitie. Vooral wat fotografie betreft is het belangrijk niet te haasten. Denk bij elke druk op de knop na over de compositie en mogelijke nabewerking. Wees ook niet bang voor inspiratie, schrik niet maar probeer wat uit.

Wat is je favoriete foto?

Van al mijn foto's genomen met mijn smartphone is het natuurlijk lastig om er maar eentje uit te kiezen. Dan denk ik toch dat ik kies voor een foto die ik afgelopen jaar heb gemaakt. Het is een foto die ik in Barcelona heb geschoten. Een droomstad voor elke architectuurfotograaf. Toen ik daar was stuitte ik op een prachtig stukje architectuur. Een gebouw met blauwe binnenkant genaamd Walden 7 dat is ontworpen door de beroemde Ricardo Bofill.

 

Volg Aleksander op Instagram, Facebook of bezoek zijn website waar hij binnenkort ook zijn eigen webshop wil beginnen.

 

Nina Horne

Vertel eens iets over je werk

Mijn interessegebied is groot maar ik zoek bij het fotograferen vooral naar mooie kleuren. Daarnaast maak ik graag foto's van gevels, reflecties, natuur, moderne architectuur en trappen.

Wat zijn voor jou echte musthaves?

Ik gebruik enkel en alleen mijn smartphone. Ooit heb ik wel wat voorzetlensjes van Olloclip gehad. Dat zijn ook hele leuke dingen om mee te spelen. Maar over het algemeen maak ik mijn foto's gewoon met mijn mobiel en ik bewerk ze in Instagram of SKRWT (een mobiele fotobewerkingsapp).

Heb je nog goede tips voor ons?

Het is belangrijk dat de horizon recht blijft op foto's. Vooral bij gevels is dat goed te zien. Dit kan natuurlijk ook achteraf gecorrigeerd worden bij het bewerken in Instagram of andere bewerkingsapps. Hiervoor gebruik ik af en toe ook een tool om sommige gedeeltes iets meer te rekken zodat de gevel zijn originele vorm behoudt in de foto. Soms retoucheer ik ook bepaalde verstoringen zoals bijvoorbeeld elektriciteitskabels. Ik hou er niet van als er teveel 'ruis' te zien is. Let ook op bij het bijsnijden van foto's dat je geen belangrijke dingen doorsnijdt. Let bijvoorbeeld op benen van mensen, een dak of een toren.

Bij het fotograferen mis ik meestal geen camera. Een telefoon heb ik immers altijd bij me. Het wordt toch vaak iets lastiger als ik een landschapsfoto wil maken. Spelen met de scherptediepte is dan moeilijk waardoor je het landschap lastig kan vangen met een smartphone. Dat geldt ook voor fotograferen in schemer/donker. In dat geval raad ik aan een camera te gebruiken. Hoewel het natuurlijk ook ligt aan wat je ziet en hoe je het vastlegt.

Wat is je favoriete foto?

Het is moeilijk om slechts één favoriete foto te kiezen, maar ik denk dat het deze winterfoto is aan het water in Kopenhagen. Het water was bevroren maar was al aan het smelten. Het laagje water op het ijs maakte een hele mooie reflectie:

Volg Nina op Instagram, via Dayflash of 500px op haar account genaamd Nina Horne.

Terug naar de overzichtspagina