How to: styling & opstelling

7 tips en tricks van studiofotografe Josefien Hoekstra

Josefien Hoekstra staat bekend om haar indrukwekkende, kleurrijke beelden. De studiofotografe vindt het belangrijk om diversiteit te laten zien en om mensen op hun mooist weer te geven.

In deze How to-rubriek geeft Josefien specifieke adviezen waarmee jij zelf aan de slag kunt. Ze schrijft over modellen, het concept van de foto, styling, poseren, licht, kleur en kleurgels en de afwerking. Ze vindt het geweldig om tips te geven, vooral om je te laten zien wat er mogelijk is. Neem onderstaande 7 tips and tricks goed door. Jouw studio-foto's kunnen er alleen maar beter van worden.

Wie is Josefien Hoekstra? | Modellen | Concept | Styling | Poseren | Licht | Kleur | Afwerking 


Tip 1: Modellen zijn gewoon mensen

"Het allerbelangrijkste onderdeel van een portretfoto is natuurlijk je onderwerp. Je model, degene die jij gaat vastleggen, moet goed op de plaat komen. Het is daarbij van groot belang dat diegene zich comfortabel voelt. Ik zorg in mijn studio altijd voor een gezellige sfeer met een lekker muziekje, relaxte communicatie en een open houding.

Hoe meer je model zich op zijn of haar gemak voelt hoe natuurlijker de houdingen worden. Dit draagt niet alleen bij aan een goed eindresultaat maar zorgt er ook voor dat de shoot makkelijker verloopt. Goede communicatie en duidelijkheid over verwachtingen van beide kanten zorgt er voor dat er geen onnodige spanningen ontstaan."

Tip 2: Besteed aandacht aan je concept

"Hoe duidelijker het concept en de boodschap van het beeld in je hoofd, hoe beter je tot uitvoering gaat komen. Je hoeft echt niet een enorm statement te maken met iedere foto, maar als je duidelijk voor ogen hebt wat je wil laten zien, kan je dit makkelijker overbrengen.

Denk er goed over na wat jij wil uitdragen met je werk. Wat wil je dat deze foto betekent? Ook al draait de foto slechts om een kledingstuk, denk er over na hoe je dat dan op de beste manier kunt laten zien. Duik eens in Pinterest of scroll door de profielen van je favoriete artiesten en fotografen op instagram. Inspiratie is overal, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Geef er je eigen draai aan en laat je eigen handschrift zien."

Tip 3: Styling is key

"Met een duidelijk idee of concept is het meteen een stuk makkelijker om het shot goed te stylen. Denk dan aan het hele plaatje: make-up, haar, kleding en accessoires. In mijn werk doe ik vrijwel alle styling zelf, omdat ik altijd een duidelijke visie heb. Vind je dit moeilijk, dan kun je er ook professionals voor inschakelen! Kijk dan wel heel goed naar het portfolio, en of dit aansluit op jouw idee en niveau.

Ik werk zelf het liefst met vaste make-up artiesten om altijd zeker te zijn van een geweldig resultaat. In mijn studio heb ik een flinke verzameling aan styling, van avant garde-stukken tot casual items van de H&M en de kringloop. Je kunt overal dingen vandaan halen en op zo’n manier combineren dat iets unieks oplevert. Ik werk graag met en voor designers van bijzondere kleding. Stel je daarbij ook open voor modeontwerpers die nog studeren, soms maken zij juist pareltjes."

Tip 4: Pose for the camera

"Zelfs een professioneel model kun je soms een aanwijzing of twee geven om tot een nog beter resultaat te komen. Jij weet immers wat je wil zien, hoe het licht het beste op het model valt en wat werkt vanuit jouw perspectief. Omdat ik zelf ervaring heb als model doe ik vaak poses voor. Wat ook goed werkt, is voorbeelden laten zien (vooral bij onervaren modellen) of met handgebaren kleine wijzigingen aangeven.

Het laten zakken van een schouder of het net iets omhoog tillen van de kin kan een pose en dus het beeld compleet veranderen. Wees niet bang om hierover te communiceren met je model. Ik vraag mijn modellen meestal om een bepaalde emotie of sfeer neer te zetten. Kijk hoe zij zelf bewegen en wat natuurlijk voelt. Vanuit daar geef je jouw aanwijzingen. Muziek kan helpen de sfeer te bepalen. Aanraken of handmatig poseren van modellen is uit den boze en niet gewenst."

Tip 5: Zoek het licht

"Licht is van het grootste belang bij het bepalen van de sfeer van de foto. Hoe je het licht toepast, maakt of breekt het beeld. Bestudeer lichtopstellingen en onderzoek foto’s die jou aanspreken om erachter te komen hoe je zelf een soortgelijke opstelling kunt maken. Het is hierin belangrijk dat je oefent, niet bang bent om gekke dingen te proberen en goed kijkt naar het totaalplaatje. Misschien is het gezicht van je model perfect belicht maar de outfit die je wilde laten zien niet. Dan zul je iets moeten aanpassen of meer licht moeten toevoegen.

Een combinatie van harde en zachte lichtvormers zorgt vaak voor een spannend beeld waarin duidelijk is dat er is nagedacht over de belichting. Je kunt bijvoorbeeld een softbox combineren met een spot met snoot. Begin klein met 1 of 2 lampen en gebruik verschillende lichtvormers. Heb je daar al meer ervaring mee opgebouwd? Daag jezelf dan uit om wat meer te experimenteren. Wees niet bang voor onconventionele opstellingen. Vind jouw weg in de wereld van mogelijkheden! Om ideeën op te doen kun je ook workshops volgen of lichtschema’s van andere fotografen bestuderen." 

Tip 6: Kleur bekennen

"Ik zou mezelf niet zijn als ik niet een stukje zou wijden aan het gebruik van kleur en kleurgels in de fotografie! Je kunt met kleurgels je licht sterk gesatureerde kleuren geven en dit op spannende manieren toepassen in je portretten. Houd hierbij rekening met de kleuren die je al hebt, in de styling en de huidtint van het model.

Wanneer je meer dan 1 kleur gebruikt is het verstandig om complementaire kleuren te combineren. Als je rood en oranje op 1 model gooit, wordt het al gauw een te sterk gesatureerd beeld met maar 1 soort tint, omdat de kleuren te dichtbij elkaar liggen. Gebruik je rood en groen of oranje en blauw dan ontstaat er al een compleet ander beeld. Speel met kleurencombinaties en kijk wat ze doen in de verschillende lichtvormers.

Tip: Twijfel je? Kijk naar het kleurenwiel en ontdek welke kleuren tegenover elkaar staan! Hier zijn apps voor beschikbaar. Gebruik voor het werken met kleurgels het liefst altijd met dezelfde witbalans, zo weet je iedere keer exact hoe de kleuren uitpakken."

Tip 7: De afwerking

"Om het plaatje compleet te maken zul je aandacht moeten besteden aan de nabewerking. Speel met de kleuren, werk oneffenheden weg en wees creatief en niet bang om te experimenteren. De sterkste portretten kenmerken zich door zo veel mogelijk details van de oorspronkelijke foto in de nabewerking te behouden. Dit maakt een foto juist uniek.

Let er op dat je je model niet in een barbie verandert. Poriën en lichaamsvormen mogen gezien worden! Te perfect is saai... Je wil juist onderscheidende portretten maken, dat lukt beter door iemands opvallendheden juist weer te geven.

Lightroom en Photoshop zijn hele krachtige tools om je foto’s mee te transformeren of perfectioneren. Gebruik het op een goede manier! Online zijn talloze tips en tricks te vinden om je op weg te helpen en daarnaast is het natuurlijk altijd aan te raden om een workshop. Dat kan zowel online als in een workshop, dat maakt niet uit. Als je er maar van leert."


Wie is Josefien Hoekstra?

Josefien Hoekstra is fulltime portretfotograaf. Josefien is vrij jong begonnen met fotografie en modellenwerk en haar passie is alleen maar gegroeid. Je kunt haar omschrijven als eigenzinnig met een duidelijke visie en een hart voor mensen. Kenmerkend voor haar werk is sterk gebruik van licht en kleur op een creatieve manier.

In haar fotografie laat ze graag een sterke (vrouwelijke) energie en diversiteit van mensen zien. Alle vormen, maten en huidskleuren. Ze deelt haar kennis graag met anderen, maar ze is ook van mening dat je nooit bent uitgeleerd. 


Welke apparatuur gebruikt Josefien?

Josefien gebruikt al jaren de Canon 7D mark II en is zeer positief over deze camera. Ik vraag nogal veel van het arme ding, maar hij stelt me nooit teleur, is zeer gebruiksvriendelijk en kan tegen een stootje. Eén van haar meest gebruikte lenzen is de Canon 50mm f/1.8 STM. Voornamelijk de combinatie van de lage prijs, de goede scherpte én een mooie scherptediepte werking is wat deze lens zo fijn maakt om mee te werken verteld ze. Twee andere veel gebruikte lenzen van Josefien zijn de Lensbaby Velvet 85 en de Sweet 80. Beide lenzen leveren een bepaald effect, waarbij de Velvet zorgt voor een dromerige en zijdezachte sfeer. De Sweet 80 gebruikt ze graag bij creatieve portretten doordat het lijkt alsof de foto vanuit een scherpe sweet spot uit elkaar getrokken wordt in een zachte blur.

Voor kleureffecten zitten er standaard een aantal kleurgels van LEE filters in Josefiens tas. Om de belichting in de studio optimaal te krijgen voor elke foto gebruikt ze drie Hensel Expert D500 flitsers. Tot slot worden de foto's altijd nauwkeurig nabewerkt. Dit doet ze met behulp van de verschillende programma's die de Adobe Creative Cloud biedt. Voor het retoucheren van foto's is de Wacom Intuos haar favoriet.

Om haar modellen goed te kunnen fotograferen is het gebruiken van een goed achtergrondsysteem essentieel. Tegenwoordig gebruikt Josefien het Bresser MB-1 ophangsysteem. Hier kunnen in totaal drie achtergrondrollen op. Met de kettingen is het eenvoudig om snel de rol tot de gewenste lengte uit te rollen of om te wisselen. Haar favoriete drie kleuren bij dit achtergrond systeem zijn de Colorama Copper, Larkspur en Buttercup. Alle drie de doeken zijn 2.72 meter bij 11 meter lang.

Canon 7D mark II

Canon 7D mark II
  • 20 megapixels
  • Full HD 60fps
  • Snelle autofocus
Bekijk hier!

Canon 50mm f/1.8 STM

Canon 50mm f/1.8 STM
  • Lichtsterk f/1.8
  • Snelle scherpstelling
  • Ideaal voor portretten
Bekijk hier!

Lensbaby Velvet 85

Lensbaby Velvet 85
  • 85mm lens
  • Lichtsterk f/1.8
  • Zacht effect
Bekijk hier!

Nieuwsgierig naar meer tips over studiofotografie? Lees deze 10 oogverblindende tips!

Terug naar de studio